Gdzie wyrzucamy jajka, skorupki jaj?

Ze względu na to, jak często używa się ich w kuchni, chyba każdy powinien wiedzieć, gdzie wyrzucać skorupki jaj i zepsute jajka. Niestety, zasad segregacji odpadów jest tak wiele, że często pojemniki nam się mylą. Dowiedz się, do których koszy powinny trafić te śmieci.

Gdzie wyrzucać jajka i skorupki jaj? | Fot.123RF/Picsel

Jajka to podstawa jadłospisu wielu osób. Doskonale smakują one zarówno solo, jak i w towarzystwie wielu dodatków. Są one źródłem całego wachlarza substancji odżywczych, na przykład witamin i minerałów, a ich dodatkowym atutem jest to, że można serwować je na wiele sposobów, w tym na miękko, twardo oraz w koszulkach. Ze względu na to, że często goszczą one na naszych stołach, nierzadko szukamy w internecie odpowiedzi na pytanie, gdzie wyrzucać skorupki po jajkach, a także co zrobić z zepsutymi egzemplarzami.

Sprawdź także: Jak segregować odpady kuchenne? Tu znajdziesz wszystkie niezbędne informacje

Gdzie wyrzucamy jajka, skorupki jaj?

Według zasad segregacji odpadów skorupka jajka powinna trafić do BIO odpadów, dla których przeznaczono brązowy kontener. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że zepsute jajko to całkowicie inny przypadek i należy umieszczać je w koszu na odpady zmieszane. Warto mieć świadomość, że bioodpady to frakcja służąca do wytwarzania kompostu. To właśnie dlatego nie można wrzucić do nich wszystkich organicznych odpadów.

Trafiają one do zakładów, gdzie poddaje się je procesowi rozdrabniania i działania wysokich temperatur. Dzięki temu procesy rozkładu następują znacznie szybciej. Pozwalają one również na pozbycie się licznych drobnoustrojów. W kolejnym etapie, który trwa od trzech do sześciu tygodni, powstaje tzw. kompost gnilny. Na samym końcu segreguje się go i wysyła do konkretnych odbiorców. Aby można było wytworzyć docelowy surowiec, wsad musi być pozbawiony nabiału, mięsa oraz tłuszczu. 



Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
25
30 min
2
60 min
12
Dania główne Żeberka w sosie

Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...

Odsłon: 119

30 min
5
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dawniej mówiono na niego kozia stópka. Ocet z tej rośliny działa przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie

Podczas spaceru po lesie możesz natrafić na wiele ciekawych roślin, które swoje zastosowanie mają zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie. Dziś pr...

1
Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

3
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

1
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

2