Ewa_Gotuje

Gofry leśny mech

Przekonanie dziecka do jedzenia owoców i zielonych warzyw to czasem nie lada wyzwanie. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym łatwiej jest dostarczyć maluchowi owocowych witamin.

Fot. materiały prasowe
Najlepiej podawać je w towarzystwie uwielbianych przez dzieci smakołyków np. gofrów, które skutecznie odwracają ich uwagę od pożywnych, lecz nielubianych dodatków. Gofry „leśny mech z owocami" to nie tylko sycąca przekąska dla najmłodszych, ale również bomba witamin dla całej rodziny.

Składniki (około 20 gofrów) :

200 g szpinaku rozdrobnionego, mrożonego
1 szklanka (250 ml) wody Mama i ja
1 szklanka (250 ml) mleka zwierzęcego lub roślinnego
2,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka w rozmiarze M
1 cytryna
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Dodatki :

jogurt grecki
miód lub syrop klonowy (ilość według uznania)
borówki (ilość według uznania)
maliny - mogą być mrożone (ilość według uznania)
listki mięty

Wykonanie :

1. Szpinak rozmroź, ale nie odciskaj.
2. Do kielicha miksera wrzuć szpinak, wodę, mleko, jajka, olej, cukier, sól. Całość miksuj do uzyskania jednolitej masy.
3. Cytrynę umyj, wyszoruj, zetrzyj skórkę na najmniejszych oczkach i dodaj do masy.
4. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i całość miksuj około dwóch minut.
5. Uzyskaną masę odstaw na 15 minut.
6. Gofrownicę rozgrzej. Smaż kolejne porcje gofrów.
7. Wymieszaj jogurt z miodem/syropem.
8. Gofry podawaj posmarowane jogurtem, posypane owocami, ozdobione listkami mięty.
Źródło: materiały prasowe

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 49

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0