Ewa_Gotuje

Gorgonzola to naturalny antybiotyk

Niesłusznie uważany jest za ciężkostrawny , a przecież nie zawiera glutenu ani laktozy, za to obfituje w witaminę B.

Fot. materiały prasowe

Proces produkcyjny gorgonzoli wymaga dużej uwagi i wyłącznie świeżego mleka najlepszej jakości. Jeżeli te warunki nie zostaną spełnione, nie wykształcą się w serze pleśń i bakterie kwasu mlekowego oraz penicillium, naturalny antybiotyk. Dzięki niej ser ma charakterystyczne zielonkawe żyłki i jest wyjątkowo łatwostrawny, o czym być może wie niewiele osób. Poza tym gorgonzola zawiera mniej cholesterolu niż udko kurczaka czy kawałek cielęciny dlatego z powodzeniem może być serwowany jako bardzo dobre drugie danie - jeżeli połączymy go na przykład z warzywami. Dzięki potrójnej fermentacji, nie zawiera ani glutenu ani laktozy dlatego może być spożywany również przez osoby z nietolerancją na produkty mleczne. Jest bardzo bogaty w witaminy B2, B6, B12, tak ważne dla właściwego funkcjonowania systemu nerwowego i odpornościowego.

Kupując gorgonzolę upewnij się, że na opakowaniu widnieje znak ChNP - Chroniona Nazwa Pochodzenia (inaczej DOP) i znak konsorcjum, czyli zrzeszonej grupy włoskich producentów.

Więcej o oryginalnych serach włoskich: Parmigiano Reggiano, gorgonzola i Asiago dowiesz się ze strony unijnej kampanii "Tak smakuje Dolce Vita"

Grillowane radicchio z marynowaną cebulą i serem Gorgonzola DOP (ChNP)

2 porcje

Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: średni

Składniki:
- 2 główki radicchio (czerwonej cykorii)
- 1 czerwona cebula
- 25 g sera Gorgonzola Piccante DOP
- 25 g uprażonych orzechów włoskich
- 200 ml octu z białego wina
- 200 ml wody
- 200 g cukru
- sól morska
- oliwa

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w bardzo cienkie plasterki i blanszuj przez 30 sekund. Następnie umieść w marynacie z octu, wody i cukru. Marynuj przez co najmniej pół godziny. Radicchio pokrój na ćwiartki, skrop oliwą i grilluj przez 2-3 minuty na patelni grillowej. Przełóż na talerz i dopraw solą do smaku. Dodaj marynowaną cebulę. Całość udekoruj pokruszonym serem Gorgonzola i orzechami.

Źródło: mateirały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 677

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 211

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0