Ewa_Gotuje

Górski luksus Tomasza

Ciasto, które polubicie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis w domu.

Ciasto
125 g masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
5 jaj

Krem na bazie likieru
500 ml śmietanki 36%
500 g serka mascarpone
½ szklanki likieru na bazie whisky
cukier puder do smaku

Krem russel czekoladowo-orzechowy
2 jajka
100 g cukru drobnego do wypieków
100 g gorzkiej czekolady
150-200 g obranych orzechów laskowych
200 g masła
20-30 ml wódki

Ciasto
Masło zagotować z wodą. Dodać przesianą mąkę pszenną i zaparzyć ciasto, aby odchodziło od ścianek garnka. Następnie schłodzić. Masę umieścić w robocie planetarnym i dodawać po jednym jajku. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i wyszprycować do tortownicy o średnicy 28 cm. Piec w temperaturze 200°C do złotego koloru, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C. Łączny czas pieczenia to 35-40 minut. Podobnie upiec drugi blat.

Krem na bazie likieru
Śmietanę ubić na sztywno. Serek mascarpone połączyć z likierem. Całość wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej. Dodać cukier puder do smaku.

Krem russel czekoladowo-orzechowy
Jajka połączyć z cukrem i ubić w kąpieli wodnej. Schłodzić. W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę. Orzechy laskowe zmielić lub drobno posiekać. Masło utrzeć na puch, a następnie dodać chłodną czekoladę i orzechy laskowe. Masę jajeczną przełożyć do robota planetarnego i powoli dodawać masę czekoladową. Krem ma być gładki. Dodać 20-30 ml wódki.

Montaż
Na jednym blacie wyszprycować oba kremy naprzemiennie w okręgach, przykryć drugim blatem i ozdobić.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
30 min
13
Desery Ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia przygotowane na 1 maja. Ciasto na spodzie z podłużnych b...

Odsłon: 499

60 min
10
Ciasta Ciasto malinowa fantazja bez pieczenia

Proste, pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia, z malinami i galaretką wiśniow...

Odsłon: 132

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

0
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

0
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

3
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3