Ewa_Gotuje

"Gotuję, nie marnuję": desery bez pieczenia

Desery bez użycia piekarnika to świetna alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Większość z nich można przygotować z zaledwie kilku prostych składników. Są niezwykle smaczne, a do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Fot. materiały prasowe/Ipla

Desery bez pieczenia, które nie wymagają od nas zbyt wielu przygotowań, sprawdzają w każdym domu. Sięgamy po nie zwłaszcza latem, kiedy odchodzimy od pieczenia na rzecz zimnych, orzeźwiających smakołyków. O tej porze roku najlepiej sięgnąć po sezonowe owoce, orzeźwiające cytrusy, lekkie kremy oraz ulubione dodatki tj. orzechy lub czekolada.
Co można przygotować z udziałem tych składników?

Jednym z pomysłów wartych przetestowania jest mus czekoladowy na bazie 36% śmietanki z dodatkiem gałki muszkatołowej i pieprzu. Deser w zestawieniu z truskawkami smakuje rewelacyjnie.

Inną równie smaczną propozycją może być sernik na spodzie z pokruszonych herbatników z dodatkiem orzechów nerkowca i malin bądź borówek.

Osobom lubiącym orzeźwiające smaki polecamy przygotowanie cytrynowego musu z borówkami oraz listkami świeżej mięty. Natomiast u osób dbających o linię z pewnością sprawdzi się przepis na kulki mocy, które swoją słodycz i niepowtarzalny smak zawdzięczają suszonym daktylom.

Przepis na czekoladowy mus z truskawkami

Składniki:

  • 200 g czekolady z czekoladowych Mikołajów i zajączków
  • śmietana 36%
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • truskawki z szypułkami

 

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, śmietanę ubij. Wmieszaj powoli ubitą śmietanę do czekolady, dodaj gałkę muszkatołową i pieprz. Delikatnie ubij. Przełóż mus do pucharków i udekoruj pokrojonymi truskawkami.
Przed podaniem wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Przepis na sernik z nerkowców

Składniki:

  • 2 szklanki pokruszonych herbatników
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 400 g orzechów nerkowca
  • 1 szklanka gęstego mleka kokosowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 szklanka malin lub innych owoców jagodowych

 

Sposób przygotowania:

Pokruszone herbatniki połącz z rozpuszczonym masłem. Dno okrągłej formy ok. 25 cm wyściełaj papierem do pieczenia, wyłóż przygotowany spód i dociśnij rękami tak, aby równo pokryć dno formy. Wstaw do lodówki na czas przygotowania warstwy "serowej". Orzechy mocz przez około 12 godz. Namoczone orzechy nerkowca przepłucz pod bieżącą wodą i dobrze odcedź. Dodaj wszystkie pozostałe składniki nadzienia i zblenduj mikserem na bardzo gładką, jednolitą masę. Wyłóż na przygotowany spód. Odstaw do lodówki do stężenia na całą noc.
Podawaj z pokruszoną czekoladą i ulubionymi owocami.

Przepis na cytrynowy mus z borówkami

Składniki:

  • 250 g mascarpone
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • sok i skórka z cytryny
  • szklanka borówek lub jagód
  • kilka listków mięty do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Żółtka ubij z cukrem trzepaczką na parze, a potem przestudź. Do schłodzonych żółtek dodaj mascarpone i dalej ubijaj, by krem był puszysty. Potem dodaj sok i skórkę z cytryny.
Ciastka rozkrusz, możesz je też przełożyć do woreczka i rozwałkować. Powstały puch rozsyp na dnie szklanek czy pucharków. Na niego wyłóż cytrynowy krem, następnie wsyp owoce i przekładaj te warstwy do wyczerpania składników. Wstaw porcje gotowego deseru na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem udekoruj miętą.

Przepis na kulki mocy

Składniki:

  • 1 szklanka daktyli bez pestek (miękkich)
  • 1/2 szklanki zmielonych migdałów
  • 2 łyżki nasion chia (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego (np. z kawałkami orzechów)

 

Do obtoczenia:

  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki kakao

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieścić w melakserze/rozdrabniaczu i rozdrobnić na pastę z małymi cząstkami składników. Obtoczyć w wiórkach kokosowych lub kakao
Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego dociskając masę i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby nabrały bardziej stałej konsystencji i się nie kruszyły.

Weź udział w naszym konkursie i wygraj atrakcyjne nagrody pieniężne!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Piątkowy obiad

Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....

Odsłon: 772

30 min
15
30 min
2
15 min
0
15 min
3
15 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0