Ewa_Gotuje

Grzyby – jak jeść je bezpiecznie?

Potrawy z grzybami są elementem wielu regionalnych dań. Można przygotować je od razu po grzybobraniu lub przechowywać. Potrawy z dodatkiem grzybów są bardzo aromatyczne i mają niepowtarzalny smak, jednak ich zbieranie może wiązać się z pewnym niebezpieczeństwem. Zobacz, czy wiesz jak rozsądnie korzystać z tego pysznego składnika!

Fot. Należy pamiętać, że większość gatunków grzybów stanowi pokarm ciężkostrawny / materiały promocyjne

Artykuł sponsorowany

Grzyby są elementem polskiej tradycji i kultury. Latem oraz wczesną jesienią wiele osób wybiera się na grzybobranie – to popularne hobby, którego celem jest nie tylko zdobycie grzybów, ale także spacer po lesie, relaks i przebywanie na świeżym powietrzu. Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie gatunki grzybów nadają się do jedzenia, a niektóre z nich mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia i życia. Niektóre rodzaje grzybów bywają do siebie bardzo podobne, można o tym przeczytać na https://wylecz.to/zywnosc/kania-wlasciwosci-jak-wyglada-jak-przyrzadzic/. Zgodnie z linkowaną podstroną smaczna kania może być niekiedy mylona z muchomorem sromotnikowym. Warto też zauważyć, że ze względów zdrowotnych, nie wszyscy mogą je jeść. Czy należy obawiać się grzybów?

Składnik tradycyjnych i nowoczesnych potraw

Grzyby od wieków goszczą na polskich stołach. Często stanowią bazę dań postnych, do których nie dodaje się mięsa. W takiej formie podaje się je np. podczas wieczerzy wigilijnej. Czasami wykorzystywane są też jako dodatek do potraw mięsnych i rybnych. Z grzybów można przyrządzić:

  • sosy,
  • zupy,
  • pierogi i uszka,
  • zapiekanki,
  • gołąbki,
  • krokiety.

Obecnie są również często wykorzystywane jako baza potraw kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Ze względu na swoją strukturę i smak stanowią substytut mięsa w wegańskich burgerach, kiełbaskach czy kotletach.

Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących?

Zatrucie grzybami może prowadzić do bardzo poważnych problemów zdrowotnych, a nawet do śmierci. Dlatego trzeba zachować wyjątkową ostrożność podczas zbierania i kupowania grzybów. Zasada jest prosta – należy jeść tylko te grzyby, co do których ma się pewność, że są jadalne. Dla doświadczonego grzybiarza identyfikacja konkretnego rodzaju grzybów nie powinna stanowić większego problemu, jednak w razie jakichkolwiek wątpliwości lepiej wyrzucić taki okaz. Osoby, które nie znają się na grzybach, mogą sprawdzić ich bezpieczeństwo w stacjach sanitarno-epidemiologicznych. Dyżurujący tam specjaliści bezpłatnie pomogą rozpoznać ich gatunek.

Kto nie powinien jeść grzybów?

Należy pamiętać, że większość gatunków grzybów stanowi pokarm ciężkostrawny. Dlatego potraw z grzybami powinny unikać osoby z chorobami wątroby oraz różnymi problemami z układem pokarmowym. Problemy z ich strawieniem mogą także mieć osoby starsze. Grzybów leśnych nie podaje się także dzieciom – według zaleceń ekspertów, nawet do 12 roku życia. Jest to związane z dużo wyższym ryzykiem śmierci w przypadku ewentualnego zatrucia. Grzyby mogą także wywoływać u dzieci problemy trawienne i niekorzystnie wpływać na funkcjonowanie i wzrost wątroby. Ograniczenie to nie dotyczy grzybów hodowlanych np. boczniaków i pieczarek.

Artykuł sponsorowany

materiały promocyjne

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasteczka piknikowe

Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....

Odsłon: 6035

60 min
26
30 min
3
Ciasta Ciasto malinowa fantazja bez pieczenia

Proste, pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia, z malinami i galaretką wiśniow...

Odsłon: 226

30 min
5
15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3