Herbata łagodzi stres, bóle żołądka i dodaje energii. Właściwości i zastosowanie kwiatów akacji w kuchni

Zastosowanie kwiatów akacji jest naprawdę szerokie, a ich właściwości wpływają korzystnie m.in. na żołądek, nerki czy krążenie. Co więcej, możesz ich używać zarówno w kuchni, jak i do pielęgnacji skóry. Przygotuj herbatę, nalewkę lub pyszne racuszki, aby cieszyć się pozytywnym działaniem rośliny na organizm.

Kwiaty akacji koją nerwy, ułatwiają zasypianie i obniżają ciśnienie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Robinia akacjowa to roślina, która nazywana jest „polskim jaśminem”. Wszystko ze względu na charakterystyczny zapach, który zawdzięcza olejkom eterycznym i który przypomina nieco aromat jaśminu. Sprawdź, jakie właściwości mają kwiaty akacji i co można z nich zrobić, nie tylko w kuchni.

Sprawdź także: Jak ziemniaki wpływają na twój organizm? Nie łącz ich z tymi produktami

Jakie właściwości mają kwiaty akacji?

Roślina znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Kwiaty akacji działają moczopędnie, oczyszczając organizm z zalegających toksyn i szkodliwych substancji. Mają również wpływ na układ pokarmowy, ponieważ rozkurczają zlokalizowane tam mięśnie gładkie i spowalniają wydzielanie się soku żołądkowego. Zawarte w roślinie przeciwutleniacze pomagają rozszerzyć naczynia krwionośne, a w konsekwencji - poprawiają krążenie krwi

Jakie jeszcze właściwości mają kwiaty akacji? Koją nerwy, ułatwiają zasypianie i obniżają ciśnienie. Z kolei napar roślinny stosowany zewnętrznie łagodzi stany zapalne spojówek i objawy przemęczenia oczu oraz redukuje przesuszenie skóry. Co więcej, kwiaty akacji wzmacniają układ odpornościowy działają przeciwzapalnie oraz przeciwbólowo

Kiedy zbierać kwiaty akacji?

Właściwości kwiatów akacji przekonały cię do tego, żeby przyrządzić z nich kulinarne smakołyki? Z pewnością przydadzą ci się zatem informacje o tym, kiedy zbierać kwiaty akacji. Przede wszystkim zapamiętaj, że tylko ta część rośliny jest jadalna. Jej pozostałe elementy, jak kora i liście, zawierają trujące substancje i mogą spowodować przykre zdrowotne konsekwencje.

Kiedy zbierać kwiaty akacji? Najlepiej na przełomie maja i czerwca, kiedy kwitną i będą idealne do kuchennych eksperymentów. Zbieraj je w słoneczny dzień, bo wówczas będziesz mieć pewność, że deszcz nie zmył z nich pyłku, który nadaje smak przyrządzanym z nich daniom. Bądź ostrożny, zarówno przy odcinaniu gałązek rośliny, jak i przy obieraniu łodygi z kwiatów, bo płatki są cienkie i mogą ulec uszkodzeniu

Jak suszyć kwiaty akacji?

Zebrałeś kwiaty akacji i nie wiesz, co dalej z nimi zrobić? Możesz je zajadać od razu po przyniesieniu do domu, ale jeśli zebrałeś więcej, warto je zasuszyć i wykorzystać później do naparu czy syropu. 

Jak suszyć kwiaty akacji? To zależy od tego, co chcesz z nich przygotować. Jeśli konfiturę, musisz delikatnie poobrywać wszystkie płatki pojedynczo (ale tak, żeby ich nie rozerwać). Jeśli napar lub syrop, możesz po prostu oderwać cały mały kwiat od łodygi (a już nie każdy płatek osobno).

Najlepiej użyć suszarki do grzybów czy warzyw, ustawionej na niską temperaturę. Jeśli takiej nie posiadasz, rozłóż kwiaty na papierze do pieczenia i susz w ciemnym miejscu, w którym jest ok. 30 stopni Celsjusza. Cały proces powinien być szybki, trwać krótko. 

Herbata z akacji - przepis i zastosowanie

Herbata z akacji - przepis zawiera tylko dwa składniki, czyli łyżkę kwiatów akacji i wrzątek. Wystarczy, że wsypiesz świeże lub suszone płatki do filiżanki czy szklanki, zalejesz je gorącą wodą i przykryjesz, aby parzyły się przez około 15 minut. Przy regularnym spożywaniu takiego napoju odczujesz pozytywne właściwości kwiatów akacji. 

Taki napar z akacji możesz nie tylko pić, ale też używać do pielęgnacji. Kąpiel ukoi i nawilży przesuszoną skórę (możesz stosować jak tonik), a okłady na oczy zredukują ich przemęczenie, czy stany zapalne. Ze względu na antybakteryjne i odświeżające działanie, zastosowanie herbaty z akacji jest szerokie. 

Co można zrobić z kwiatów akacji?

Herbata to tylko jedno zastosowanie kwiatów akacji. Co można zrobić z nich jeszcze? Mając zapas płatków, przygotujesz choćby konfiturę, syrop, miód, a nawet nalewkę. W lecie świetnie sprawdzi się też woda akacjowa, czyli wystudzony napar z dodatkiem cytryny. 

Jeśli masz ochotę na słodszą przekąskę, postaw na racuszki z kwiatami akacji lub kwiaty akacji w cieście naleśnikowym. To nietypowa, ale pyszna przekąska, którą można się zajadać nie tylko w maju i czerwcu. 

Co można zrobić z kwiatów akacji poza kuchnią? Pamiętaj, żeby zadbać nie tylko o swoje podniebienie, ale także o skórę. Przygotuj relaksującą kąpiel, oczyszczający i łagodzący tonik albo orzeźwiającą mgiełkę do twarzy. 

1. Kwiaty akacji w cieście naleśnikowym

 Kwiaty akacji w cieście naleśnikowym Zobacz przepis

Kwiaty akacji w cieście naleśnikowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kwiaty akacji ucierane z cukrem na surową konfiturę

 Kwiaty akacji ucierane z cukrem na surową konfiturę Zobacz przepis

Konfitura z kwiatów akacji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Woda akacjowa

 Woda akacjowa Zobacz przepis

Woda akacjowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Wino z kwiatów akacji

 Wino z kwiatów akacji Zobacz przepis

Wino z kwiatów akacji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: abczdrowie.pl, zywienie.medonet.pl

Zobacz także:

Gotowanie kaszy gryczanej. Trik, dzięki któremu zawsze wyjdzie idealnie sypka »

Wystarczy pół szklanki dziennie. Ta mikstura przeniesie działanie jelit na wyższy poziom »

Pij łyżkę dziennie, a organizm ci podziękuje. Najzdrowszy z krzewów kwitnie właśnie teraz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo bułki

ważna rada - ciasto ugniatać około 15-20 minut

Odsłon: 23900

60 min
54
Desery Ciasto z masą sernikową

Proste w przygotowaniu i szybkie ciasto. Połączenie czekoladowego spodu z mas...

Odsłon: 497

15 min
7
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 267

15 min
13

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

2
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0