Ewa_Gotuje

Jabłka pod kruszonką - przepisy z "Bake Off Junior"

W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julia Kucharzewska zaprezentowała przepis na jabłka pod kruszonką.

  • 600 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 18 g proszku do pieczenia
  • 6 jaj
  • 1,5 kostki masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 słoiki smażonych jabłek (0,75 l)
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g cukru pudru
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3 tabliczki białej czekolady
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • maliny
  • mięta
  • cukier puder do posypania

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, masło i sól zagnieść. Ciasto podzielić na pół, a następnie jedną z części jeszcze raz na pół. Mniejsze części włożyć do zamrażarki. Do pozostałego ciasta dodać śmietanę. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową i przełożyć do niej ciasto. Jabłka zmieszać z cukrem waniliowym, wyłożyć na ciasto. Jedną z części zamrożonego ciasta zetrzeć i posypać nią owoce. Białka ubić z cukrem pudrem i wyłożyć do formy. Na wierzch zetrzeć kolejną ćwiartkę ciasta. Piec 50 minut w 180°C. Zagotować śmietanę, dodać białą czekoladę. Rozpuścić ciemną czekoladę i zrobić ozdoby. Odkroić kawałek ciasta, polać sosem, dodać czekoladową ozdobę oraz maliny i miętę. Posypać cukrem pudrem.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 100

30 min
3
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29822

60 min
66
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 205

30 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0