Jak często wymieniać gąbki kuchenne, czyli wszystko o gąbkach do zmywania naczyń!

Gąbka kuchenna to przedmiot codziennego użytku, bez którego wiele osób nie potrafi się obejść. Czy może on stanowić zagrożenie dla zdrowia? Jak często wymieniać gąbki kuchenne i czy są one potencjalnym siedliskiem bakterii? Dowiedz się, czytając artykuł.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Gąbka kuchenna to przedmiot, który praktycznie codziennie ląduje w twojej dłoni - w szczególności, jeśli nie dysponujesz zmywarką lub preferujesz ręczne zmywanie naczyń. Jest ona niezastąpiona w przypadkach, gdy musisz wyczyścić nieco bardziej zabrudzone powierzchnie lub pozbyć się rozlanej wody z blatu. Akcesorium to jest nie tylko bardzo przydatne, ale również wielofunkcyjne. Wiele osób używa go np. podczas sprzątania zlewu lub brodzika prysznicowego. Jednak niewiele z nich wie, jak często wymieniać gąbki kuchenne, aby nie zagrażały zdrowiu. 

Trzymasz gąbki pod zlewem lub w kuchennej szafce, zaraz obok środków czystości i akcesoriów do sprzątania? Nic w tym dziwnego - robi tak większość z nas. Mimo posiadania ich zapasu rzadko je wymieniasz i czekasz, aż zaczną brzydko pachnieć i stracą swój pierwotny kształt? Prawdopodobnie masz ku temu liczne powody, np. brak czasu, przyzwyczajenie lub zaniedbanie. Może to być także konsekwencją zwykłego braku wiedzy. Co kryje się wewnątrz gąbek kuchennych?

Sprawdź także: Czyszczenie okapu – te domowe sposoby działają cuda!

Gąbka kuchenna – siedlisko bakterii 

Twój dom jest środowiskiem dla licznych bakterii - fakt ten z pewnością cię nie dziwi. Znaleźć je można w zlewie, zakurzonych zakamarkach czy muszli klozetowej. Co ciekawe, doniesienia ze świata nauki pokazują, że to nie deska sedesowa jest największym ich siedliskiem, a właśnie tytułowa gąbka kuchenna! Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ stwarza ona doskonałe warunki do rozwoju całych kolonii drobnoustrojów, a to za sprawą wilgotnego i ciepłego środowiska, które im zapewnia. Jej porowate zakamarki to idealne otoczenie dla bakterii oraz grzybów.  

Co znajdziesz, gdy zajrzysz do wnętrza gąbki kuchennej? Siedlisko bakterii będące wynikiem gromadzenia się rozmaitych mikroorganizmów, które pochodzą zarówno z resztek jedzenia, jak i kurzu, odzieży oraz ludzkiej skóry. Ile drobnoustrojów może zamieszkiwać jedną gąbkę? W 2018 roku temat ten został zgłębiony przez niemieckich naukowców z Uniwersytetu w Furtwangen. Podczas swojego eksperymentu zbadali 14 gąbek do naczyń dostarczonych przez mieszkańców miasteczka Villingen-Schwenningen.  

Analiza przygotowanych próbek wykazała, że na jednym centymetrze kuchennego przyboru znajduje się aż 54 miliardy bakterii reprezentujących 362 różne szczepy. Co ciekawe, dokładniejsze badania pokazały, że wśród nich znalazły się te zamieszkujące ludzkie jelita i płuca, stanowiące zagrożenie dla zdrowia, tj. gronkowiec złocisty, pałeczka zapalenia płuc, Enterobacter cloacae oraz Moraxella osloensis. Ta ostatnia jest odpowiedzialna za charakterystyczny zapach stęchlizny, który niekiedy wydobywa się z długo zamkniętych pralek lub nieczyszczonych odpływów łazienkowych.

Co zrobić z odkształconą i brzydko pachnącą gąbką? 

Nawet lekko zużyta gąbka kuchenna powinna zostać wymieniona na nową. Odkażenie jej poprzez pranie, gotowanie we wrzątku i podgrzewanie w mikrofalówce na nic się nie zda. Jak podkreślają uczeni, żadna z powyższych metod nie wykazuje 100. proc. skuteczności. Domowe sposoby tego typu pozwalają na usunięcie zaledwie 60. proc. bakterii, a co gorsza mogą zwiększać odporność niektórych z nich, przyspieszając ich namnażanie. To właśnie dlatego należy stawiać na jak najczęstszą wymianę kuchennego akcesorium. Jeśli lubisz dbać o środowisko, sięgaj po ekologiczne produkty. 

Wśród najpopularniejszych i łatwo dostępnych myjek przyjaznych środowisku warto wymienić gąbki i ściereczki celulozowe, zmywaki z lnu lub włókien konopnych, lniane rękawice oraz produkty z agawy sizalowej. Wszystkie z nich są bardzo wytrzymałe i wykonane z surowców, które później mogą trafić na kompost. 

Jeśli nie ufasz ekologicznym gąbkom, postaw na szczotki z naturalnego włosia, które w krótkim czasie pozwolą ci pozbyć się nawet najbardziej uporczywych zabrudzeń. Mimo tego, że tworzą one mniej sprzyjające rozwojowi bakterii środowisko, należy je regularnie wymieniać lub czyścić w roztworach octu. Kwas octowy pomoże ci także pozbyć się nieprzyjemnego zapachu pochodzącego z resztek jedzenia. 

Gąbka kuchenna – czy kolor ma znaczenie? 

Czym kierować się przy zakupie takiego gadżetu jak gąbka kuchenna? Czy kolor ma znaczenie? Niekoniecznie, ich barwa ma tylko walor estetyczny. Na rynku można spotkać gąbki żółte, niebieskie, zielone i czerwone. 

Każda gąbka powinna być chłonna, miękka i usuwać trudne zabrudzenia oraz zaschnięte resztki z różnych powierzchni (metalowych, szklanych, porcelanowych, silikonowych itd.). Jednocześnie jej zadaniem jest dbanie o to, by na powierzchni zastawy nie pojawiły się zarysowania. 

Reklama

Zobacz także:

Jedz przynajmniej jedno jabłko dziennie, by zauważyć te efekty »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 141

15 min
5
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 103

15 min
2
Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 22729

30 min
31

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1