Ewa_Gotuje

Jak długo moczyć suszone grzyby? Porady sprytnej gospodyni

Suszone grzyby to nieodłączny element wigilijnych potraw. Dodajemy je do kapusty, farszu na pierogi, bigosu, pasztecików czy krokietów. Nie może zabraknąć ich również w grzybowej zupie. Przed rozpoczęciem gotowania, należy je jednak odpowiednio przygotować. Sprawdź, jak długo moczyć suszone grzyby?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Aby suszone grzyby smakowały jeszcze lepiej i nie były twarde, przed dodaniem ich do bożonarodzeniowych potraw, warto je namoczyć. Czy wiesz jednak, jak długo moczyć grzyby oraz czym je zalać, by były najlepsze?

Sprawdź także: Paszteciki, idealna przekąska do wigilijnego barszczu. Tylko sprawdzone przepisy!

Jak namoczyć suszone grzyby?

Suszone grzyby przed namoczeniem można wypłukać w zimnej wodzie, aby pozbyć się ewentualnych pozostałości piasku lub runa leśnego. Do namaczania, warto używać przegotowanej, ciepłej wody. Suszone grzyby należy zanurzyć w niewielkiej ilości wody – nie powinny w niej pływać. Pamiętaj, by nie przetrzymywać ich w niej zbyt długo, aby nie straciły smaku i aromatu. Od czasu do czasu warto również je zamieszać. Następnie odcedzone suszone grzyby można ugotować – by stały się miękkie, wystarczy około 40 do 45 minut.

W czym moczyć suszone grzyby?

Oczywiście do moczenia grzybów świetnie sprawdzi się zwykła woda, najlepiej by była ona ciepła. Ten prosty trik sprawi, że grzyby będą miększe i łatwiej będzie można je zmielić lub po prostu pogryźć w zupie czy bigosie. Warto pamiętać, by unikać zalewania grzybów wrzątkiem – w ten sposób można pozbawić je smaku oraz wartości odżywczych.

Suszone grzyby można moczyć również w mleku, sprawi to, że będą wyjątkowo delikatne i świeże w smaku. Do takiej mieszanki możesz dodać również szczyptę soli.

Jak długo moczyć suszone grzyby?

Suszone grzyby powinny leżakować w przegotowanej, ciepłej wodzie przez minimum godzinę. Niektóre zalecenia mówią, że lepiej potrzymać je od dwóch do nawet czterech godzin. Wodę można również posolić, pamiętaj jednak, by w tym przypadku ostrożnie dodawać sól, podczas późniejszego gotowania. Warto dodać, że woda po moczeniu grzybów może zostać wykorzystana do zrobienia zupy grzybowej, barszczu, a nawet mięsnych lub grzybowych sosów.

Jeśli zdecydujesz się na moczenie grzybów w mleku, powinieneś pozostawić je na około pięć od sześciu godzin.

Zobacz także:

Nigdy nie stawiaj jej na świątecznym stole. Ta ryba gwarantuje problemy »

Dodaj ten składnik do sernika. Będzie lekki jak chmurka »

6 domowych sposobów na zbicie ciśnienia. Tak unormujesz jego wartości »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Deser z kiwi

Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...

Odsłon: 135

15 min
5
Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 48

30 min
5
Dania główne Kluski leniwe

Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...

Odsłon: 99

30 min
6
Ciasta Napoleonka bez pieczenia

Klasyczna napoleonka to często ulubione ciasto rodzinne, choć jej wykonanie j...

Odsłon: 47119

30 min
80

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0