Ewa_Gotuje

Jak przechowywać czosnek, by nie tracił wartości? Nie popełniał tego błędu!

Czosnek to niezbędny element wielu dań, doskonale sprawdza się do mięs, zup, sosów, czy przetworów. Niestety ceny czosnku w supermarketach oraz na targach są coraz wyższe, dlatego warto zadbać o to, by kupione przez nas warzywa nie wyschły, ani nie spleśniały. Sprawdź, jak prawidłowo przechowywać czosnek, by jak najdłużej pozostał świeży.

Jak przechowywać czosnek? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kiedy zbliża się jesień, coraz częściej sięgamy po dania z czosnkiem. Jego właściwości bakteriobójcze pomagają chronić organizm przed infekcjami. Chyba każdy słyszał o zbawiennych właściwościach mleka z miodem i czosnkiem, domowego sposobu naszych mam i babć na przeziębienie i grypę. Czosnek wspiera również prawidłowe działanie układu oddechowego oraz pomaga zwalczać gorączkę. Warto więc zadbać o to, by zawsze znalazł się w naszej kuchni. Sprawdź, jak prawidłowo przechowywać czosnek, aby nie spleśniał i nie wysechł.  

 Sprawdź także: Jak szybko obrać czosnek? Filmik z tym trikiem obejrzały 4 mln internautów!

Czosnek – właściwości

W czosnku znajdziemy wiele cennych substancji odżywczych. Jest źródłem witaminy C, A, PP, witamin z grupy B, oraz minerałów takich jak: magnez, wapń, czy potas. Czosnek zawiera olejki eteryczne, które są nie tylko źródłem jego charakterystycznego zapachu, ale i działa korzystnie przeziębienia, infekcje, zakażenia grzybicze, pozwala także zredukować poziom cukru we krwi oraz zmniejszyć poziom złego cholesterolu.

Czosnek wpływa korzystnie na pracę układu trawiennego. Poprawia pracę jelit, zapobiega wzdęciom oraz stymuluje wydzielanie żółci. Warto więc dodać go do tłustych i ciężkostrawnych potraw. Co więcej, olejki zawarte w czosnku zapobiegają zagnieżdżaniu się pasożytów w jelitach.

Znane są również przeciwzakrzepowe właściwości czosnku. Jego regularne spożywanie wspiera prawidłową pracę układu krążenia, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, chroniąc tym samym organizm przed zawałem i miażdżycą.

Jak przechowywać czosnek, żeby nie tracił właściwości?

Aby czosnek, jak najdłużej pozostał świeży, jędrny oraz zachował swoje wszystkie właściwości odżywcze, należy zadbać o jego prawidłowe przechowywanie. Najlepiej umieścić go w suchym i ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej. Powinien mieć również dostęp powietrza, można więc przechowywać go w koszyczkach. Brak dostępu do słońca zapobiegnie kiełkowaniu. Warto zadbać również o to, by łupinki czosnku nie zostały oderwane do momentu, aż będziesz chciał go użyć.

Czy czosnek można przechowywać w lodówce? Tak, najlepiej obrać go, a następnie włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika lub szklanego słoika. Co dodatkowo zabezpieczy lodówkę przed czosnkowym aromatem.

Innym często zadawanym pytaniem jest to, czy można mrozić czosnek? Tak, najlepiej zmielić go za pomocą blendera lub przecisnąć przez specjalną praskę, a następnie umieścić w woreczku strunowym. Warto pamiętać o tym, żeby rozłożyć go równomiernie i mrozić na płasko. Wówczas, kiedy będziesz potrzebować porcję czosnku do danej potrawy, łatwiej będzie „odłupać” ci kawałek.

Błędy w przechowywaniu czosnku

Wiele osób popełnia ten błąd i przechowuje całe główki czosnku bezpośrednio w lodówce. Okazuje się jednak, że taki sposób jego przechowywania może powodować, że czosnek zacznie pleśnieć. Wszystko przez wilgotne środowisko lodówki. Taki sposób przechowywania może też spowodować utratę jego aromatu i smaku.

Najlepsze dania z czosnkiem

Czosnek można wykorzystać do wielu pysznych dań. Warto pamiętać również o tym, że czosnek można przechować w postaci przetworów na zimę. Zobacz, jakie potrawy przygotowali nasi użytkownicy.

1. Pampuszki z czosnkiem

 Pampuszki z czosnkiem Zobacz przepis

Pampuszki z czosnkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ziołowy czosnek

 Ziołowy czosnek Zobacz przepis

Ziołowy czosnek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Czosnek kiszony

 Czosnek kiszony Zobacz przepis

Czosnek kiszony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Zupa czosnkowa

 Zupa czosnkowa Zobacz przepis

Zupa czosnkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Czosnkowe maślaki

 Czosnkowe maślaki Zobacz przepis

Czosnkowe maślaki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Paluch czosnkowy

 Paluch czosnkowy Zobacz przepis

Paluch czosnkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Czosnkowa karkówka

 Czosnkowa karkówka Zobacz przepis

Czosnkowa karkówka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Zupa czosnkowa

 Zupa czosnkowa Zobacz przepis

Zupa czosnkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Czosnkowe supełki

 Czosnkowe supełki Zobacz przepis

Czosnkowe supełki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Sos czosnkowy

 Sos czosnkowy Zobacz przepis

Sos czosnkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Zapobiegają stłuszczeniu wątroby, łagodzą stany zapalne. Masz je w kuchni »

Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? 3 sprawdzone przepisy »

Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
41
Zupy Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek, którą przygotujemy w kilka minut.

Odsłon: 87

15 min
3
Sałatki Sałatka w kilka minut

Sałatka prosta w przygotowaniu i tylko z kilku składników, a przygotujesz ją...

Odsłon: 173

15 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

1
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

3
Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

10