Dania jednogarnkowe

Czosnek to niezwykle zdrowe warzywo, które doskonale podkreśli smak wielu dań. Jest niezbędnym dodatkiem do włoskich makaronów, wielu dań kuchni polskiej oraz przetworów, np. kiszonych ogórków. Problem pojawia się, jednak gdy do wybranego przez nas dania potrzeba wielu ząbków obranego czosnku. Czy wiesz jak szybko czosnek? Tu z pomocą przychodzą sprytne triki z internetu!

Fot.123RF/Picsel

Dlaczego warto jeść czosnek? Ponieważ ma właściwości bakteriobójcze, znajdziesz w nim również witaminę C, dzięki czemu doskonale poprawi twoją odporność oraz uchroni cię przed przeziębieniem i grypą. Czosnek to również skuteczny sposób na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu oraz wsparcie dla zdrowia układu krwionośnego. Warzywo to ma również właściwości przeciwnowotworowe. Co więcej, korzystnie wpływa na układ nerwowy, hamuje rozwój choroby Alzheimera oraz zapobiega demencji.

Sprawdź także: Pogromca cholesterolu. Tak działa na twój organizm kiszony czosnek

Jak szybko obrać czosnek?

Jednym z popularniejszych sposobów na obranie czosnku jest położenie go na desce do krojenia, a następnie rozgniecenie ręką lub dociśnięcie go poziomo ułożonym, nożem. W ten sposób dużo łatwiej można usunąć łupinę. Ten trik ma jednak małą wadę, ponieważ wraz z łupiną rozgniatamy również sam czosnek. Dlatego nie sprawdzi się ona w przypadku, gdy przygotowujemy marynowany czosnek lub kiszonki z użyciem całych ząbków czosnku. Taki „rozgnieciony” czosnek z powodzeniem może być użyty do przepisów, w których musimy go drobno posiekać, np. do sosów lub zup.

Innym sposobem na błyskawiczne obranie czosnku jest wrzucenie ząbków na minutę do gorącej wody. W ten sposób czosnek łatwo odejdzie od łupinki, a ty możesz po prostu go z niej wycisnąć. Podobnie działającą metodą jest włożenie czosnku na 10 sekund do mikrofalówki.

Niezawodny sposób na obieranie czosnku z Tik-Toka

Tik-Tok to platforma, którą pokochali młodzi użytkownicy internetu. Nic dziwnego, można na niej znaleźć filmik na niemal, każdy temat. Znajdziesz tam również mnóstwo porad i trików w dziedzinie kulinariów. Jeden z użytkowników podzielił się sposobem na szybkie obieranie czosnku. Jak sam stwierdził, aż do 30-stki nie miał o nim pojęcia!

Wystarczy umieścić pojedyncze ząbki czosnku w łupinkach w plastikowym pojemniku, a następnie intensywnie potrząsać nim przez około minutę. W ten sposób czosnek obiera się praktycznie sam! Wystarczy wyjąć go z pudełka i gotowe. Zamiast plastikowego pojemnika, równie dobrze sprawdzi się zakręcany szklany słoik.

Zobacz także:

Czosnek to samo zdrowie. Z niego także przyrządzisz syrop »

Jakie właściwości ma czerwony ryż? Pomaga obniżyć cholesterol »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 197

15 min
8
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 280

30 min
3
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 116

15 min
6

Przepis dnia

Dania główne Leniwe z sosem żurawinowym

Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...

Odsłon: 2482

30 min
33
>60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

0
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

7