Najlepsze przepisy na ogórki

Pogromca cholesterolu. Tak działa na twój organizm kiszony czosnek

Czosnek to roślina znana ze swoich właściwości bakteriobójczych, dlatego powszechnie stosowany jest na przeziębienia i infekcje. Doskonale sprawdza się również w kuchni, to niezastąpiony składnik wielu dań. Nie wszyscy jednak wiedzą, że czosnek można również kisić. Sprawdź, jak przygotować kiszony czosnek, idealny na zimę.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czosnek króluje w polskiej kuchni, dodajemy go do zup, sałatek, sosów i mięs. Jednak kiszony wciąż jest niezbyt popularny i stosunkowo rzadko gości na naszych stołach. Tymczasem okazuje się, że jest on nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Jeśli do tej pory go nie jedliście, warto jak najszybciej nadrobić zaległości.

Sprawdź także: Kiszenie kapusty – sprawdzone sposoby. ABC początkującej gospodyni

Kiszony czosnek jak antybiotyk

Substancją aktywną w czosnku jest allicyna. Już jeden ząbek dziennie pozwala w niedługim czasie zauważyć jej pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Wspomaga odporność i niszczy drobnoustroje. Gdy atakuje nas przeziębienie, czosnek działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, obniżając gorączkę. Niszczy wirusy, pozbawia toksyn i odkaża. Dawniej babcie stosowały go niemal na wszystkie dolegliwości. Oprócz właściwości, które pomagają zwalczyć przeziębienie, czosnek ma też takie, które zapobiegają powstawaniu zmian miażdżycowych, a tym samym chronią przed udarem i zawałem. Poprawiają też elastyczność naczyń krwionośnych.

Kiszony czosnek a cholesterol

Warto również wiedzieć, że po czosnek powinny sięgać osoby zmagające się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolem. W trakcie badań udowodniono, iż codzienne stosowanie olejku czosnkowego (10 ml) sprawiło, że badani pacjenci ze zbyt wysokim cholesterolem poprawili swoje profile lipidowe. Po pół roku cholesterol całkowity spadł o ok. 14 proc., trójglicerydy o ok. 20 proc., a "zły cholesterol" o ok. 19 proc. "Dobry cholesterol" (HDL) wzrósł z kolei o ok. 18 proc.

Co wybrać: czosnek kiszony czy surowy?

Wbrew pozorom, odpowiedź na tak postawione pytanie nie jest łatwa i w dużej mierze zależy od naszego indywidualnego gustu. Przede wszystkim warto pamiętać, że czosnek kiszony ma zdecydowanie łagodniejszy i mniej intensywny smak, a jego aromat nie utrzymuje się w ustach na tak długo. Dodatkowo warto pamiętać o tym, że kiszony czosnek (podobnie jak inne fermentowane warzywa i owoce) kryje w sobie bogactwo probiotyków, bardzo pozytywnie wpływających na metabolizm i pracę jelit.

Kiszony czosnek: jak stosować?

Kiszony czosnek ma delikatniejszy smak niż ten surowy, a po jego zjedzeniu nie musimy obawiać się długo utrzymującego się, nieprzyjemnego zapachu z ust. W tej wersji jest on doskonałym dodatkiem do sałatek, sosów i kanapek. Można serwować go również jako składnik dressingów i marynat do mięs.

Warto również pamiętać, że prozdrowotne substancje z czosnku przenikają również do wody, w której się kisił. Dlatego też pod żadnym pozorem nie powinno się jej wylewać. Ma ona delikatny, czosnkowy aromat, dlatego możesz dodawać jej nieduże ilości na przykład do zup lub sosów, które zyskają bardzo ciekawy, lekko kwaskowaty posmak. Pamiętaj jednak, aby zredukować ilość soli, gdyż zalewa już ją w sobie zawiera.

Jak zrobić kiszony czosnek?

Przygotowanie kiszonego czosnku nie różni się znacząco od robienia ogórków lub innych kiszonek. W tym wypadku najważniejsza jest odpowiednio przygotowana solanka. Warto również dodać do słoika koper oraz niewielki kawałek chrzanu. Warto również wiedzieć, że nie są to jedyne przetwory, jakie można zrobić z czosnku. Warto zawsze mieć je w spiżarni, aby wzmocnić organizm i urozmaicić smak dobrze znanych potraw. Nie wiesz, jak je zrobić? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

1. Czosnek kiszony.

 Czosnek kiszony. Zobacz przepis

Czosnek kiszony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kiszony czosnek po Rusku.

 Kiszony czosnek po Rusku. Zobacz przepis

Kiszony czosnek po Rusku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Czosnek marynowany

 Czosnek marynowany Zobacz przepis

Czosnek marynowany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Czosnek w oleju

 Czosnek w oleju Zobacz przepis

Czosnek w oleju / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pieczony czosnek w oleju

 Pieczony czosnek w oleju Zobacz przepis

Pieczony czosnek w oleju / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Solony czosnek niedźwiedzi do długiego przechowywania

 Solony czosnek niedźwiedzi do długiego przechowywania Zobacz przepis

Solony czosnek niedźwiedzi do długiego przechowywania / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Czosnek w zalewie z oliwy z oliwek

 Czosnek w zalewie z oliwy z oliwek Zobacz przepis

Czosnek w zalewie z oliwy z oliwek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Czosnek w miodzie – doskonały na kaszel

 Czosnek w miodzie – doskonały na kaszel Zobacz przepis

Czosnek w miodzie – doskonały na kaszel / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Czosnek marynowany w oliwie z ziołami

 Czosnek marynowany w oliwie z ziołami Zobacz przepis

Czosnek marynowany w oliwie z ziołami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Kimchi – koreański przysmak w polskiej kuchni »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »




 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Sos farmerski do sałatek

Prosty sos majonezowo -śmietanowy z czosnkiem i dużą garścią ziół: koperku, s...

Odsłon: 96

15 min
1
Sałatki Surówka z kapusty z sosem farmerskim

Prosty sos majonezowo -śmietanowy z czosnkiem i dużą garścią ziół: koperku, s...

Odsłon: 410

30 min
3
30 min
0
Desery Serowe kulki dla wnucząt

Czego nie robi się dla wnucząt, lubią serowe pączki więc trzeba było dzisiaj...

Odsłon: 443

15 min
3
Dania główne Kotlety schabowe

Moje dzisiejsze kotlety to kotlety ze schabu, proste i szybkie w przygotowani...

Odsłon: 620

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jest niskokaloryczny, ma dużo błonnika. Dlaczego warto jeść agrest i jak go wykorzystać w kuchni

Dla jednych owoce te są zbyt kwaśne, dla innych to kwintesencja letniego smaku. Agrest, bo o nim mowa, kryje w sobie mnóstwo właściwości prozdrowot...

0
Informacje Obiady do słoika na wyjazd. Co zabrać na wakacje pod namiotem, biwak lub wycieczkę?

Ze względu na inflację i wzrost cen, coraz więcej Polaków odwołuje wakacje lub szuka niskobudżetowych rozwiązań. Jednym ze sposobów na zaoszczędzen...

24
Informacje Straszyły w PRL-u, a dziś są popularne. Kanapka z metką czy mortadelą?

Mięsne wyroby w PRL-u pozostawiały wiele do życzenia. Jednocześnie były rzadko dostępne, więc gdy już się pojawiały, każdy ich próbował. Czy pamięt...

9
Informacje Prawie bez kalorii, samo zdrowie. Domowe dżemy z zamiennikiem cukru

Alternatywy dla tradycyjnych, przesyconych przetworów stają się coraz bardziej popularne. Jedną z nich jest ksylitol - naturalny słodzik o niskiej...

17