Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 31-08-2018
Od kilku lat przygotowuję i wychwalam zalety oxymelu, istnieje jednak szybszy sposób na podniesienie odporności i zwalczenie infekcji – czosnek w miodzie. Bo na oxymel trzeba mieć dobry ocet (najlepiej samodzielnie przygotowany ocet jabłkowy) i sporo czasu – musi się “przegryzać” przez miesiąc, więc już teraz warto go nastawić – zanim nadejdą jesienne chłody, będzie gotowy. Tymczasem czosnek w miodzie wymaga tylko dwóch składników – czosnku i miodu. Czasu też nie wymaga zbyt wiele – można zacząć go używać już po upływie doby. Jest więc idealnym remedium na nagłe przeziębienia – bóle gardła i katary, które potrafią dopaść człowieka nawet w środku lata.
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 128
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1587
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 328
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 128
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1587
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 328
Składniki
Ząbki mogą być pozostawione w całości, byle były czyste i zdrowe. Całe ząbki ładnie wyglądają w słoiku i mogą stanowić nietuzinkowy prezent. Im bardziej rozdrobnisz czosnek, tym szybciej będzie gotowy do użycia. Całe ząbki trzeba pozostawić w spokoju na jakieś dwa tygodnie, czosnkowi pokrojonemu w plasterki wystarczy kilka dni. Posiekany drobno czosnek jest gotowy do przeprowadzenia kuracji już po 24 godzinach.
Obrany i ewentualnie rozdrobniony czosnek warto pozostawić na desce czy w słoiku na 15 minut – wówczas lepiej uaktywnią się zawarte w nim związki. Po upływie tego czasu należy zalać czosnek płynnym miodem w proporcji: jedna część miodu na jedną część czosnku (objętościowo).
Czosnek w miodzie, pozostawiony w temperaturze pokojowej, trochę fermentuje, jednak mimo wszystko nie zalecam chowania go do lodówki (zimny czosnek w miodzie nie jest zbyt przyjazny dla chorego gardła). Ząbki zmieniają barwę, miód się rozrzedza, bo wycieka do niego sok z czosnku. To nic strasznego, to nawet zdrowe – taki naturalny ferment jest łatwiej trawiony. Trzeba tylko raz na jakiś czas odgazować słoiki (czyli odkręcić na chwilkę). Raz dziennie warto też odwrócić słoik dnem do góry, by cały czosnek pokrył się miodem.
Uwaga, jeśli nakrętka nie będzie bardzo szczelna – miód może odrobinę wyciekać, dlatego lepiej nie stawiać słoika na dłużej dnem do góry. Z tego samego powodu nie należy wypełniać słoika całkowicie – bo buzująca lekko zawartość może wyciekać. Gotowy produkt jest bardzo trwały. Najlepiej przechowywać go w lekkim chłodzie, ale nie zaszkodzi mu nawet temperatura pokojowa – w szafce kuchennej. To zasługa konserwujących właściwości miodu. Trwałość – przynajmniej rok, a nawet dłużej. Dawkowanie – łyżeczka nawet co godzinę, jeśli męczy Cię silny ból gardła.
Może się zdarzyć bardzo silna reakcja na czosnek w miodzie - ale do poczytania o tym przypadku zapraszam na blog. Gorąco zapraszam, bo silna reakcja organizmu może przestraszyć!