Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czosnek o podkręconym smaku będzie świetnym dodatkiem do sałatek, ryb, grzanek i nawet mięs. Tutaj przepis na czosnek z chilli oraz czosnek z cytryną w oliwie.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7877
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 298
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3117
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 595
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7877
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 298
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3117
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 595
Składniki
Czosnek obieramy z łupinek. Z papryczki usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki.
Do czystych i wyparzonych słoiczków wkładamy przyprawy, a następnie ząbki czosnku. Do jednego ze słoiczków dodajemy papryczkę, a do drugiego skórkę z cytryny. Słoiczki wypełniamy maksymalnie. Nie musimy być w nich bardzo ciasno, ale warto wykorzystać jak najwięcej miejsca. Następnie zalewamy wszystko oliwą i mocno zakręcamy słoiczki.
Pasteryzujemy na mokro przez około 10 minut lub na sucho w piekarniku (około 30 minut w 130 stopniach). Zapasteryzowane słoiczki odwracamy zakrętką do dołu i pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie chowamy w ciemne miejsce na około 4 tygodnie, aby oliwa i czosnek “dojrzały”.