Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czosnek o podkręconym smaku będzie świetnym dodatkiem do sałatek, ryb, grzanek i nawet mięs. Tutaj przepis na czosnek z chilli oraz czosnek z cytryną w oliwie.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 581
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11786
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13497
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2749
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 581
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11786
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13497
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2749
Składniki
Czosnek obieramy z łupinek. Z papryczki usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki.
Do czystych i wyparzonych słoiczków wkładamy przyprawy, a następnie ząbki czosnku. Do jednego ze słoiczków dodajemy papryczkę, a do drugiego skórkę z cytryny. Słoiczki wypełniamy maksymalnie. Nie musimy być w nich bardzo ciasno, ale warto wykorzystać jak najwięcej miejsca. Następnie zalewamy wszystko oliwą i mocno zakręcamy słoiczki.
Pasteryzujemy na mokro przez około 10 minut lub na sucho w piekarniku (około 30 minut w 130 stopniach). Zapasteryzowane słoiczki odwracamy zakrętką do dołu i pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie chowamy w ciemne miejsce na około 4 tygodnie, aby oliwa i czosnek “dojrzały”.