Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czosnek o podkręconym smaku będzie świetnym dodatkiem do sałatek, ryb, grzanek i nawet mięs. Tutaj przepis na czosnek z chilli oraz czosnek z cytryną w oliwie.
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 226
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 80
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3319
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 226
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 80
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3319
Składniki
Czosnek obieramy z łupinek. Z papryczki usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki.
Do czystych i wyparzonych słoiczków wkładamy przyprawy, a następnie ząbki czosnku. Do jednego ze słoiczków dodajemy papryczkę, a do drugiego skórkę z cytryny. Słoiczki wypełniamy maksymalnie. Nie musimy być w nich bardzo ciasno, ale warto wykorzystać jak najwięcej miejsca. Następnie zalewamy wszystko oliwą i mocno zakręcamy słoiczki.
Pasteryzujemy na mokro przez około 10 minut lub na sucho w piekarniku (około 30 minut w 130 stopniach). Zapasteryzowane słoiczki odwracamy zakrętką do dołu i pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie chowamy w ciemne miejsce na około 4 tygodnie, aby oliwa i czosnek “dojrzały”.