Ankieta: Ocena serwisu Smaker.pl

Kiszenie kapusty – sprawdzone sposoby. ABC początkującej gospodyni

Kapusta kiszona doskonale sprawdzi się do domowych obiadów. Doskonale będzie pasować do mięs oraz ryb, możesz zrobić z niej pyszną zupę lub wykorzystać do bigosu. Dodatkowo taka kapusta jest również bardzo zdrowa i niskokaloryczna, posiada wiele właściwości odżywczych, dlatego warto włączyć ją do swojego jadłospisu. Jak zrobić idealną kapustę kiszoną? Oto ABC początkującej gospodyni.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kapusta kiszona powstaje w procesie fermentacji mlekowej. Po dodaniu soli obecne w surowym warzywie cukry są rozkładane przez bakterie, czemu zawdzięczamy kwaśny smak. Kapustę kiszoną spożywano już w XVII wieku. Jej korzystny wpływ na organizm docenili przede wszystkim żeglarze, którzy podczas dalekich morskich wypraw nie mieli dostępu do świeżych owoców i warzyw. Kapusta kiszona zawiera niezbędne witaminy i minerały, przede wszystkim witaminę C. Dodatkowo można było przechowywać ją w beczkach, dzięki czemu marynarze mogli uniknąć niebezpiecznych chorób, np. szkorbutu.

Sprawdź także: Oto sprawdzone przetwory na zimę. Zrobili je nasi użytkownicy

Zdrowotne właściwości kapusty kiszonej

Kapusta kiszona to źródło cennych składników odżywczych. Znajdziesz w niej sporo witaminy C, A, witamin z grupy B, oraz minerałów: magnezu, wapnia, potasu, wapń, sodu, fosforu i selenu. Regularne spożywanie kapusty kiszonej będzie świetnym sposobem na wspieranie odporności organizmu. Dodatkowo pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, wpływa korzystnie na stan skóry, oraz układ krążenia. Kapusta kiszona wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Dzięki zawartości błonnika poprawia procesy trawienne i przyśpiesza przemianę materii. Co więcej, po zjedzeniu posiłku, do którego dodasz kapustę, długo będziesz czuć się syty. Jedzenie kiszonek może także być pomocne przy łagodzeniu zgagi. Kapusta kiszona powinna znaleźć się również w diecie osób, które pragną zrzucić zbędne kilogramy. W 100 g kapusty znajduje się tylko 12 kcal.

Niewiele osób wie, że spożycie kapusty kiszonej może być zbawienne dla organizmu, kiedy zdarzy ci się przesadzić z imprezowaniem. Wysoka zawartość składników mineralnych pomoże w walce z kacem.

Odmiany kapusty do kiszenia

Polacy uwielbiają kapustę, niemal pod każdą postacią. Kapusta gotowana, zasmażana, w bigosie, gołąbkach, oraz oczywiście kapusta kiszona. Czy wiesz jednak, jaka odmiana najlepiej nadaje się do kiszenia? W Polsce najczęściej można spotkać się z odmianami takimi jak: Novotom, Jaguar, Report, Ambrozja, Typhoon, czy Kolia. Udając się do sklepu, czy na targ, zwróć uwagę na to, by wybrana przez ciebie kapusta miała zwartą główkę, była biała i dojrzała. Oczywiście do kiszenia nadaje się również kapusta czerwona.

Jak kisić kapustę w domu krok po kroku?

Kiszenie kapusty wcale nie jest trudne, warto jednak znać kilka praktycznych trików, które ułatwią ci to zadanie. Zacznij od wybrania dojrzałej, białej kapusty, która będzie miała zwarte liście oraz będzie pozbawiona plamek i uszkodzeń, które mogą świadczyć o obecności pasożytów. Warto także robić zakupy u lokalnych producentów. Po przyniesieniu kapusty do domu odłóż ją w chłodne i zacienione miejsce, dzięki temu warzywo nabierze jeszcze bardziej białego koloru.

Kiedy przystąpisz do pracy, zacznij od umycia i oczyszczenia kapusty, a następnie dokładnie ją poszatkuj. Umyj, obierz i zetrzyj marchew. Do warzyw możesz dorzucić kminek. Do kiszenia kapusty najlepiej wybrać drewnianą lub kamionkową beczułkę, oczywiście możesz zrobić to także w słoiku. Pamiętaj, by wybrane naczynie uprzednio dobrze umyć i wyparzyć.

Na początku w dużej misce układaj warstwami kapustę, dokładni je dogniatając, w międzyczasie posypuj ją solą. Dostosowując ilość soli, możesz posłużyć się proporcjami jedna łyżka soli na jeden kilogram warzyw. Odczekaj około godziny, tak by kapusta miała szansę zmięknąć.

Przełóż kapustę do garnka, dobrze uciskając. Pamiętaj, by nie napełniać naczyń do pełna, wystarczy do około 4/5. podczas kiszenia wydzieli się woda. Szczelnie zamknij słoiki lub beczki, kiszenie potrwa około 10 do 12 dni.

W czym kisić kapustę?

To w czym zakisisz kapustę, również ma znaczenie. Tradycyjnie kapustę kiszono w drewnianych lub kamionkowych beczkach. Jednak równie dobrze może sprawdzić się wiaderko lub szklany słój. Dobrym wyborem będzie także: ceramiczny garnek, czy worki do kiszenia kapusty.

Gdzie trzymać kapustę kiszoną? Słoiki lub beczułki z kapustą najlepiej przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu, np. w piwnicy. Najlepiej by temperatura pomieszczenia oscylowała w okolicy sześciu stopni. Tak przechowywana kapusta kiszona będzie pysznym dodatkiem do obiadu przez cały okres jesienno-zimowy.

Najlepsze przepisy na domową kapustę kiszoną

Jak przygotować najlepszą kapustę kiszoną? Skorzystaj z przepisów naszych użytkowników.

1. Kiszona kapusta

 Kiszona kapusta Zobacz przepis

Kiszona kapusta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kapusta kiszona

 Kapusta kiszona Zobacz przepis

Kapusta kiszona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Surówka z kiszonej kapusty

 Surówka z kiszonej kapusty Zobacz przepis

Surówka z kiszonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kiszona kapusta w słoikach

 Kiszona kapusta w słoikach Zobacz przepis

Kiszona kapusta w słoikach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Surówka z kiszonej kapusty

 Surówka z kiszonej kapusty Zobacz przepis

Surówka z kiszonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Surówka z kiszonej kapusty

 Surówka z kiszonej kapusty Zobacz przepis

Surówka z kiszonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Domowa kiszona kapusta

 Domowa kiszona kapusta Zobacz przepis

Domowa kiszona kapusta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Surówka z kiszonej kapusty

 Surówka z kiszonej kapusty Zobacz przepis

Surówka z kiszonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Kimchi – koreański przysmak w polskiej kuchni »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Rurki z kremem

Domowe rurki z kremem to smaczny i szybki deser na każdą okazję. Przepis jes...

Odsłon: 121

60 min
1
30 min
0
Desery Jesienny deser dyniowy

Pyszny jesienny deser dyniowy idealny w chłodne jesienne popołudnia z kubkiem...

Odsłon: 1180

15 min
13
Przetwory Dynia marynowana na słodko

Dynia marynowania na słodko-kwaśno to bardzo smaczna przekąska, stanowiącą zd...

Odsłon: 1154

60 min
4
Napoje Nalewka z winogron

Domowa nalewka z winogron należy do smacznych napojów alkoholowych, które rob...

Odsłon: 266

60 min
4
Przetwory Dżem z pigwy

Dżem z pigwy to prawdziwy rarytas wśród jesiennych przetworów. Nie tylko pysz...

Odsłon: 1737

>60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Kanie na 5 sposobów. W takim wydaniu jeszcze ich nie jadłeś!

Czubajka kania to grzyb jadalny zaliczany do rodziny pieczarkowatych. W Polsce występuje właściwie na terenie całego kraju. To niezwykle smaczny gr...

0
Informacje To dlatego nocna owsianka jest zdrowa! Najlepsze przepisy na pożywne śniadanie jesienią

Na pewno nie raz słyszałeś o tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Warto rozpocząć poranek od dania, które będzie pożywne, doda ci energ...

4
Informacje Z czym łączyć pigwę?

Pigwa to owoc, który można użyć do przyrządzenia pysznej nalewki albo ulubionych przetworów. Świetnie sprawdzi się również w ciastach i deserach. D...

3
Ewa gotuje Śląskie gotowanie z Ewą Wachowicz

Śląska kuchnia słynie z prostych i niedrogich, ale za to bardzo sycących dań, które wręcz zachwycają smakiem. W 458. odcinku programu "Ewa gotuje"...

9