Spis treści:
- Jakie właściwości ma kapusta kiszona?
- Odmiany kapusty do kiszenia
- Kiszenie kapusty krok po kroku
- Najlepsze przepisy na kapustę kiszoną
Kapusta kiszona powstaje w procesie fermentacji mlekowej. Po dodaniu soli obecne w surowym warzywie cukry są rozkładane przez bakterie, czemu zawdzięczamy kwaśny smak. Kapustę kiszoną spożywano już w XVII wieku. Jej korzystny wpływ na organizm docenili przede wszystkim żeglarze, którzy podczas dalekich morskich wypraw nie mieli dostępu do świeżych owoców i warzyw. Kapusta kiszona zawiera niezbędne witaminy i minerały, przede wszystkim witaminę C. Dodatkowo można było przechowywać ją w beczkach, dzięki czemu marynarze mogli uniknąć niebezpiecznych chorób, np. szkorbutu.
Sprawdź także: Oto sprawdzone przetwory na zimę. Zrobili je nasi użytkownicy
Zdrowotne właściwości kapusty kiszonej
Kapusta kiszona to źródło cennych składników odżywczych. Znajdziesz w niej sporo witaminy C, A, witamin z grupy B, oraz minerałów: magnezu, wapnia, potasu, wapń, sodu, fosforu i selenu. Regularne spożywanie kapusty kiszonej będzie świetnym sposobem na wspieranie odporności organizmu. Dodatkowo pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, wpływa korzystnie na stan skóry, oraz układ krążenia. Kapusta kiszona wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Dzięki zawartości błonnika poprawia procesy trawienne i przyśpiesza przemianę materii. Co więcej, po zjedzeniu posiłku, do którego dodasz kapustę, długo będziesz czuć się syty. Jedzenie kiszonek może także być pomocne przy łagodzeniu zgagi. Kapusta kiszona powinna znaleźć się również w diecie osób, które pragną zrzucić zbędne kilogramy. W 100 g kapusty znajduje się tylko 12 kcal.
Niewiele osób wie, że spożycie kapusty kiszonej może być zbawienne dla organizmu, kiedy zdarzy ci się przesadzić z imprezowaniem. Wysoka zawartość składników mineralnych pomoże w walce z kacem.
Odmiany kapusty do kiszenia
Polacy uwielbiają kapustę, niemal pod każdą postacią. Kapusta gotowana, zasmażana, w bigosie, gołąbkach, oraz oczywiście kapusta kiszona. Czy wiesz jednak, jaka odmiana najlepiej nadaje się do kiszenia? W Polsce najczęściej można spotkać się z odmianami takimi jak: Novotom, Jaguar, Report, Ambrozja, Typhoon, czy Kolia. Udając się do sklepu, czy na targ, zwróć uwagę na to, by wybrana przez ciebie kapusta miała zwartą główkę, była biała i dojrzała. Oczywiście do kiszenia nadaje się również kapusta czerwona.
Jak kisić kapustę w domu krok po kroku?
Kiszenie kapusty wcale nie jest trudne, warto jednak znać kilka praktycznych trików, które ułatwią ci to zadanie. Zacznij od wybrania dojrzałej, białej kapusty, która będzie miała zwarte liście oraz będzie pozbawiona plamek i uszkodzeń, które mogą świadczyć o obecności pasożytów. Warto także robić zakupy u lokalnych producentów. Po przyniesieniu kapusty do domu odłóż ją w chłodne i zacienione miejsce, dzięki temu warzywo nabierze jeszcze bardziej białego koloru.
Kiedy przystąpisz do pracy, zacznij od umycia i oczyszczenia kapusty, a następnie dokładnie ją poszatkuj. Umyj, obierz i zetrzyj marchew. Do warzyw możesz dorzucić kminek. Do kiszenia kapusty najlepiej wybrać drewnianą lub kamionkową beczułkę, oczywiście możesz zrobić to także w słoiku. Pamiętaj, by wybrane naczynie uprzednio dobrze umyć i wyparzyć.
Na początku w dużej misce układaj warstwami kapustę, dokładni je dogniatając, w międzyczasie posypuj ją solą. Dostosowując ilość soli, możesz posłużyć się proporcjami jedna łyżka soli na jeden kilogram warzyw. Odczekaj około godziny, tak by kapusta miała szansę zmięknąć.
Przełóż kapustę do garnka, dobrze uciskając. Pamiętaj, by nie napełniać naczyń do pełna, wystarczy do około 4/5. podczas kiszenia wydzieli się woda. Szczelnie zamknij słoiki lub beczki, kiszenie potrwa około 10 do 12 dni.
W czym kisić kapustę?
To w czym zakisisz kapustę, również ma znaczenie. Tradycyjnie kapustę kiszono w drewnianych lub kamionkowych beczkach. Jednak równie dobrze może sprawdzić się wiaderko lub szklany słój. Dobrym wyborem będzie także: ceramiczny garnek, czy worki do kiszenia kapusty.
Gdzie trzymać kapustę kiszoną? Słoiki lub beczułki z kapustą najlepiej przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu, np. w piwnicy. Najlepiej by temperatura pomieszczenia oscylowała w okolicy sześciu stopni. Tak przechowywana kapusta kiszona będzie pysznym dodatkiem do obiadu przez cały okres jesienno-zimowy.
Najlepsze przepisy na domową kapustę kiszoną
Jak przygotować najlepszą kapustę kiszoną? Skorzystaj z przepisów naszych użytkowników.
3. Surówka z kiszonej kapusty
Zobacz przepisSurówka z kiszonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kiszona kapusta w słoikach
Zobacz przepisKiszona kapusta w słoikach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Surówka z kiszonej kapusty
Zobacz przepisSurówka z kiszonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Surówka z kiszonej kapusty
Zobacz przepisSurówka z kiszonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Domowa kiszona kapusta
Zobacz przepisDomowa kiszona kapusta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Surówka z kiszonej kapusty
Zobacz przepisSurówka z kiszonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Kimchi – koreański przysmak w polskiej kuchni »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »