Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta kiszona jest bardzo prosta do zrobienia. Może ją zrobić każdy, nawet jeśli nie ma miejsca do przechowywania. Można robić ją na bieżąco i po ukiszeniu trzymać w lodówce.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 850
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 835
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 77
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 850
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 835
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 77
Składniki
Główka kapusty którą kupiłam ważyła niecałe 2,5 kg. Najpierw należy usunąć wierzchnie liście, przekroić i usunąć głąb. Następnie kapustę umyć i poszatkować. Po poszatkowaniu miałam 2 kg. kapusty. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty. Wsypać sól i wymieszać wszystko dokładnie rękami, ugniatając. Najlepiej zrobić to w dużej misce.Następnie odstawić miskę z kapustą na 30-40 minut. Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć. Do czystych słoików przełożyć kapustę razem z sokiem. Wkładać kapustę partiami. Po każdym włożeniu ubijać drewnianą końcówką od tłuczka lub łyżki, aż kapusta puści sok.
Wierzch kapusty powinien być przykryty sokiem. Kapusty powinno być 3/4 słoika, ponieważ podczas kiszenia kapusta zwiększa objętość. Słoiki z kapustą lekko zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce. U mnie stały na blacie w kuchni. Po 4 dniach, odkręciłam słoiki i jeszcze raz ugniotłam kapustę. Kapusta kisi się 7-14 dni. U mnie ukisiła się po 10 dniach. Po tym czasie schowałam kapustę do lodówki