Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta kiszona jest bardzo prosta do zrobienia. Może ją zrobić każdy, nawet jeśli nie ma miejsca do przechowywania. Można robić ją na bieżąco i po ukiszeniu trzymać w lodówce.
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 232
Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto...
Odsłon: 124
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 249
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2215
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 118
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 108
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 232
Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto...
Odsłon: 124
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 249
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2215
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 118
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 108
Składniki
Główka kapusty którą kupiłam ważyła niecałe 2,5 kg. Najpierw należy usunąć wierzchnie liście, przekroić i usunąć głąb. Następnie kapustę umyć i poszatkować. Po poszatkowaniu miałam 2 kg. kapusty. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty. Wsypać sól i wymieszać wszystko dokładnie rękami, ugniatając. Najlepiej zrobić to w dużej misce.Następnie odstawić miskę z kapustą na 30-40 minut. Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć. Do czystych słoików przełożyć kapustę razem z sokiem. Wkładać kapustę partiami. Po każdym włożeniu ubijać drewnianą końcówką od tłuczka lub łyżki, aż kapusta puści sok.
Wierzch kapusty powinien być przykryty sokiem. Kapusty powinno być 3/4 słoika, ponieważ podczas kiszenia kapusta zwiększa objętość. Słoiki z kapustą lekko zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce. U mnie stały na blacie w kuchni. Po 4 dniach, odkręciłam słoiki i jeszcze raz ugniotłam kapustę. Kapusta kisi się 7-14 dni. U mnie ukisiła się po 10 dniach. Po tym czasie schowałam kapustę do lodówki