Do góry

Przetwory Przepis na:

Kapusta kiszona.

Kapusta kiszona.

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 446

Dodano:

Odsłon: 15588

Kisimy ją od razu w słoikach.

Składniki

  • 10 kg kapusty
  • 180 g soli
  • Ziele angielskie
  • 4-5 marchewek
  • ok.20 ząbków czosnku
  • ok.20 liści laurowych
  • Ziarna kopru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kapusta kiszona.

Przygotowanie

  1. Główki kapusty obrać z zeschłych liści i umyć pod bieżącą wodą,po czym zetrzeć na tarce lub poszatkować na desce za pomocą ostrego noża.Tak przygotowaną kapustę zasypać 180 g soli i odstawić na 12 godzin.

  2. Marchewki oczyścić,umyć pod bieżącą wodą,osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Kapustę wymieszać z marchewką i odcisnąć sok.

  3. Do wcześniej wyparzonych słoików włożyć po 1 ząbku czosnku,1 liściu laurowym,po kilka ziaren kopru i angielskiego ziela.Następnie każdy słoik napełnić kapustą do 3/4 wysokości i zalać wrzącą wodą.Szczelnie zakręcić.Odstawić w chłodne miejsce na 2 tygodnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń