Oto sprawdzone przetwory na zimę. Zrobili je nasi użytkownicy

Wielu naszych użytkowników zabrało się już za przygotowanie pysznych przetworów na zimę. Na naszym fanpage'u na Facebooku poprosiliśmy ich o udostępnienie zdjęć słoików z ogórkami, cukiniami czy nalewkami. Dzięki temu możemy pochwalić się piękną galerią zdjęć ze sprawdzonymi przetworami.

Fot.123RF/Picsel

Dlaczego warto przygotować przetwory na zimę? Po pierwsze to świetny sposób na dostarczenie organizmowi zdrowych składników odżywczych przez cały rok. Kiszonki to bogate źródło witamin, m.in. C i E. Pozytywnie wpływają na trawienie i poprawiają mikroflorę jelitową.

Kiszone ogórki czy marynowana cukinia to również wspaniałe dodatki do zimowych obiadów. Ze względu na brak dostępu do świeżych warzyw czy owoców, warto mieć je zamknięte w słoikach. Wreszcie po trzecie, własne przetwory to pewność składu i oszczędność. Bez sztucznych zapychaczy i przygotowane z tanich w sezonie letnim produktów. 

Użytkownicy Smaker.pl chętnie przyrządzają przetwory na zimę i dodają wiele pysznych przepisów do serwisu. Oto galeria zdjęć podesłanych przez naszą społeczność:

1. Przetwory Pani Eli

Pani Elżbieta Mackiewicz podzieliła się z nami słoikami pełnymi ogórków. Co ważne, ściśle je do nich upchnęła, co uchroni przetwory od zepsucia.

Fot. Ogórki w słoikach Pani Elżbiety Mackiewicz

2. Spiżarka Pani Heleny

Nasza użytkowniczka Helena podesłała dwie fotografie - na pierwszej z nich widać produkcję w toku, na drugiej - półki uginające się od przyrządzanych wcześniej przetworów. Pani Helena komentuje: „Korzystam głównie z przepisów na Państwa stronie. Robieniem przetworów zajmuję się od lat. Głównie za sprawą mamy. Robię kompoty, różne sałatki, soki, grzyby, buraczki i dżemy z różnych owoców".  

Fot. Przetwory Pani Heleny

3. Przetwory Pani Beaty

Spiżarka Pani Beaty pęka w szwach. Znajdują się tu bardziej i mniej tradycyjne kiszonki, a także soki owocowe dla całej rodziny. Użytkowniczka tak podsumowuje swoją przygodę z przetworami:

„Bogactwo artykułów spożywczych, jakie możemy znaleźć na półkach supermarketów, sprawia, że wiele osób poprzestaje na kupowaniu tego, co oferują sklepy. Jeśli jednak zależy nam na jakości i jeżeli chcemy, aby na naszym stole zagościły zdrowe produkty, pozostaje nam wykonać je samodzielnie. 

Szczytem szczęścia byłoby również wyhodować warzywa i owoce we własnym zakresie. Niestety, z braku czasu mogłam pozwolić sobie jedynie na własne wiśnie i borówki amerykańskie, które dojrzewają w moim ogrodzie bez większego zachodu z mojej strony. Pozostałe owoce, a także warzywa kupuję od sprawdzonych dostawców. Zależy mi, aby były z gospodarstw ekologicznych. Pomidory nie muszą być jednakowej wielkości i identycznego kształtu. Ważne, by nie były naszpikowane nawozami i szkodliwymi substancjami.

Przygotowanie przetworów rozpoczynam w lipcu, kiedy pojawiają się dojrzałe i pachnące słońcem pomidory. Zarówno przeciery, jak i keczupy będą wspaniałym dodatkiem do potraw przez kolejne miesiące. Dla naszej pięcioosobowej rodziny muszę przygotować znaczne ilości. Zwłaszcza soków. Wiśniowe cieszą się największym powodzeniem, choć malinowe nie ustępują im smakiem. Nie zapominam również o ogórkach kiszonych, sałatkach i buraczkach. 

Na koniec pozostaje tylko równo ułożyć wszystko na półkach, specjalnie przygotowanych w tym celu. Kiedy ładnie prezentują się w spiżarni, chętnie się po nie sięga".

Fot. Spiżarka Pani Beaty Dzierżak

4. Przetwory Pani Stachowiak

Pani Stachowiak podesłała piękne zdjęcie z trzema dużymi słoikami, w których ukryły się apetyczne, kiszące się ogórki. Jak podkreśla użytkowniczka: „Bardzo lubię robić przetwory, a jeszcze bardziej fotografować. Sama uprawiam na swojej działce warzywa i owoce, nie lubię, jak się marnują. Nie ma nic lepszego w jesienne i zimowe dni, jak nalewka wiśniowa, dżem truskawkowy czy ogórki konserwowe zrobione z pasją i miłością. W zamykaniu w słoikach darów lata jest coś magicznego i daje ogromną przyjemność i satysfakcję".

Fot. Ogórki w słoikach od M. Stachowiak

5. Evelyn i jej przetwory

Do grona miłośników przetworów należy też Evelyn, która robi je zarówno z warzyw, jak i owoców. Na przesłanych zdjęciach widać słoiki z ogórkami i owoce z cukrem, które posłużą do przyrządzenia nalewek. 

Fot. Ogórki i nalewki od Evelyn

6. Spiżarka pełna przetworów

Użytkowniczka serwisu Smaker.pl podzieliła się tą piękną fotografią, na której widać błyszczące słoiki z ogórkami na tysiąc sposobów. Zapewnia, że to dopiero początek tegorocznej, kulinarnej produkcji:

Pyszne przetwory na zimę

7. Słoiki na zimę Pani Danuty

Pani Danusia w swoich słoikach zamknęła owoce. Trzeba przyznać, że kolekcja jest już imponująca!

Fot. Przetwory Pani Danuty Musiał

8. Sałatka Pani Heleny S.

Pani Helena S. podzieliła się z internautami pyszną sałatką z ogórków, cebuli i przecieru pomidorowego. Na fanpage'u Smakera na Facebooku, pod zadanym przez nas pytaniem, umieściła także przepis! Znajdziecie go tutaj: receptura Pani Heleny.

Fot. Sałatka do słoików Pani Heleny S.

9. W spiżarni u Justyny

Musicie przyznać, że zapasy przygotowane przez Panią Justynę Klis robią wrażenie. Na fotografii widać pełne bogactwo składników (kapustę, pomidory, papryki) i różnorodność kiszonek, pikli i marynat. Użytkowniczka podkreśla jednak, że to jeszcze nie koniec i przygotowuje kolejne przetwory: „Lubię robić zaprawy. Zaprawiam tylko to, co lubimy. Ale też parę nowości chcę jeszcze wypróbować". 

Fot. Spiżarnia Justyny Klis

10. Przetwory Pani Magdaleny

Pani Magdalena Laskowska przygotowała już tyle przetworów. Jak sama deklaruje, to tylko maleńka część... My naliczyliśmy ponad 60. słoików!

Fot. Przetwory Magdaleny Laskowskiej

11. Przetwory Pani Edyty

U Pani Edyty Kosewskiej z kolei słoiki pełne warzyw w zalewie. To solidna dawka witamin, którą gospodyni zafunduje sobie zimą. Chłodną porą roku takie kolorowe przetwory będą pięknie i apetycznie prezentować się na talerzu.

Fot. Pyszne przetwory na zimę Edyty Kosewskiej

Dziękujemy naszej społeczności za podzielenie się fotografiami i zachęcamy do obejrzenia większej galerii na naszym fanpage na Facebooku. Znajdziecie tu mnóstwo inspiracji oraz świetnych i doświadczonych kucharzy! 

Reklama

Zobacz także:

Co oznaczają zimne dłonie i stopy? To zwiastun wielu chorób »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
60 min
3
Ciasta Otwarte jagodzianki Strzelczyka

Jeśli marzycie o idealnych jagodziankach, puszystych z dużą ilością owoców i...

Odsłon: 44

60 min
1
Ciasta Wilgotne ciasto cytrynowe z borówkami

Wyjątkowo wilgotne i puszyste ciasto cytrynowe z borówkami, to prawdziwy hit...

Odsłon: 109

15 min
1
Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 192

30 min
9

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

312
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25