Do góry

Przetwory Przepis na:

Czosnek w oleju

Czosnek w oleju

Autor:

Przepisów i artykułów: 539 Ocena: 18946

Dodano:

Odsłon: 17348

Od trzech lat nie kupiłam czosnku, sama go zaczęłam sadzić. Tak przygotowany czosnek wykorzystuję zima do sałatek i wszelakich sosów. A olej o cudnym aromacie czosnku wykorzystuje do smażenia mięsa.

Składniki

  • Kilkanaście główek czosnku
  • olej rzepakowy (ja na dwa litrowe słoiki z czosnkiem dałam 1 l oleju)
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czosnek w oleju

Przygotowanie

  1. Ząbki czosnku obieramy. Obrany czosnek przesypuje do litrowego słoika.

  2. Zalewam olejem rzepakowym. Słoik zakręcam i chowam do lodówki. Czosnek jest od razu gotowy do użycia.

  3. Jak potrzebuję dodać czosnku do zupy to po prostu płuczę go w ciepłej wodzie i gotowe. Smacznego !!!

  4. ;-D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (31)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wiesuaw 16 grudnia 2020 Doskonały sposób na zatrucie całej rodziny jadem kiełbasianym. Czosnek w środowisku beztlenowym jest rajem dla bakterii wywołujących botulizm.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ulzana 17 listopada 2020 Bardzo ciekawe, a ja na ten temat doczytałem coś takiego:
Bez względu na jego moc smaku, czosnek jest warzywem o charakterze nisko kwaśnym. pH ząbka czosnku zazwyczaj mieści się w przedziale od 5.3 do 6.3. Tak jak wszystkie warzywa o charakterze nisko kwaśnym, czosnek sprzyja wzrostowi i późniejszemu wytwarzaniu toksyn przez bakterię Clostridium botulinum , gdy będą stworzone odpowiednie warunki. Do tych warunków należą: niewłaściwe wytwarzanie domowych konserw i niewłaściwe przygotowanie i przechowywanie świeżych ziół i czosnku w roztworze oleju.

Wilgoć, pokojowa temperatura, brak tlenu i niska kwasowość sprzyjają wzrostowi Clostridium botulinum . Podczas wzrostu bakteria ta produkuje nadzwyczajnie mocną toksynę, która wywołuje chorobę zwaną botulizmem. Jeśli będzie ona nie leczona, może doprowadzić do śmierci w kilka dni od spożycia zakażonej żywności.

Czosnek w roztworze oleju przechowywany w temperaturze pokojowej stwarza idealne warunki do wytwarzania toksyny jadu kiełbasianego (niska kwasowość, brak wolnego tlenu w oleju i ciepło). Takie samo zagrożenie istnieje w przypadku pieczonego czosnku przechowywanego w oleju. Przynajmniej trzy epidemie botulizmu kojarzone z domowej produkcji czosnkiem w roztworze oleju były odnotowane w północnej Ameryce od 1980 roku.

Ostatnio, wiosną 2003 roku, w Danii miał miejsce przypadek botulizmu po spożyciu czosnku w oleju z puszki. Trzydziestoletni mężczyzna zjadł cztery kawałki czosnku i poważnie zachorował. Na szczęście przeżył po 14 dniach trwającej prawie śmiertelnej chorobie.

To był jedyny przypadek pochodzący z dużej partii pół przemysłowo produkowanego czosnku w puszce w Niemczech. Partia ta była ogrzewana tylko do temperatury 85°C, która nie jest wystarczająco wysoka aby zniszczyć przetrwalniki Clostridium botulinum .

Wszystko zależy przechowywania i czasu spożycia.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 04 października 2018 wrzucam do zimnej wody,żeby lepiej schodziła skórka przy obieraniu :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 03 października 2018 też tak robię,a główki czosnku przed obraniem wrzucam do miseczki z zimną wodą na jakieś pół godzinki :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 02 października 2018 Ślicznie wyglądają te ząbki czosnku. Tyle zachodu, ale warto.:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 02 października 2018 Dobry pomysł, taki olej musi być bardzo aromatyczny, a czosnku nie trzeba za każdym razem obierać. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 02 października 2018 Swietny sposob!- a mam pytanie, on w tym oleju bedzie zachowywl sie caly czas jak swiezy czosnek?
Ładnie Tobie czosnek obradza!
Odpowiedzi: 8 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń