Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo zdrowy kiszony po Rusku młody czosnek, idealny dodatek do dań, zup oraz do kanapek.
 
         
         
         
            Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16817
 
            Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 95
 
            Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 313
 
            Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 833
 
            Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23652
 
            Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16817
 
            Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 95
 
            Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 313
 
            Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 833
 
            Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23652
 
         
         
                Składniki
Do słoika wkładamy oczyszczone główki młodego czosnku, dodajemy baldachy kopru, plasterki chrzanu, marchwi i gorczycę. Zalewamy zalewą i przykrywamy gazą słoik. Tak przygotowany słoik odstawiamy w kuchni na tydzień lub dwa, aby się kisił jak ogórki. Po tygodniu sprawdzamy stan ukiszenia, jeżeli jest dobry to przekładamy czosnek do mniejszych słoiczków, jeżeli nie to jeszcze niech się kisi dłużej. Wodę z kiszenia ostałą rozcieńczamy z zimną wodą na tyle żeby starczyło na zalanie słoiczków z czosnkiem. Tak przygotowaną zalewę zagotowujemy i gorącą zalewamy słoiczki z czosnkiem. Słoiczki zakręcamy i stawiamy w chłodne miejsce. Smacznego!!!