Do góry

Przetwory Przepis na:

Kiszony czosnek po Rusku.

Kiszony czosnek po Rusku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 25569

Dodano:

Odsłon: 21274

Bardzo zdrowy kiszony po Rusku młody czosnek, idealny dodatek do dań, zup oraz do kanapek.

Składniki

  • młody czosnek 15 główek
  • baldachy kopru
  • Chrzan
  • gorczyca 1 łyżeczka
  • Marchew 1 szt
  • Zalewa:
  • sól - 1,5 łyżki stołowej na litr zimnej wody (kranówki lub źródlanej)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kiszony czosnek po Rusku.

Przygotowanie

  1. Do słoika wkładamy oczyszczone główki młodego czosnku, dodajemy baldachy kopru, plasterki chrzanu, marchwi i gorczycę. Zalewamy zalewą i przykrywamy gazą słoik. Tak przygotowany słoik odstawiamy w kuchni na tydzień lub dwa, aby się kisił jak ogórki. Po tygodniu sprawdzamy stan ukiszenia, jeżeli jest dobry to przekładamy czosnek do mniejszych słoiczków, jeżeli nie to jeszcze niech się kisi dłużej. Wodę z kiszenia ostałą rozcieńczamy z zimną wodą na tyle żeby starczyło na zalanie słoiczków z czosnkiem. Tak przygotowaną zalewę zagotowujemy i gorącą zalewamy słoiczki z czosnkiem. Słoiczki zakręcamy i stawiamy w chłodne miejsce.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 18 sierpnia 2019 Bardzo dobry pomysł.Zazwyczaj kisiłam czosnek zalewając go wodą po kiszonych ogórkach, no i zawsze go było trochę tymi ogórkami czuć.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń