Ewa_Gotuje

Jak składać serwetki

Powszechnie wiadomo, że podawaniu potraw powinna towarzyszyć odpowiednia oprawa. Jak składać serwetki tak, by zachwycały?

Zaczynamy od klasycznej gwiazdy.

 

 

By złożyć serwetkę w elegancką, efektowną gwiazdę należy wykonac cztery proste kroki.

1. Kwadratową serwetkę, najlepiej Royal Collection o wymiarach 40 x 40 cm, całkowicie rozłożoną, raz złożyć na pół, tak aby z dołu można było ją otworzyć; następnie górną i dolną warstwę jeszcze raz złożyć na pół w kierunku ku górze.
2. Następne składać serwetkę w fałdy w odstępach mniej więcej co 4 cm, raz w jedną, raz w drugą stronę, starannie dociskając w miejscach zgięć.
3. Po złożeniu przytrzymać marszczenia u dołu z jednej strony i odgiąć pierwszą zewnętrzna warstwę ku dołowi.
4. Odwrócić serwetkę i to samo powtórzyć z drugiej strony.
Aby całość lepiej się trzymała, można spiąć zszywaczem lub klipsem biurowym.

 

Efekty?

 

Kolejną serwetę jaką złozymy będzie kula.

 

 

1. Kwadratową serwetkę, najlepiej Royal Collection o wymiarach 40 x 40 cm, całkowicie rozłożoną, raz skłądamy na pół.
2. Lewy górny róg poprowadzić do środka i zrolować aby róg leżał na rogu.
3. Skręcić w stożek a dolny róg wywinąć w górę.

 

Efekty?

 

A ostatnią propozycją jest klasyczny, tak często spotykany w restauracjach trójkąt.

 

 

1. Kwadratową serwetkę, najlepiej Royal Collection o wymiarach 40 x 40 cm, całkowicie rozłożoną, złóż na pół po przekątnej. Prawy i lewy róg założyć na górny róg
2. Złożyć dolną połowę po przekątnej do tyłu.
3. Prawy i lewy róg połączyć - z tyłu.
4. Uformować prawy i lewy róg.

 

Efekty?

Źródło: informacja prasowa

Zdjęcia i grafiki dzięki uprzejmości PAPSTAR

 


Czy wiesz na czym polega etykieta biznes lunczu? Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Piątkowy obiad

Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....

Odsłon: 765

30 min
15
30 min
2
15 min
0
15 min
3
15 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0