Ewa_Gotuje

Jak szybko łupać orzechy włoskie? Sprytne sposoby bez dziadka do orzechów

Jesień i zima to czas, kiedy orzechy dużo częściej goszczą na naszych stołach. Nic dziwnego, orzechy włoskie są nie tylko niezwykle smaczne, mają też wiele cennych wartości odżywczych. Często jednak pojawia się problem z ich obieraniem. Dziadek do orzechów, chociaż skuteczny, przy dużej ilości może być niewystarczający. Sprawdź więc, jak szybko łupać orzechy włoskie.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wbrew pozorom orzechy włoskie wcale nie przywędrowały do nas ze słonecznej Italii. Do Polski przybyły najprawdopodobniej z Rumunii, z krainy historycznej zwanej Włoszczyzną. Orzech włoski bardzo dobrze zadomowił się w naszym kraju. Wiele osób na swoich podwórkach posiada dorodne okazy. Dzięki temu jesienią mogą się cieszyć wielkimi zbiorami pysznych orzechów. Tu jednak pojawia się problem, w jaki sposób szybko obrać orzechy? W poniższym artykule przedstawiliśmy kilka sprawdzonych metod na łupanie orzechów, dzięki którym w mig wyłuskasz je ze skorupek.

Sprawdź także: Jak szybko usunąć z rąk plamy po orzechach włoskich? Po tej miksturze będą czyściutkie

Orzechy włoskie – właściwości

Dlaczego warto jeść orzechy włoskie? Powodów jest wiele, w ich składzie znajdziemy między innymi wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które mają właściwości obniżające poziom „złego” cholesterolu i przeciwdziałają zakrzepom. Spożywanie orzechów chroni organizm przed chorobami układu krążenia oraz wspiera odporność organizmu. Są także bogate w witaminę A, E, K, witaminy z grupy B, oraz substancje mineralne: magnez, wapń, żelazo, potas, fosfor, sód i cynk. Jedzenie orzechów włoskich jest również bardzo korzystnie dla kondycji skóry i włosów.

Orzechy włoskie są źródłem antyoksydantów, mają właściwości przeciwstarzeniowe oraz przeciwnowotworowe. Zawierają również garbniki, dlatego wykazują działanie przeciwbakteryjne i ściągające, przez co są wykorzystywane w maściach na żylaki i hemoroidy.

Spożywanie orzechów włoskich działa korzystnie na układ pokarmowy, ponieważ wykazują również działanie przeciwzapalne, grzybobójcze i odtruwające. Warto sięgnąć po nie przy zatruciach i biegunkach. Na pewno słyszałeś również, że orzechy powinno się jeść, jeśli chcesz zadbać o pamięć i koncentracje. Doskonale wspierają pracę mózgu i całego układu nerwowego, pomagają również na stres i przemęczenie.

Chociaż orzechy włoskie powinny znaleźć się w zdrowym jadłospisie, warto pamiętać, że są bardzo kaloryczne. W 100 g znajduje się 654 kcal. Dlatego nie należy z nimi przesadzać – niewielka garść orzechów dziennie, jak najbardziej wystarczy, by dostarczyć organizmowi cennych właściwości odżywczych.

Jak łupać orzechy włoskie?

Oczywiście najczęstszym sposobem na łupanie orzechów włoskich jest użycie dziadka do orzechów. Warto jednak sięgnąć po triki sprytnych gospodyń, dzięki którym dużo szybciej i łatwiej pozbędziesz się skorupek. Oto kilka metod, które koniecznie musisz wypróbować.

Moczenie orzechów we wrzątku

Do garnka wlej wodę, zagotuj ją, wsyp łyżkę soli, a następnie wrzuć do niej orzechy. Gotuj przez pięć minut. Na koniec wyłuskaj orzechy za pomocą małego noża. Namaczanie sprawi, ze skorupki szybko i łatwo odejdą od miąższu.

Piekarnik lub patelnia

Umieść orzechy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na około kwadrans na 200 stopni lub podgrzej je na patelni. Ten sposób powinien sprawić, że skorupki zaczną pękać i łatwiej wyjmiesz orzechy z łupinek.

Obieranie orzechów z pomocą mikrofalówki

Do miski wsyp orzechy włoskie, a następnie wlej wodę. Włóż naczynie do mikrofalówki i włącz ją na kilka minut, tak by woda mocno się zagrzała. Poczekaj, aż orzechy wystygną, tak przygotowane powinny bez problemu dać się obrać.

Łupanie orzechów włoskich tłuczkiem do mięsa

Ta metoda, z pewnością spodoba się osobom, które w kuchni nie boją użyć się siły swoich mięśnie. Włóż orzechy do bawełnianego worka, połóż go na desce do krojenia, uderz tłuczkiem kilka razy, tak by skorupki lekko pękły. Następnie za pomocą noża wyjmij jadalne części. Minusem tego sposobu jest to, że możesz łatwo zgnieść miąższ.

Najlepsze dania z orzechów włoskich

Zastanawiasz się, co można zrobić z orzechów włoskich? Nasi użytkownicy przygotowali mnóstwo ciekawych i pysznych przepisów. Koniecznie sprawdź, jak wykorzystać orzechy w codziennych potrawach.

1. Szarlotka z orzechami włoskimi

 Szarlotka z orzechami włoskimi Zobacz przepis

Szarlotka z orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Chleb z orzechami włoskimi

 Chleb z orzechami włoskimi Zobacz przepis

Chleb z orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Bananowiec z orzechami włoskimi

 Bananowiec z orzechami włoskimi Zobacz przepis

Bananowiec z orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Halibut pieczony z orzechami włoskimi

 Halibut pieczony z orzechami włoskimi Zobacz przepis

Halibut pieczony z orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Risotto z dynią i orzechami włoskimi

 Risotto z dynią i orzechami włoskimi Zobacz przepis

Risotto z dynią i orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Farfalle "Zielono Mi" z orzechami włoskimi

 Farfalle "Zielono Mi" z orzechami włoskimi Zobacz przepis

Farfalle "Zielono Mi" z orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sałatka z selera z orzechami włoskimi

 Sałatka z selera z orzechami włoskimi Zobacz przepis

Sałatka z selera z orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Bazyliowe pesto z orzechami włoskimi

 Bazyliowe pesto z orzechami włoskimi Zobacz przepis

Bazyliowe pesto z orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Muffiny drobiowe z orzechami włoskimi

 Muffiny drobiowe z orzechami włoskimi Zobacz przepis

Muffiny drobiowe z orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Jesienna sałatka z dynią i orzechami włoskimi

 Jesienna sałatka z dynią i orzechami włoskimi Zobacz przepis

Jesienna sałatka z dynią i orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Jej smak będzie do niczego »

Warto dodać nie tylko do herbaty. Usunie nadmiar wody, podkręci metabolizm »

Skóra banknotowa to objaw chorej wątroby. 5 charakterystycznych cech »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29667

60 min
64
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 101

30 min
4
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 766

30 min
15

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0