Ewa_Gotuje

Jak wybrać dojrzałe awokado? Na to koniecznie zwróć uwagę

Czy zdarzyło ci się kupić niedojrzałe awokado, które pomimo wielu dni leżakowania na kuchennym blacie nadal nie nadawało się do spożycia? Wbrew pozorom wybór dojrzałego awokado nie jest prostym zadaniem. Przygotowaliśmy dla ciebie krótki poradnik, dzięki któremu kupisz idealne awokado.

Fot.123RF/Picsel

Chociaż awokado przez wiele osób uważane jest za warzywo, z biologicznego punktu widzenia jest owocem. Ta egzotyczna roślina występuje na terenach Ameryki Środkowej i Południowej. W składzie awokado znajdziesz zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Czy wiesz, dlaczego jeszcze, warto je jeść? I jak wybrać idealnie dojrzały owoc?

Sprawdź także: Czarne warzywo zdrowia. Jak przyrządzać bakłażana?

Właściwości awokado

Awokado jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpierają prawidłowe działanie układu krążenia i są doskonałym źródłem energii dla organizmu. Dodatkowo znajdziesz w nim witaminy A, C i E, oraz związki mineralne, takie jak: miedź, potas, cynk i mangan. Nie brakuje w nim także przeciwutleniaczy. Owoc ten zapobiega starzeniu się organizmu oraz pomaga zachować piękną i młodą skórę. Awokado wykazuje również działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.

Jeśli masz problemy z prawidłowym trawieniem, koniecznie zadbaj o to, by awokado znalazło się w twoim jadłospisie. W jego składzie znajdziesz błonnik oraz enzymy pokarmowe, które wspierają działanie układu pokarmowego, m.in. odpowiadają za wchłanianie substancji odżywczych w jelitach.  

Warto wspomnieć również o tym, że owoc ten wspiera pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentrację. Jego regularne spożywanie może być działaniem profilaktycznym w przypadku choroby Alzheimera.

Jak wybrać dojrzałe awokado?

Kupowanie awokado nastręcza wielu problemów. Często, chociaż pozornie wydaje nam się, że jest już gotowe do spożycia. Po przekrojeniu często okazuje się zbyt twarde. Natomiast czasem wystarczy zapomnieć o nim zaledwie na jeden dzień, by okazało się, że kolejnego jest już zbyt miękkie, ma nieestetyczne plamy lub ciemne zrosty.

Jak więc wybrać idealne awokado? Na pewno warto zwrócić uwagę jego szypułkę. Jeżeli łatwo odchodzi od owocu, a pod spodem można zobaczyć żółtawo-brązowy kolor, awokado jest dojrzałe. Jasnozielona barwa będzie natomiast znakiem, że na spożycie owocu będzie trzeba jeszcze poczekać. Biały kolor wskazuje na to, że awokado jest popsute.

Warto zwrócić również uwagę na twardość owocu. Palcem lekko przyciśnij skórkę, jeśli jest miękkie i jednocześnie szybko wraca do pierwotnego kształtu, awokado jest dojrzałe.

Jeżeli zakupiłeś niedojrzałe awokado, wystarczy, że położysz je w słoneczne miejsce, powinno dojrzeć w ciągu dwóch lub trzech dni. Aby przyspieszyć ten proces, możesz również włożyć je wraz z bananem do papierowej torby.

Zobacz także:

Dlaczego warto jeździć nad Bałtyk po jod? I jak czerpać go najskuteczniej? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 53

60 min
3
30 min
44
15 min
10
30 min
14

Polecane artykuły

0
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13