Spis treści:
- Co warto wiedzieć o bakłażanie?
- Właściwości bakłażana
- Co zrobić, żeby bakłażan nie był gorzki?
- Co zrobić, żeby bakłażan nie czerniał?
- Potrawy z bakłażanem – przepisy
Co ciekawe bakłażan tak naprawdę jest owocem, a właściwie jagodą. Fakt ten może wydawać się dziwny. Roślina ta przecież przypomina cukinię, tymczasem należy do tej samej rodziny co pomidory oraz ziemniaki, czyli do psiankowatych. Nie wszyscy też wiedzą, że bakłażany mogą przybierać kolor pomarańczowy, zielony, a nawet różowo-marmurkowy. Nazywane są także gruszkami miłosnymi czy oberżynami. Bakłażan nie zyskał dobrej sławy ze względu goryczkowy charakter. Tymczasem tego posmaku można się pozbyć i jest to bardzo proste.

Sprawdź także: Jabłka dzieciństwa, tego smaku się nie zapomina. Co zrobić z papierówek?
Bakłażan – opis
Szukasz wyjątkowego warzywa, które doda charakteru twoim daniom? Zwróć uwagę na bakłażana. Opis tego warzywa może cię pozytywnie zaskoczyć. Oberżyna, czyli tak naprawdę psianka podłużna, pochodzi z subkontynentu indyjskiego. W dzisiejszych czasach uprawia się ją także w regionach tropikalnych, jak również w Arabii i Egipcie. Nam znany jest ciemnofioletowy bakłażan, ale roślina ta występuje w różnych odmianach, które różnią się od siebie nie tylko kolorem, ale także kształtem i wielkością. Oberżynę dzielimy na dwie kategorie – cienkie podłużne oraz owalne. W Polsce występują te drugie.
Niezależnie jednak o jakiej odmianie bakłażana mówimy, rośliny te w bardzo krótkim czasie mogą osiągnąć nawet metr wysokości. Wydają mnóstwo owoców – wszystkie o jasnym miąższu i błyszczącej, charakterystycznej skórce.
Bakłażan – właściwości zdrowotne
Bakłażan jest godny uwagi nie tylko ze względu na swój charakterystyczny wygląd, ale także bogate wartości odżywcze. Jedno warzywo waży około 500 g. Kaloryczność takiego okazu jest bardzo niska – wynosi zaledwie 130 kalorii. Duża zawartość oberżyny to węglowodany, białko oraz mnóstwo błonnika. Jedząc jedno warzywo, pokryjesz aż 75 proc. dziennego zapotrzebowania na ten ostatni składnik. Warto wspomnieć również o tym, że bakłażan to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz minerałów – potasu, żelaza, czy manganu.
Dlaczego warto jeść bakłażana? Właściwości zdrowotne tego warzywa są nieocenione. Wspomniany już błonnik doskonale reguluje pracę układu pokarmowego oraz zabezpiecza przed cukrzycą typu drugiego. Witaminy z grupy B chronią zaś układ nerwowy – dodają nam energii i łagodzą wszelkie napięcia. Witaminy z tej grupy odgrywają również ogromną rolę w procesach metabolicznych.
W bakłażanie znajduje się mnóstwo manganu, który jest jednym z elementów strukturalnych skóry oraz kości. Wpływa pozytywnie na ośrodkowy układ nerwowy i budowę enzymów metabolizujących kwasy tłuszczowe oraz glukozę.
Warto wspomnieć także o kwasie chlorowodorowym, którego w oberżynie zdecydowanie nie brakuje. To związek roślinny, który słynie ze swojej bardzo wysokiej aktywności przeciwutleniającej. A jak wiadomo, przeciwutleniacze zabezpieczają nasze komórki przed uszkodzeniem i tym samym przed rozwojem wielu chorób.
Bakłażan – zastosowanie
Pyszny, piękny i zdrowy. To właśnie bakłażan. Zastosowanie tego warzywa jest bardzo szerokie – to kolejna dobra wiadomość! Oberżyna to, wbrew pozorom, bardzo uniwersalne warzywo. Świetnie sprawdzi się w wersji zapiekanej pod beszamelem, w sałatkach, sosach, daniach jednogarnkowych czy w formie pasty do chleba. Doskonale pasuje do ziemniaków, cebuli, cukinii, papryki, czosnek czy różnego rodzaju ziół. Nie jest to warzywo specjalnie aromatyczne, dlatego poleca się łączyć go z bardziej charakterystycznymi składnikami, takimi jak np. czosnek czy cebula właśnie. Bakłażana możesz gotować, piec, grillować czy smażyć. Pod tym względem jest to warzywo bardzo wdzięczne i pozwalające na wiele eksperymentów.
Bakłażan – kto nie powinien go jeść?
Bakłażan jest bardzo zdrowy, ale też dość ciężkostrawny. Dlatego nie powinny nadmiernie spożywać go osoby chorujące na reumatyzm, kobiety w ciąży, dzieci czy pacjenci z problemami z nerkami, czy układem pokarmowym.
Co zrobić, żeby bakłażan nie był gorzki?
Niegdyś bakłażan zyskał złą sławę ze względu na swój gorzkawy posmak. Tymczasem wystarczy go po prostu odpowiednio przygotować, aby smakował wyśmienicie. Co zrobić, żeby bakłażan nie był gorzki? Trzeba dokładnie umyć warzywo i pokroić go w poprzek. Kolejny krok to natarcie plastrów sporą ilością soli z obydwu stron. Tak przygotowane kawałki warzyw należy ułożyć w durszlaku albo na ręczniku papierowym na około godzinę. Po kilkunastu minutach pojawią się spore krople soku na powierzchni miąższu. To znak, że z warzywa uchodzi gorzki, niepożądany posmak. Oczywiście przed przygotowaniem trzeba oberżynę dokładnie wypłukać, aby potem nie przyrządzić zbyt słonej potrawy. Teraz pozostaje już tylko usmażyć, upiec albo ugrillować bakłażana według własnego widzimisię.
Co zrobić, żeby bakłażan nie czerniał?
Oberżyna ma też tendencje do szybkiego ciemnienia. Na to również jest rada! Co zrobić, żeby bakłażan nie czerniał? Wystarczy kroić go nożem ze stali nierdzewnej. Może pomóc również natarcie kawałków warzyw sokiem z cytryny.
Potrawy z bakłażanem – przepisy
Chcesz przyrządzić ciekawe potrawy z bakłażanem? Koniecznie przygotuj te proste, bakłażanowe przekąski, które będą hitem na każdej imprezie.
Sałatka z bakłażanem, pomidorami i cebulą
Składniki
- 2 bakłażany średniej wielkości,
- 3 średnie pomidory (dobrej jakości),
- 1 duża cebula,
- oliwa,
- pieprz,
- sól
Wykonanie: Bakłażany upiecz w piekarniku przez około 30 minut w 180 stopniach. Odczekaj, aż ostygną i obierz je ze skórki. Następnie uzyskany miąższ pokrój w kostkę i włóż do miski. Pomidory pokrój w kostkę, a cebulę w piórka i dodaj do miski. Polej solidnie oliwą i dopraw. Podawaj do dań obiadowych albo z grzankami z masłem i czosnkiem.
Bakłażany w bułce tartej
Składniki
- 1 duży bakłażan,
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- pieprz i sól,
- olej
Wykonanie: Bakłażany przekrój wzdłuż na około półcentymetrowe plastry. Posyp je solą i odłóż na durszlak albo ręcznik papierowy na mniej więcej godzinę (minimum 30 minut). Przepłucz je z soli i wysusz. Jajka ubij, dodaj do nich odrobinę soli i pieprzu. Zamocz każdy z plastrów warzywa w jajku, a następnie obtocz solidnie w bułce tartej. Możesz tę czynność powtórzyć. Smaż na rozgrzanym oleju, z każdej ze stron do solidnego zarumienienia.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników na potrawy z bakłażanem.
1. Bakłażan faszerowany kaszą jęczmienną pęczak

Bakłażan faszerowany kaszą jęczmienną pęczak / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Bakłażan z warzywami

Bakłażan z warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Bakłażan faszerowany

Bakłażan faszerowany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Bakłażan z musem pomidorowym

Bakłażan z musem pomidorowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Zapiekany bakłażan po sycylijsku

Zapiekany bakłażan po sycylijsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Bakłażan w cieście francuskim

Bakłażan w cieście francuskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Bakłażan z sałatką makaronową

Bakłażan z sałatką makaronową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Dlaczego warto jeździć nad Bałtyk po jod? I jak czerpać go najskuteczniej? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »