Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10362
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5962
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5307
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12799
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4558
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10362
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5962
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5307
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12799
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4558
Składniki
Pół kg umytych jagód włożyć do garnka, dodać cukier, 1/5 szkl wody i zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i dodać do gotujących się jagód . Mieszać , aż masa nieco zgęstnieje. Wystudzić . Dodać pozostałe jagody , wymieszać. Jagody fajnie się posklejają . Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części i wałkować na placki. Z placków wykrawać krążki i nakładać łyżeczką farsz. Zalepiać. Wrzucać na gotująca się, osoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju. Po 3-4 minutach wyjmować pierogi na płaski półmisek. Pierogi z jagodami można podać polane śmietanką, ale bez śmietanki też są pyszne. Smacznego. Porady Tak zrobiony farsz jest,,bezpieczny,, , tzn pierogi nie strzelają sokiem malując obrus albo koszulę sąsiada przy stole. Żeby pierogi dobrze się zlepiały, farsz trzeba nakładać na stronę krążka przylegającą do stolnicy.