Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 195
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 281
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 195
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 281
Składniki
Pół kg umytych jagód włożyć do garnka, dodać cukier, 1/5 szkl wody i zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i dodać do gotujących się jagód . Mieszać , aż masa nieco zgęstnieje. Wystudzić . Dodać pozostałe jagody , wymieszać. Jagody fajnie się posklejają . Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części i wałkować na placki. Z placków wykrawać krążki i nakładać łyżeczką farsz. Zalepiać. Wrzucać na gotująca się, osoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju. Po 3-4 minutach wyjmować pierogi na płaski półmisek. Pierogi z jagodami można podać polane śmietanką, ale bez śmietanki też są pyszne. Smacznego. Porady Tak zrobiony farsz jest,,bezpieczny,, , tzn pierogi nie strzelają sokiem malując obrus albo koszulę sąsiada przy stole. Żeby pierogi dobrze się zlepiały, farsz trzeba nakładać na stronę krążka przylegającą do stolnicy.