Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie obiadowe dla miłośników bakłażana. Jedna połowa robi się sama w piekarniku, więc całkiem niezły czas wykręcam przy gotowaniu z tego przepisu.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10503
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336825
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4493
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424203
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10503
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336825
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4493
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424203
Składniki
Nastawiam piekarnik na 200 st C.
Do naczynia żaroodpornego wrzucam pokrojonego bakłażana. Doprawiam solą i pieprzem. Polewam oliwą i mieszam. Piekę 30 min.
W międzyczasie gotuję ryż i zajmuję się przygotowaniem tofu.
Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam pokrojoną cebulę, czosnek, papryczkę chili i imbir. Podsmażam na średnim ogniu aż będą miękkie (ok. 5 min). Dorzucam pokrojone w kostkę tofu (można je wcześniej zamarynować w przyprawach, ale ja zawsze o tym zapominam...). Doprawiam paprykami i podsmażam. Polewam sosem sojowym, syropem klonowym i chwilę smażę.
Upieczonego bakłażana mieszam z tofu. Podaję z ryżem lub innym dodatkiem. Posypuję natką pietruszki lub kolendrą.