Do góry

Dania główne Przepis na:

Bakłażan z tofu

Bakłażan z tofu

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 21

Dodano:

Odsłon: 375

Danie obiadowe dla miłośników bakłażana. Jedna połowa robi się sama w piekarniku, więc całkiem niezły czas wykręcam przy gotowaniu z tego przepisu.

Składniki

  • bakłażany mini lub zwykłe duże (prawdopodobnie będzie to 1 sztuka) 400 -500 g
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • cebula czerwona 1/2
  • czosnek 1 ząbek
  • papryczka chili 1 cm
  • świeży imbir 1 cm
  • tofu naturalne 125 g
  • papryka słodka 1/2 łyżeczki
  • papryka wędzona 1/2 łyżeczki
  • szczypta papryki ostrej
  • sos sojowy1 łyżka
  • syrop klonowy 1 łyżeczka
  • pietruszka / kolendra
  • ryż
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bakłażan z tofu

Przygotowanie

  1. Nastawiam piekarnik na 200 st C.

  2. Do naczynia żaroodpornego wrzucam pokrojonego bakłażana.
    Doprawiam solą i pieprzem.
    Polewam oliwą i mieszam.
    Piekę 30 min.

  3. W międzyczasie gotuję ryż i zajmuję się przygotowaniem tofu.

  4. Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam pokrojoną cebulę, czosnek, papryczkę chili i imbir.
    Podsmażam na średnim ogniu aż będą miękkie (ok. 5 min).
    Dorzucam pokrojone w kostkę tofu (można je wcześniej zamarynować w przyprawach, ale ja zawsze o tym zapominam...).
    Doprawiam paprykami i podsmażam.
    Polewam sosem sojowym, syropem klonowym i chwilę smażę.

  5. Upieczonego bakłażana mieszam z tofu.
    Podaję z ryżem lub innym dodatkiem.
    Posypuję natką pietruszki lub kolendrą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń