Spis treści:
- Jakie właściwości mają papierówki?
- Co można zrobić z papierówek?
- Najlepsze przepisy naszych użytkowników na dania z papierówkami
Papierówki dojrzewają już w połowie lipca, dlatego niewątpliwie ich smak kojarzy się z wakacjami. Mają charakterystyczny jasnozielony kolor, ich miąższ również jest bardzo aromatyczny, zielonobiały, oraz pełen soku. Gatunek ten nie lubi zbyt długiego przechowywania, najlepiej więc zjeść je od razu po zerwaniu, lub przygotować z nich pyszne dania, lub przetwory. Będą świetne zarówno w kompotach, dżemach, musach, jak i sokach na zimę.
Sprawdź także: Tanie klasyki. Szybkie i proste przepisy na sernik, szarlotka i ciasto drożdżowe
Właściwości papierówek
Jakie właściwości mają papierówki? Jak wszystkie jabłka, papierówki są bardzo zdrowe. Według angielskiego przysłowia, jedzenie jednego jabłka dziennie, skutecznie uchroni cię przed wizytą u doktora („An apple a day keeps the doctor away”). Oczywiście jabłka nie są lekarstwem na wszystko, jednak na pewno warto je jeść, ponieważ korzystnie wpływają na organizm.
Papierówki są źródłem wielu cennych składników odżywczych, nie brakuje w nich witamin: witaminy C, A, E, K oraz tych z grupy B, minerałów: magnezu, potasu, sodu, żelaza wapnia, fosforu, czy fluoru. Są również doskonałym sposobem na dostarczenie organizmowi błonnika, by w pełni wykorzystać ich dobroczynne działanie, warto jeść je ze skórką.
Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, koniecznie sięgnij po papierówki. Jabłka te w 100 g mają zaledwie 40 kcal. Dlatego możesz spożywać je bez wyrzutów sumienia. Mają niski indeks glikemiczny, bez obaw mogą jeść je również osoby chorujące na cukrzycę.
Pektyny zawarte w papierówkach korzystnie wpływają na układ trawienny. Wraz z błonnikiem zapobiegają zaparciom oraz regulują pracę jelit. Owoce to także są bogate przeciwutleniacze, które hamują procesy starzenia, mają działanie przeciwzapalne, oraz chronią organizm przed nowotworami. Regularne spożywanie jabłek jest również korzystne dla serca, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, oraz obniża poziom złego cholesterolu.
Co można zrobić z papierówek?
Jak przechowywać papierówki? Jabłka te nie nadają się do zbyt długiego przechowywania. Po zerwaniu najlepiej odłożyć je w zacienione i chłodne miejsce. Aby nie doprowadzić do sytuacji, że coś nam się zepsuje najlepiej przerobić je na przetwory lub wykorzystać w codziennych daniach, lub deserach. Oto kilka pomysłów na to, co zrobić z papierówek.
Ryż z papierówkami i słodką śmietaną
Pomysł na szybki i tani obiad, który zasmakuje całej rodzinie, a w szczególności dzieciom? Zrób ryż na słodko z papierówkami. Do jego przygotowania będziesz potrzebować: ryżu, słodkiej śmietany lub jogurtu, cukru lub innego słodzika, cynamonu, ziaren wanilii, soku z cytryny i masła. Opcjonalnie do gotowania ryżu zamiast wody, możesz użyć mleka.
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Do ryżu dodaj śmietankę, odrobinę ziaren wanilii oraz cukru, lub słodzika do smaku. Następnie przejdź do dokładnego umycia jabłek, obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Możesz również zetrzeć je na tarce. Przełóż papierówki do rondelka z roztopioną łyżeczką masła. Dodaj cukier lub słodzik (np. erytrytol), odrobinę soku z cytryny. Smaż całość, aż jabłka zmiękną. Następnie dodaj szczyptę cynamonu i dobrze wymieszaj. Do miseczek przełóż ryż, następnie podsmażone papierówki. Gotowe!
Mus z papierówek
Doskonałym sposobem na przechowywanie papierówek jest zrobienie z nich musu. Możesz zjeść go od razu np. z naleśnikami, lodami, jogurtem lub owsianką, lub przygotować jako przetwory do słoików. Będziesz potrzebować około dwóch kilogramów papierówek oraz szklanki cukru.
Umyj jabłka, pokrój je na mniejsze części, nie zapomnij o wykrojeniu gniazd nasiennych. Włóż papierówki do garnka, wsyp cukier, gotuj przez około pół godziny na niewielkim ogniu. Następnie poczekaj, aż lekko przestygną, a następnie zmiksuj na gładką masę. Przełóż mus do czystych słoików, zakręć wieczka i odłóż do góry dnem. Jeśli chcesz przechowywać mus z papierówek przez całą zimę, możesz poddać je procesowi pasteryzacji.
Jabłecznik z papierówek
Jedno z ulubionych domowych ciast, czyli jabłecznik z papierówek. Zanim rozpoczniesz pieczenie, przygotuj: półtora kilograma papierówek, 300 g mąki pszennej, kostkę masła, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, osiem łyżek cukru, jedno opakowanie cukru wanilinowego, jedno jajko, pół łyżeczki cynamonu, cukier puder.
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Do mąki dodaj kostkę masła, jajko, cukier, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Wyrabiaj, aż składniki się połączą. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki.
Jabłka umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne, a następnie pokrój w plasterki. Dodaj łyżkę cukru i cynamon, dokładnie wymieszaj. Do tego przepisu będzie ci potrzebna tortownica o średnicy 24 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki, podziel je na dwie części, pierwszą wyklej spód formy. Dołóż jabłka, na wierzch zetrzyj resztą ciasta na tarce o dużych oczkach. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 40 minut. Po wystygnięciu udekoruj wierzch cukrem pudrem.
Kompot z papierówek
Pyszny kompot z papierówek to doskonała alternatywa dla sklepowych soków i napojów. Do jego przygotowania będziesz potrzebować: około dwóch kilogramów papierówek, dwa litry wody oraz 50 g cukru lub innego słodzika, szczyptę cynamonu.
Jabłka umyj, wykrój z nich gniazda nasienne i podziel na ćwiartki. Przełóż papierówki do garnka, dodaj cukier lub erytrytol, a następnie gotuj przez około 40 minut. Na koniec dodaj szczyptę cynamonu. Tak przygotowany kompot możesz także przelać do słoików i cieszyć się smakiem papierówek również zimą.
Papierówki w cieście naleśnikowym
Szukasz pomysłu na pyszne śniadanie lub deser z jabłkami? Wypróbuj papierówki w cieście naleśnikowym, przygotuj: pół szklanki mąki, pół szklanki mleka, jajko, sól, opakowanie cukru wanilinowego, pół łyżeczki proszku do pieczenia, trzy papierówki, cynamon, masło do smażenia, cukier puder.
Zacznij od przygotowania ciasta. W misce połącz mąkę, mleko, jajko, szczyptę soli, proszek do pieczenia i połowę opakowania cukru wanilinowego. Dokładnie wszystko wymieszaj, aż powstanie gładka masa.
Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój w taki sposób, by powstały talarki. Na talerzyk wysyp cukier wanilinowy i cynamon, a następnie obtocz w nim jabłka. Rozgrzej masło na patelni, zanurz papierówki w cieście, a następnie smaż, do momentu, aż będą miały złoty kolor. Na koniec możesz posypać je cukrem pudrem. Smacznego!
Najlepsze przepisy użytkowników na dania z papierówkami
Nasi użytkownicy doceniają polskie produkty i z chęcią dzielą się swoimi pomysłami na przepyszne dania. Jeśli brakuje ci inspiracji na to, co zrobić z papierówek, koniecznie skorzystaj z ich przepisów.
1. Papierówki w cieście
Zobacz przepisPapierówki w cieście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Papierówki z migdałami i rodzynkami
Zobacz przepisPapierówki z migdałami i rodzynkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Szarlotka z papierówkami
Zobacz przepisSzarlotka z papierówkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Dżem z papierówki z cukrem trzcinowym
Zobacz przepisDżem z papierówki z cukrem trzcinowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Deser papierówkowo-agrestowy
Zobacz przepisDeser papierówkowo-agrestowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Wyjątkowy kompot z jabłek na zimę
Zobacz przepisWyjątkowy kompot z jabłek na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Ocet jabłkowy z papierówek (lub innych jabłek)
Zobacz przepisOcet jabłkowy z papierówek (lub innych jabłek) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Ciasto z papierówkami
Zobacz przepisCiasto z papierówkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Dlaczego warto jeździć nad Bałtyk po jod? I jak czerpać go najskuteczniej? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »