Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowite papierówki zamknięte w słojach - smak lata na zimę
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4268
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7253
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85497
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4268
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7253
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85497
Składniki
Jabłka umyj i całe ułóż w dużych słojach (o pojemności około litra).
Do niektórych (lub do wszystkich) słoi możesz włożyć przyprawy według uznania. Do niektórych gałązkę mięty, do innych cynamon albo goździki. Przyprawy możesz łączyć w dowolnych konfiguracjach, kieruj się własną wyobraźnią i smakiem.
Do każdego słoja wsyp dwie łyżki cukru.
Do jabłek z dodatkami dolej zwykłą wodę z kranu, napełniając słoje prawie do końca. Zakręć je i pasteryzuj w kąpieli wodnej przez 20 minut od zagotowania. Gotowe jabłuszka w kompocie powinny popękać. Taki kompot smakuje zupełnie inaczej, niż zwykły kompot jabłkowy. Całe jabłka ładnie podane mogą stać się nawet wykwintnym deserem!