Spis treści:
Domowe ciasta są nie tylko pyszne, będą też znacznie zdrowszą alternatywą od sklepowych słodyczy. Do których producenci często dodają mnóstwo niepotrzebnych substancji. Sekretem idealnych wypieków są oczywiście składniki dobrej jakości. Masz ochotę na domowy sernik lub szarlotkę? Zajrzyj do sprawdzonych przepisów na tanie ciasta.
Sprawdź także: Ciasta na zimno - bez pieczenia i długiego stania w kuchni. Idealne na lato
Jak zrobić idealny sernik?
Istnieje wiele przepisów na idealny sernik. Z pewnością, każda gospodyni przygotowuje go nieco inaczej. To ciasto często gości na świątecznych stołach lub imprezach rodzinnych. Warto je również przygotować bez okazji, do popołudniowej kawy. Co więcej, sernik to wyjątkowo odżywcze ciasto. Jeśli przygotujesz go na bazie twarogu oraz jajek, będzie mieć sporo białka, które jest niezwykle istotne w codziennej diecie. Taki deser jest pyszny i nasyci cię na długo. Serniki występują pod wieloma postaciami, z rodzynkami, brzoskwiniami, a także w letniej wersji na zimno, bez pieczenia.
Zanim przystąpisz do pieczenia sernika, warto poznać kilka praktycznych wskazówek. Aby składniki łatwiej się ze sobą połączyły, powinny być w temperaturze pokojowe, dlatego możesz wcześniej wyciągnąć je z lodówki. Dzięki temu ciasto nie pęknie podczas pieczenia.
Do sernika najlepiej wybierać twaróg tłusty lub półtłusty. Jeśli masz w domu twaróg chudy, możesz dodać do niego masło, dzięki czemu będzie bardziej kremowy i wilgotny. Warto pamiętać również o dwukrotnym mieleniu sera, dzięki temu unikniesz grudek, a ciasto będzie bardziej aksamitne. Jeśli potrzebujesz błyskawicznych rozwiązań, możesz użyć twarogu sernikowego w wiaderku.
Pamiętaj również, by zbyt długo nie miksować masy na sernik. Po włożeniu do piekarnika ciasto szybko straci swoją początkowa objętość i opadnie, co spowoduje pęknięcia. Wystarczy więc, że będziesz mieszać masę, aż do połączenia się składników. Sernik powinno się piec w temperaturze oscylującej wokół 170 stopni.
Najlepsze przepisy na sernik autorstwa naszych użytkowników.
1. Sernik z brzoskwiniami
Zobacz przepisSernik z brzoskwiniami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak zrobić szarlotkę, która zawsze wychodzi?
Szarlotka to dla wielu osób smak dzieciństwa, kojarzący się z czasem spędzonym u babci na wsi. Istotą pysznej szarlotki są oczywiście jabłka, koniecznie te polskie, pachnące, od lokalnych producentów.
Jabłka są źródłem wielu cennych składników odżywczych, m.in.: błonnika, który poprawia trawienie. Ponadto owoce te zawierają pektyny, chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Dodatkowo jedznie jabłek skutecznie obniża poziom złego cholesterolu w twojej krwi.
Chociaż większość przepisów na szarlotkę nie wskazuje na konkretny gatunek jabłek, przed wyruszeniem na zakupy, warto poznać dostępne opcje.
Do najpopularniejszych odmian słodkich i twarych jabłek należą: elise, jonagold oraz gala. Lekko kwaśne i orzeźwiające są natomiast: glostery, ligole lub idaredy. Słodko-kwaśny posmak nadzienia do jabłecznika osiągniesz przy użyciu popularnych cortlandów czy lobo. Nasze mamy i babcie, z pewnością sięgnęłyby jednak po odmiany takie jak: szara reneta, antonówka, złota reneta, czy papierówka. Szarlotkę należy piec przez około godzinę w 180 stopniach.
Najlepsze przepisy na szarlotkę autorstwa naszych użytkowników.
1. Szarlotka z budyniem
Zobacz przepisSzarlotka z budyniem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Szarlotka z papierówek
Zobacz przepisSzarlotka z papierówek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sekrety idealnego ciasta drożdżowego
Idealna ciasto drożdżowe jest lekkie, puszyste, pachnące i rozpływające się w ustach. Warto znać kilka trików, które pozwolą ci się uchronić przed zakalcem. Do ciasta drożdżowego warto wybierać drobno zmieloną mąkę typu 500 lub 550, może występować również pod nazwą „wrocławska" lub „krupczatka". Nie możesz również zapomnieć o przesianiu mąki przez sitko.
Kolejnym składnikiem, na który warto zwrócić uwagę, są drożdże. Możesz wybrać suszone, świeże lub instant, które wystarczy po prostu wsypać z torebki do ciasta. Jednak w babcinych przepisach zawsze znajdziesz świeże drożdże, których użycie wymaga odpowiedniego przygotowania. Przed rozpoczęciem pieczenia najlepiej wyciągnij je wcześniej z lodówki.
Nie wszyscy wiedzą, że w przypadku ciasta drożdżowego należy uważać z ilością cukru. Nie chodzi tu wcale o możliwość przybrania na wadze, a o zahamować proces wyrastania ciasta. Pamiętaj również, by przy wyrabianiu ciasta nie dodawać zbyt dużej ilości mąki, unikniesz wówczas sytuacji, w której twoje wypieki wyjdą twarde i suche. Dobrze wyrobione ciast powinno być elastyczne, lśniące i łatwo odchodzić od ręki.
Nie zapomnij o tym, że ciasto drożdżowe musi wyrosnąć, w tym celu ustaw je w ciepłym miejscu. Zimą może to być w pobliżu kaloryfera. Zazwyczaj małe bułki i drożdżówki należy piec przez około 20 minut w temperaturze 180-200 stopni, natomiast chałki, chleby i ciasta muszą spędzić w piekarniku mniej więcej 40 minut.
Najlepsze przepisy na ciasto drożdżowe autorstwa naszych użytkowników.
1. Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Zobacz przepisCiasto drożdżowe ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Ciasto drożdżowe z jabłkami
Zobacz przepisCiasto drożdżowe z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Ciasto drożdżowe z truskawkami
Zobacz przepisCiasto drożdżowe z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Ciasto drożdżowe dla leniucha
Zobacz przepisCiasto drożdżowe dla leniucha / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Kiedyś dania dla biedoty, dziś gotowane są przez znanych szefów kuchni »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »