Dania jednogarnkowe

Kto nie lubi domowych wypieków? Chociaż obecnie panuje moda na szybkie ciasta bez pieczenia, malinowe chmurki, czy bezy, warto przypomnieć sobie o domowych klasykach, których smak pamiętamy z dzieciństwa. Jak przygotować tanią i szybką szarlotkę, sernik lub ciasto drożdżowe? Mamy dla ciebie sprawdzone przepisy.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Domowe ciasta są nie tylko pyszne, będą też znacznie zdrowszą alternatywą od sklepowych słodyczy. Do których producenci często dodają mnóstwo niepotrzebnych substancji. Sekretem idealnych wypieków są oczywiście składniki dobrej jakości. Masz ochotę na domowy sernik lub szarlotkę? Zajrzyj do sprawdzonych przepisów na tanie ciasta.

Sprawdź także: Ciasta na zimno - bez pieczenia i długiego stania w kuchni. Idealne na lato

Jak zrobić idealny sernik?

Istnieje wiele przepisów na idealny sernik. Z pewnością, każda gospodyni przygotowuje go nieco inaczej. To ciasto często gości na świątecznych stołach lub imprezach rodzinnych. Warto je również przygotować bez okazji, do popołudniowej kawy. Co więcej, sernik to wyjątkowo odżywcze ciasto. Jeśli przygotujesz go na bazie twarogu oraz jajek, będzie mieć sporo białka, które jest niezwykle istotne w codziennej diecie. Taki deser jest pyszny i nasyci cię na długo. Serniki występują pod wieloma postaciami, z rodzynkami, brzoskwiniami, a także w letniej wersji na zimno, bez pieczenia.

Zanim przystąpisz do pieczenia sernika, warto poznać kilka praktycznych wskazówek. Aby składniki łatwiej się ze sobą połączyły, powinny być w temperaturze pokojowe, dlatego możesz wcześniej wyciągnąć je z lodówki. Dzięki temu ciasto nie pęknie podczas pieczenia.

Do sernika najlepiej wybierać twaróg tłusty lub półtłusty. Jeśli masz w domu twaróg chudy, możesz dodać do niego masło, dzięki czemu będzie bardziej kremowy i wilgotny. Warto pamiętać również o dwukrotnym mieleniu sera, dzięki temu unikniesz grudek, a ciasto będzie bardziej aksamitne. Jeśli potrzebujesz błyskawicznych rozwiązań, możesz użyć twarogu sernikowego w wiaderku.

Pamiętaj również, by zbyt długo nie miksować masy na sernik. Po włożeniu do piekarnika ciasto szybko straci swoją początkowa objętość i opadnie, co spowoduje pęknięcia. Wystarczy więc, że będziesz mieszać masę, aż do połączenia się składników. Sernik powinno się piec w temperaturze oscylującej wokół 170 stopni.

Najlepsze przepisy na sernik autorstwa naszych użytkowników.

1. Sernik z brzoskwiniami

 Sernik z brzoskwiniami Zobacz przepis

Sernik z brzoskwiniami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sernik

 Sernik Zobacz przepis

Sernik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sernik

 Sernik Zobacz przepis

Sernik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sernik z jabłkiem

 Sernik z jabłkiem Zobacz przepis

Sernik z jabłkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sernik

 Sernik Zobacz przepis

Sernik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sernik

 Sernik Zobacz przepis

Sernik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak zrobić szarlotkę, która zawsze wychodzi?

Szarlotka to dla wielu osób smak dzieciństwa, kojarzący się z czasem spędzonym u babci na wsi. Istotą pysznej szarlotki są oczywiście jabłka, koniecznie te polskie, pachnące, od lokalnych producentów.

Jabłka są źródłem wielu cennych składników odżywczych, m.in.: błonnika, który poprawia trawienie. Ponadto owoce te zawierają pektyny, chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Dodatkowo jedznie jabłek skutecznie obniża poziom złego cholesterolu w twojej krwi

Chociaż większość przepisów na szarlotkę nie wskazuje na konkretny gatunek jabłek, przed wyruszeniem na zakupy, warto poznać dostępne opcje.

Do najpopularniejszych odmian słodkich i twarych jabłek należą: elise, jonagold oraz gala. Lekko kwaśne i orzeźwiające są natomiast: glostery, ligole lub idaredy. Słodko-kwaśny posmak nadzienia do jabłecznika osiągniesz przy użyciu popularnych cortlandów czy lobo. Nasze mamy i babcie, z pewnością sięgnęłyby jednak po odmiany takie jak: szara reneta, antonówka, złota reneta, czy papierówka. Szarlotkę należy piec przez około godzinę w 180 stopniach.

Najlepsze przepisy na szarlotkę autorstwa naszych użytkowników.

1. Szarlotka z budyniem

 Szarlotka z budyniem Zobacz przepis

Szarlotka z budyniem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Szarlotka

 Szarlotka Zobacz przepis

Szarlotka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Szarlotka z papierówek

 Szarlotka z papierówek Zobacz przepis

Szarlotka z papierówek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Szarlotka

 Szarlotka Zobacz przepis

Szarlotka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Szarlotka

 Szarlotka Zobacz przepis

Szarlotka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Szarlotka

 Szarlotka Zobacz przepis

Szarlotka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sekrety idealnego ciasta drożdżowego

Idealna ciasto drożdżowe jest lekkie, puszyste, pachnące i rozpływające się w ustach. Warto znać kilka trików, które pozwolą ci się uchronić przed zakalcem. Do ciasta drożdżowego warto wybierać drobno zmieloną mąkę typu 500 lub 550, może występować również pod nazwą „wrocławska" lub „krupczatka". Nie możesz również zapomnieć o przesianiu mąki przez sitko.

Kolejnym składnikiem, na który warto zwrócić uwagę, są drożdże. Możesz wybrać suszone, świeże lub instant, które wystarczy po prostu wsypać z torebki do ciasta. Jednak w babcinych przepisach zawsze znajdziesz świeże drożdże, których użycie wymaga odpowiedniego przygotowania. Przed rozpoczęciem pieczenia najlepiej wyciągnij je wcześniej z lodówki.

Nie wszyscy wiedzą, że w przypadku ciasta drożdżowego należy uważać z ilością cukru. Nie chodzi tu wcale o możliwość przybrania na wadze, a o zahamować proces wyrastania ciasta. Pamiętaj również, by przy wyrabianiu ciasta nie dodawać zbyt dużej ilości mąki, unikniesz wówczas sytuacji, w której twoje wypieki wyjdą twarde i suche. Dobrze wyrobione ciast powinno być elastyczne, lśniące i łatwo odchodzić od ręki.

Nie zapomnij o tym, że ciasto drożdżowe musi wyrosnąć, w tym celu ustaw je w ciepłym miejscu. Zimą może to być w pobliżu kaloryfera. Zazwyczaj małe bułki i drożdżówki należy piec przez około 20 minut w temperaturze 180-200 stopni, natomiast chałki, chleby i ciasta muszą spędzić w piekarniku mniej więcej 40 minut.

Najlepsze przepisy na ciasto drożdżowe autorstwa naszych użytkowników.

 

1. Ciasto drożdżowe ze śliwkami

 Ciasto drożdżowe ze śliwkami Zobacz przepis

Ciasto drożdżowe ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ciasto drożdżowe

 Ciasto drożdżowe Zobacz przepis

Ciasto drożdżowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ciasto drożdżowe

 Ciasto drożdżowe Zobacz przepis

Ciasto drożdżowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ciasto drożdżowe z jabłkami

 Ciasto drożdżowe z jabłkami Zobacz przepis

Ciasto drożdżowe z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ciasto drożdżowe z truskawkami

 Ciasto drożdżowe z truskawkami Zobacz przepis

Ciasto drożdżowe z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Ciasto drożdżowe dla leniucha

 Ciasto drożdżowe dla leniucha Zobacz przepis

Ciasto drożdżowe dla leniucha / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Kiedyś dania dla biedoty, dziś gotowane są przez znanych szefów kuchni »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8