Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 709
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 395
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 117
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 70
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 62
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 709
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 395
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 117
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 70
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 62
Składniki
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę z dodatkiem cukru. W dalszym ciągu ubijać i dodawać po jednym żółtku. Następnie połączyć delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki, wymieszane mąki z orzechami, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35 min, do suchego patyczka.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika wystudzić na kratce. Ściąć górkę i delikatnie otrzeć ciasto tarką, dla wyrównania, a następnie pokroić wzdłuż na trzy placki.
Upiec jeszcze jedno takie samo ciasto, bo potrzebne jest 6 takich krążków.
Zaparzyć kawę. Dodać cukier. A jak kawa wystygnie to dodać alkohol.
Masło utrzeć / spienić i dodawać stopniowo cukier puder, a następnie krem nutella i sok z cytryny.
Pierwszy placek ułożyć na krążku/ denku tortownicy i nasączyć kawą z alkoholem. Posmarować kremem i przyłożyć następny placek. Postąpić tak samo. Nasączyć, posmarować kremem i położyć kolejny placek. Tak do wyczerpania placków.
Kremem posmarować wierzch i boki. Ładnie wyrównać.
Środek ciasta posypać posiekanymi orzechami laskowymi pozostawiając ok. 2 cm margines. Ciasto schłodzić ok. 30 min w lodówce.
Czekolady i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać.
Cienką stróżką polać orzechy na środku ciasta, ale tak, żeby były częściowo widoczne.
Margines wypełnić dokładnie czekoladą i porobić ,, łzy szczęścia,,
Na marginesie poukładać praliny.
Tort dobrze schłodzić. Najlepiej całą noc w lodówce.
Gotowe. Smacznego.