Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 947

Dodano:

Odsłon: 4492

Szybka i pyszna zapiekanka, którą można zjeść na obiad lub kolację, a także uraczyć nią gości na imprezie :-)

Składniki

  • 4 kawałki ryby (np. morszczuk, mintaj, dorsz, łosoś)
  • sok z połowy cytryny
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 100 g tartego sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki cukru
  • olej lub oliwa do smażenia
  • 1 mała cukinia
  • 250 g brokułu
  • pół pęczka koperku
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Przygotowanie

  1. Rybę myjemy, osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy chwilę w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Cukinię kroimy na plasterki, solimy i smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.

    Śmietanę mieszamy z mąką ziemniaczaną, przeciśniętym czosnkiem i doprawiamy solą i pieprzem.

  2. Dno naczyń ceramicznych smarujemy olejem, układamy kawałki ryby, na to kładziemy ugotowane kawałki brokułu i usmażone plastry cukinii, zalewamy sosem śmietanowym, na górę sypiemy tarty ser. Następnie wkładamy do piekarnika na 20 minut 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika dajemy zapiekankom chwilę odpocząć (ok. 5 minut). Na koniec posypujemy siekanym koperkiem. Gotowe !!!


    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń