Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpływający się w ustach, aksamitny i pyszny sernik to doskonały smakołyk, idealny na podwieczorek a nawet na zwieńczenie przyjęcia. Taki sernik również znakomicie sprawdzi się na świateczym stole. Z talerza znika w oka mgnieniu i ciągle chce się go więcej i więcej …
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113065
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 792
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 592
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113065
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 792
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 592
Składniki
W formie wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki, jeden obok drugiego. Twaróg trzykrotnie mielimy lub przeciskamy przez praskę. Do miski przekładamy oddzielone od białek żółtka, wsypujemy cukier kryształ i wszystko ucieramy na puszystą masę. Do masy partiami dodajemy zmielony twaróg i całość dokładnie miksujemy aż składniki się połączą. Następnie wlewamy olej, wsypujemy proszek budyniowy i wszystko łączymy z masą serową. Na końcu wlewamy mleko i całość starannie miksujemy.
W drugiej misce umieszczamy białka i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek przekładamy do masy serowej i całość delikatnie mieszamy łyżką. Gotową masę wlewamy na herbatniki i dokładnie ją rozprowadzamy. Sernik pieczemy przez około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 st.C po upieczeniu studzimy w piekarniku. Wystudzony sernik posypujemy cukrem pudrem.