Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosto, szybko i bez ugniatania, które jest charakterystyczne przy cieście drożdżowym. Dla mnie jest to ciasto pomiędzy ciastem ucieranym, a drożdżowym. Mięciutkie i pulchne, bardzo słodkie, ale pyszne.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10185
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2816
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1917
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 739
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10185
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2816
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1917
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 739
Składniki
Drożdże kruszymy do miski, zasypujemy cukrem, dodajemy roztrzepane jajka i masło starte na tarce o grubych oczkach. Składniki w misce zalewamy ciepłym mlekiem, nie mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie dodajemy mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Ja użyłam miksera z odpowiednimi końcówkami. Wymieszane ciasto przekładamy do foremki (o wymiarach 20cm-20cm lub o zbliżonych) wyłożonej papierem do pieczenia.
Z podanych składników zagniatamy kruszonkę. Kruszonką posypujemy ciasto.
Ciasto drożdżowe pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 180'C przez około 50 minut. Ja sprawdzałam patyczkiem, kiedy był suchy wyjęłam upieczone ciasto. Upieczone ciasto studzimy na kratce. Smacznego !!!