Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste ciasto zwane też "drożdżowe z lodówki" ... świetny przepis dla tych którym drożdżowe nigdy nie wychodzi.
Prosta i szybka potrawa z kurczaka na kolację, na wizytę gości, na coś szybki...
Odsłon: 124
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 141
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 158
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 97
Prosta i szybka potrawa z kurczaka na kolację, na wizytę gości, na coś szybki...
Odsłon: 124
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 141
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 158
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 97
Składniki
Drożdże należy pokruszyć do miski i dodać do nich 1 szklankę cukru. Wsypujemy do miski także 2 opakowania waniliowego cukru. Na suche składniki wylewamy mleko i olej. Następny krok do rozbełtanie 5 jajek, które także należy wylać do miski. Na koniec wsypujemy do miski dwie szklanki mąki i tak przygotowany zaczyn odkładamy na noc do lodówki. Stąd jego oryginalna nazwa - drożdżowe z lodówki.
Rano wsypujemy 2 kolejne szklanki mąki i dokładnie mieszamy ciasto drewnianą łyżką aż stanie się jednorodną ale luźną masą. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej przygotowane ciasto. Na wierzch rozkładamy połówki śliwek i całość posypujemy kruszonką.
*Kruszonka* mąka pszenna - 100 g cukier 120 g masło - 1/4 kostki Składniki na kruszonkę łączymy i wygniatamy palcami aż stanie się sypka i łatwo z niej będzie zrobić grudki. Ciasto pieczemy przez godzinę w temperaturze 170-180 stopni Inne przepisy na pyszne ciasta w linku pod wpisem. Zapraszamy.