Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto, które króluje na moim stole dwa razy do roku, to sernik, polski, tradycyjny bez żadnego kombinowania: na Boże Narodzenie oraz na Wielkanoc. Sporadycznie pojawia się też na większych rodzinnych uroczystościach.
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 22
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 22
Składniki
Mąkę przesiać, dodać margarynę, cukier puder i żółtka jaj. Wszystkie składniki posiekać szybko nożem, potem szybko zarobić ręką. Gotowe ciasto uformować w kulę, owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum pół godziny. Następnie rozwałkować cieniutki blat i przenieść na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blachę, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 200 – 220 stopni przez około 10 minut.
Utrzeć margarynę lub masło z cukrem pudrem oraz z cukrem waniliowym. Do utartej masy dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. Następnie dodać ser, rodzynki, skórkę z pomarańczy, mąkę ziemniaczaną oraz budyń, dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywna pianę (na początek ubijania dodać szczyptę soli, a jak już piana zacznie sztywnieć dodać łyżkę cukru pudru dla utrwalania piany), dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać (nie wolno używać miksera, najlepiej zrobić to drewnianą łyżką). Masę przełożyć na podpieczone kruche ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około jedną godzinę.