Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jest trochę uproszczona wersja szarlotki , ponieważ nie zagniatałam ciasta do końca. Kiedy zaczęło się kleić, od razu zaczęłam wyklejać blaszkę. Do jabłek dodałam galaretkę, ale to stary sposób i pewnie większość z Was to zna :)
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 168
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 994
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8763
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 3095
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 168
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 994
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8763
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 3095
Składniki
Jabłka obrać i pokroić. Przełożyć do garnka, lub na patelnię. Dodać cukier. Wlać 1/2 szklanki wody i smażyć do miękkości., tak żeby woda w większości odparowała. Kiedy jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać, wyłączyć gaz. Wsypać galaretkę i wymieszać. Zostawić do wystudzenia.
Przygotować ciasto. Do miski wsypać sypkie składniki. Wymieszać. Dodać pokrojone masło. Rozgnieść palcami, jak na kruszonkę. Na koniec dodać jajko. Zagnieść, ale tylko do momentu aż zacznie się kleić. Tak żeby ciasto nie było zawarte. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wykleić ciastem dno i boki tortownicy do 2/3 wysokości. Część ciasta zostawić na wierzch. Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika, nagrzanego do temperatury 220 stopni i piec około 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika, wystudzić.
Na wystudzony spód ciasta, wyłożyć przestudzone jabłka. Wierzch posypać pozostałym ciastem. Piec w temperaturze 180 stopni, 40-45 minut.
Wystudzoną szarlotkę posypać cukrem pudrem.