Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis należy do gatunku „zawsze wychodzi”. Nawet największy antytalent kuchenny upiecze pyszne ciasto z jabłkami według niniejszego przepisu.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1534
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231930
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5040
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1534
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231930
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5040
Składniki
Na stolnicy lub blacie kuchennym przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dosyp ¾ szklanki cukru. Dodaj masło lub margarynę pokrojone nożem w nieduże. Z trzech jajek oddziel białka od żółtek. Do mąki wlej jedno całe jajko i trzy żółtka. Zagnieć ciasto.
Gdy wszystkie składniki połączą się, podziel ciasto na dwie równe części, zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć je do garnka, dodaj cukier waniliowy, cynamon, rodzynki i przesmażaj na niewielkim ogniu. Po kilku minutach przesmażane jabłka posyp proszkiem budyniu śmietankowego i nadal przesmażaj tak długo, żeby wytworzyła się „masa jabłkowa” z widocznymi kawałkami jabłek.
Rozwałkuj jeden kawałek ciasta i połóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz wyłóż przesmażone jabłka. Z odłożonych wcześniej białek z trzech jajek ubij pianę, a następnie dosyp ciągle ubijając pozostałą ¼ szklankę cukru. Jeszcze przez chwilę ubijaj, aż piana będzie sztywna. Pianę rozsmaruj na jabłkach, a całość przykryj drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
Piecz przez 1 godzinę na drugim od dołu poziomie, w temperaturze 175 stopni. Po wyjęciu szarlotki z piekarnika, posyp ją cukrem pudrem.