Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Ocet jabłkowy z papierówek (lub innych jabłek)
  • Przetwory
  • Przepis na

Ocet jabłkowy z papierówek (lub innych jabłek)

18.08.2016 Odsłon: 54634
5.0 (85 oceny)

Przepis dnia: 22-08-2016

Czas przygotowania
do 15 min
15 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Najlepszy domowy ocet jabłkowy

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (3)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Ola1984
Ola1984
Przetwory

Konfitura z fig (dżem z fig)

Przetwory Konfitura z fig (dżem z fig)

Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek...

  • Żydowska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Orzechy
  • Dżemy

Odsłon: 8562

> 60 min >60 min
13
Murena
Murena
Ciasta

Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

  • Warzywa
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kefir
  • Ciasta

Odsłon: 14298

do 60 min 60 min
29
Mioo
Mioo
Śniadania

Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Śniadania Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1340

do 15 min 15 min
3
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 1711

do 30 min 30 min
7
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 61254

> 60 min >60 min
118
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 1067

do 15 min 15 min
7
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Ola1984
Ola1984
Przetwory

Konfitura z fig (dżem z fig)

Przetwory Konfitura z fig (dżem z fig)

Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek...

  • Żydowska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Orzechy
  • Dżemy

Odsłon: 8562

> 60 min >60 min
13
Murena
Murena
Ciasta

Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

  • Warzywa
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kefir
  • Ciasta

Odsłon: 14298

do 60 min 60 min
29
Mioo
Mioo
Śniadania

Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Śniadania Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1340

do 15 min 15 min
3
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 1711

do 30 min 30 min
7
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 61254

> 60 min >60 min
118
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 1067

do 15 min 15 min
7
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
Ocet jabłkowy z papierówek (lub innych jabłek)
Autor:
hajduczek-naturalnie
do 15 min
> 6 osób

Składniki

  • papierówki (lub inne jabłka)
  • woda - filtrowana, źródlana lub przegotowana i wystudzona z kranu
  • cukier
Sposób przygotowania:
1

Weź jabłka, najlepiej organiczne, z własnego sadu lub od sąsiada. Jeśli takie masz, to nawet nie musisz ich myć, wystarczy tylko wykroić uszkodzenia i ewentualnych intruzów. Na takich nieopłukanych jabłuszkach bytują dzikie drożdże, które sprawiają, że proces octowania przebiega szybko i sprawnie. Jeśli jednak umycie jabłek było konieczne - czasem (choć zdarza się to rzadko) trzeba wspomóc rozpoczęcie fermentacji dodatkiem drożdży winnych. Obserwujcie swój nastaw, czy na pewno zaczął pracować, jeśli nie - dodatek drożdży winnych jest niezbędny.

2

Owoce trzeba pokroić na mniejsze cząstki, mogą to być plasterki. Kroimy razem ze skórką i gniazdami nasiennymi. Nie zalecam przepuszczania przez maszynkę (choć to wydajny i szybki sposób), bo będziesz mieć problem z przecedzeniem gotowego octu. Możesz oczywiście tak zrobić, jeśli masz czas i cierpliwość. Ja tam nie lubię się przepracowywać!

3

Wypełnij pokrojonymi jabłkami odpowiedniej wielkości naczynie, powinny wypełniać je w 2/3. Może to być słoik, wielki słój, kamionkowy garnek lub inny pojemnik, zależy, ile masz surowca.

4

Jabłka zalej świeżą, chłodną wodą z cukrem. Na jeden litr wody weź 4 łyżki cukru i rozpuść przed wlaniem do naczynia z owocami. Ilość potrzebnego płynu jest oczywiście zależna od ilości jabłek. Owoce mają być przykryte, jednak nie napełniaj naczynia do końca. Pracujący ocet często pieni się, buzuje, podnosi się poziom płynu – może wtedy wykipieć.

5

Naczynie zabezpiecz przed dostępem muszek, może to być podwójnie złożona gaza, tetrowa pieluszka, ręcznik papierowy. Trzeba przykrycie zabezpieczyć gumką lub obwiązać sznurkiem, bo wredne muszki potrafią wejść nawet pod luźno położoną ściereczkę!

6

Postaw słoik w spokojnym miejscu, gdzie nikomu nie będzie przeszkadzał. Nie na słonecznym parapecie! Niech pracuje w temperaturze pokojowej, jesienią i zimą nie stawiaj go w pobliżu gorącego grzejnika. Zbyt wysoka temperatura może zabić drożdże.

7

Codziennie przemieszaj nastaw, najlepiej czystą drewnianą łyżką. Jeśli zapomnisz to zrobić, na wynurzonych z płynu owocach może wyrosnąć pleśń, a wtedy całość będzie do wyrzucenia.

8

Po kilku dniach powinny pojawić się bąbelki. To znak, że rozpoczęła się fermentacja alkoholowa – najpierw nastaw będzie miał zapach wina, to normalne. Po zakończeniu fermentacji alkoholowej, przy dostępie powietrza (dlatego zakrywamy naczynie szmatką, a nie szczelną nakrętką) dokona się fermentacja octowa. Owoce zaczną opadać na dno naczynia, pojawi się octowy zapach i kwaśny smak. Zazwyczaj po około 3-4 tygodniach można już odcedzić gotowy ocet (ostrożnie, na powierzchni mogła pojawić się matka octowa, którą warto zachować i dodawać na start do kolejnych octów). Zlać go najlepiej do szklanego naczynia, aby mógł się wstępnie sklarować – na dnie osiądą cząstki stałe i martwe drożdże. Znad tego osadu trzeba go następnie ściągnąć (najlepiej przy pomocy rurki) do butelek, opisać i wynieść do spiżarni.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki