Do góry

Dania główne Przepis na:

Bakłażan faszerowany kaszą jęczmienną pęczak

Bakłażan faszerowany kaszą jęczmienną pęczak

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1563

Dodano:

Odsłon: 7198

Lekka, atrakcyjnie wyglądajaca propozcja, którą możemy podać właściwie o każdej porze dnia i w każdych okolicznościach. Koniecznie spróbujcie.

Składniki

  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak
  • 6 pomidorków papryczkowych lub innych
  • 2 łyżki oleju
  • 2 całe cebulki dymki
  • 0,5 papryczki chili
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól ziołowa
  • pieprz świeżo mielony
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 30 g sera Camembert
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bakłażan faszerowany kaszą jęczmienną pęczak

Przygotowanie

  1. 1) Bakłażana umyć, osuszyć, przekroić na połowę, ponacinać delikatnie miąższ nożem (uważać, żeby nie uszkodzić skórki), natrzeć czosnkiem przeciśnietym przez praskę i piec rozcięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 25 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu, wyjąć miąższ łyżeczką pozostawiając ok. 0,5 cm brzegów bakłażana.

    2) Na patelni z rozgrzanym olejem deliatnie podsmażyć posiekaną dymkę, dodać umyte, pokrojone na mniejsze kawałki pomidorki oraz posiekana papryczkę chili bez nasion i chwilkę smażyć.

    3) Następnie dodać posiekany miąższ z bakłażana, doprawić solą i pieprzem, dodać paprykę czerwoną i kurkumę.

    4) Na koniec dodać ugotowaną kaszę oraz pokrojoną natkę pietruszki (troszkę zostawić do posypania) i w razie potrzeby jeszcze doprawić.

    5) Do wydrążonych połówek bakłażana nałożyć przygotowany farsz, a na wierzchu ułożyć pokrojony w plastrki ser.

    6) Całość piec 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

    7) Faszerowany bakłażan podawać posypany natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń