Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka, atrakcyjnie wyglądajaca propozcja, którą możemy podać właściwie o każdej porze dnia i w każdych okolicznościach. Koniecznie spróbujcie.
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2014
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12981
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 261
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2014
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12981
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 261
Składniki
1) Bakłażana umyć, osuszyć, przekroić na połowę, ponacinać delikatnie miąższ nożem (uważać, żeby nie uszkodzić skórki), natrzeć czosnkiem przeciśnietym przez praskę i piec rozcięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 25 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu, wyjąć miąższ łyżeczką pozostawiając ok. 0,5 cm brzegów bakłażana. 2) Na patelni z rozgrzanym olejem deliatnie podsmażyć posiekaną dymkę, dodać umyte, pokrojone na mniejsze kawałki pomidorki oraz posiekana papryczkę chili bez nasion i chwilkę smażyć. 3) Następnie dodać posiekany miąższ z bakłażana, doprawić solą i pieprzem, dodać paprykę czerwoną i kurkumę. 4) Na koniec dodać ugotowaną kaszę oraz pokrojoną natkę pietruszki (troszkę zostawić do posypania) i w razie potrzeby jeszcze doprawić. 5) Do wydrążonych połówek bakłażana nałożyć przygotowany farsz, a na wierzchu ułożyć pokrojony w plastrki ser. 6) Całość piec 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. 7) Faszerowany bakłażan podawać posypany natką pietruszki.