Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1677
Dodano: 01.06.2017
Odsłon: 7335
1-2 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
1) Bakłażana umyć, osuszyć, przekroić na połowę, ponacinać delikatnie miąższ nożem (uważać, żeby nie uszkodzić skórki), natrzeć czosnkiem przeciśnietym przez praskę i piec rozcięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 25 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu, wyjąć miąższ łyżeczką pozostawiając ok. 0,5 cm brzegów bakłażana.
2) Na patelni z rozgrzanym olejem deliatnie podsmażyć posiekaną dymkę, dodać umyte, pokrojone na mniejsze kawałki pomidorki oraz posiekana papryczkę chili bez nasion i chwilkę smażyć.
3) Następnie dodać posiekany miąższ z bakłażana, doprawić solą i pieprzem, dodać paprykę czerwoną i kurkumę.
4) Na koniec dodać ugotowaną kaszę oraz pokrojoną natkę pietruszki (troszkę zostawić do posypania) i w razie potrzeby jeszcze doprawić.
5) Do wydrążonych połówek bakłażana nałożyć przygotowany farsz, a na wierzchu ułożyć pokrojony w plastrki ser.
6) Całość piec 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
7) Faszerowany bakłażan podawać posypany natką pietruszki.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)