Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukrywam, że z pewna obawą robiłam te pierogi, ale okazało się, że pierogi są pyszne.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11867
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16129
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5116
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11867
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16129
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5116
Składniki
Płaty śledziowe wymoczyć w wodzie ok. 2 godz. Powinny być nie bardzo, ale słonawe.
Cebule zeszklić na oleju. Dodać umyte, osuszone, pokrojone, mogą być dość grubo, pieczarki. Smażyć na wolnym ogniu, aż sos dobrze odparuje. Wystudzić. Przepuścić przez maszynkę pieczarki i śledzie. Wymieszać farsz. Dodać pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Uważać z solą, bo śledzie są słone.
Farsz wymieszać. Jeśli jest bardzo wilgotny to dodać łyżkę bułki tartej.
Z mąki pszennej, ziemniaczanej, oleju, mleka, wody zagnieść ciasto. Pozostawić pod ściereczką na 15 min. Podzielić na cztery części. Każdą część wałkować na placek i wykrawać krążki. Na krążkach układać farsz i zalepiać.
Wkładać partiami do gotującej się wody z olejem rzepakowym i solą. Gotować do wypłynięcia pierogów.
Łyżką cedzakową wyjmować na półmisek.
Podać ciepłe, z wody, polane delikatnie olejem, albo z zeszkloną na oleju rzepakowym cebulką.
Smacznego.