Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukrywam, że z pewna obawą robiłam te pierogi, ale okazało się, że pierogi są pyszne.
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2597
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 104599
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2031
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5903
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2597
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 104599
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2031
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5903
Składniki
Płaty śledziowe wymoczyć w wodzie ok. 2 godz. Powinny być nie bardzo, ale słonawe.
Cebule zeszklić na oleju. Dodać umyte, osuszone, pokrojone, mogą być dość grubo, pieczarki. Smażyć na wolnym ogniu, aż sos dobrze odparuje. Wystudzić. Przepuścić przez maszynkę pieczarki i śledzie. Wymieszać farsz. Dodać pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Uważać z solą, bo śledzie są słone.
Farsz wymieszać. Jeśli jest bardzo wilgotny to dodać łyżkę bułki tartej.
Z mąki pszennej, ziemniaczanej, oleju, mleka, wody zagnieść ciasto. Pozostawić pod ściereczką na 15 min. Podzielić na cztery części. Każdą część wałkować na placek i wykrawać krążki. Na krążkach układać farsz i zalepiać.
Wkładać partiami do gotującej się wody z olejem rzepakowym i solą. Gotować do wypłynięcia pierogów.
Łyżką cedzakową wyjmować na półmisek.
Podać ciepłe, z wody, polane delikatnie olejem, albo z zeszkloną na oleju rzepakowym cebulką.
Smacznego.