Ewa_Gotuje

Jak wyczyścić przypalony garnek? Sposób z tabletką jest rewolucyjny

Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, komu nigdy nie zdarzyło się przypalić garnka. Wystarczy chwila nieuwagi, aby na dnie naczynia pojawiła się trudna do usunięcia skorupa. Zanim jednak zdecydujemy się wyrzucić naczynie, wypróbujmy proste domowe sposoby na wyczyszczenie przypalonego garnka.

Jak wyczyścić przypalony garnek? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kiedy najczęściej garnek się przypala?

Przypalone garnki to problem, z którym mamy do czynienia w wyniku nieprawidłowego korzystania z domowej kuchenki. Do najczęstszych przyczyn występowania spalenizny zaliczyć można:

  • kontakt z brudną kuchenką,
  • za długie przyrządzanie potraw,
  • niewłaściwe przyrządzanie potraw, np. ustawienie palnika z potrawą na wysoką temperaturę.

Silny płomień łatwo uszkadza naczynie, dlatego podczas przygotowywania posiłku trzeba stale kontrolować sytuację. W przeciwnym razie o zapomnianym obiedzie szybko przypomnieć może nam nieprzyjemny zapach spalenizny.

Kiedy najczęściej garnek się przypala? Nierzadko dochodzi do sytuacji, gdy nie kontrolujemy gotującej się zupy, w wyniku czego zaczyna ona kipieć. Płyn powoli spływa po naczyniu i dociera do gorącego dna i ognia. W takiej sytuacji zabrudzenia łatwo się „zapiekają”, a ich usunięcie może stanowić ogromne wyzwanie.

Co więcej, jeśli trzymamy garnek na palniku przez dłuższy czas, może dojść do odparowania z jego wnętrza płynu, co spowoduje przypalenie resztek na dnie. W takiej sytuacji cenny okaże się jak najszybszy czas reakcji.

Jak wyczyścić przypalony garnek?

Kluczowe są: czas naszej reakcji oraz metoda czyszczenia dopasowana do materiału, z którego przypalone garnki zostały wykonane. Gdy szybko zorientujemy się, co się wydarzyło, musimy garnek jak najszybciej zalać ciepłą wodą z odrobiną detergentu i moczyć przez około kwadrans.

Po upływie tego czasu możemy spróbować pozbyć się spalenizny gąbką, ściereczką lub drewnianą szpatułką. Natomiast, jeżeli ślady spalenizny wciąż nie znikają, powinniśmy wypróbować domowe sposoby na wyczyszczenie spalonego garnka.

Zobacz: Jak poradzić sobie z przypalonym daniem?

Domowe sposoby na wyczyszczenie przypalonego garnka

Przy naczyniu z powłoką teflonową, wystarczy po prostu wlać do garnka wodę gazowaną i zagotować ją. Dwutlenek węgla pomoże nam łatwo pozbyć się zanieczyszczeń. Możemy również zalać garnek wodą z dużą ilością soli. Wówczas, musimy pozostawić roztwór na noc, aby trochę „odstał”, a rano umyć naczynie.

Domowy sposób na wyczyszczenie przypalonego garnka żeliwnego to przetarcie go gęstą papką zrobioną z dwóch, trzech łyżek sody i odrobiny wody. Naczynie myjemy standardowo po kilku godzinach. Przypalone dno garnka żeliwnego można również pokryć solą kuchenną i wyszorować gąbką.

Garnki ze stali nierdzewnej doprowadzimy do ponownego użytku, wykorzystując tabletkę do zmywarki, którą po pokruszeniu musimy po prostu wyłożyć na dnie przypalonego naczynia. Następnie zalewamy dno ciepłą wodą, odczekujemy dobę i myjemy garnek gąbką.

Przypalony garnek emaliowany możemy zaś natrzeć pokrojoną w ćwiartki cytryną i zalać całość ciepłą wodą. Naczynie przed umyciem powinno odstać tak kilka godzin.

Zobacz także:

Najlepsze danie z PRL? Makłowicz wspomina o jednej potrawie »

Bije pączki na głowę. Kultowy przepis na pieróg z jabłkami od siostry Anastazji »

Co dzieje się z ciałem, gdy co rano pijesz wodę z kurkumą? Widać od razu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Deser z kiwi

Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...

Odsłon: 134

15 min
5
Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 47

30 min
5
Dania główne Kluski leniwe

Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...

Odsłon: 97

30 min
6
Ciasta Napoleonka bez pieczenia

Klasyczna napoleonka to często ulubione ciasto rodzinne, choć jej wykonanie j...

Odsłon: 47111

30 min
80

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0