Grill - temat specjalny

Jak wykorzystać olej porowy?

Olej porowy często spotyka się w restauracjach i świetnie komponuje się z mięsem, rybami i warzywami. Ten dodatek swoją prostotą zachwyca podniebienia i przynosi same korzyści!

Fot. 123RF/Picsel

Olej i por

Olej porowy to naturalny produkt otrzymywany ze specjalnie wyselekcjonowanych składników. Olej wysokiej jakości charakteryzuje się pięknym kolorem i wyjątkowym smakiem. Produkt ten to nieodłączny element każdej kuchni, a czy gotowanie istnieje bez gotowania lub smażenia? Oczywiście, że nie! Jeśli masz możliwość wybrać olej naturalny, zdecyduj się na niego. Prosty skład w postaci oleju rzepakowego i pora sprawi, że zwykłe danie zamieni się w kulinarny majstersztyk!

Zachwycająca prostota

Najlepszym sposobem, by cieszyć się smakiem oleju jest połączenie go ze świeżym pieczywem i odrobiną soli. Jeśli unikasz chleba, postaw na świeże sałatki. Przygotuj twaróg, sałatę, brzoskwinię, jedną gałązkę porzeczki, musztardowy winegret i olej porowy. Sałatę i brzoskwinię pokrój na drobne paseczki, obsyp porzeczką i skrusz nad talerzem twaróg. Całość skrop sosem i olejem porowym. Wykorzystasz go także do surówek, zimnych sosów, twarogu, ruskich pierogów i świeżych warzyw. Ze względu na lekko ostry smak pora, potrawy z dodatkiem oleju porowego nie trzeba doprawiać. Nie lada pomysłem jest użycie go do pizzy, tostów i grzanek!

Uczta dla oczu

Taki olej przyda się nie tylko do podkręcania smaku potraw, ale świetnie ozdobi talerz z potrawą. Atutem jest jego gęstość, która podkreśla kluczowe nuty w smaku i kontrastuje z kolorami na talerzu. Olej porowy zaaplikujesz poprzez delikatnie rozlanie łyżką, użycie dyspensera do tworzenia małych zielonych plamek, kropek, okręgów lub zygzaków lub skropienie bezpośrednio z buteleczki. Wyczaruj zielone kropki na białym talerzu, skrop olejem krem z borowików lub zanurz w nim dorsza z piekarnika. Pobaw się i poszukaj inspiracji w swojej głowie. Bliscy będą zaskoczeni sposobem podania mięsa grillowanego, wędlin lub makaronu w sosie kurkowym. Tak samo szefowie kuchni wspinają się na dekoracyjne szczyty, aby stworzyć jadalnie dzieła sztuki i przyciągać jeszcze większą uwagę!

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Właściwości pora

Por to popularne warzywo w Polsce. Posiada szerokie właściwości lecznicze, m.in. wspomaga leczenie anemii, obniża cholesterol, chroni przed chorobami układu krążenia i sprawdza się przy infekcjach i zatruciach pokarmowych.
Zupa z pora rozgrzeje i wesprze w przeziębieniu, dorsz w sosie porowym uzupełni zapotrzebowanie na ryby, a olej porowy? Jeśli wybierzesz taki, bez dodatku sztucznych barwników to zafundujesz sobie dużą dawkę cennych składników odżywczych, które poprawią stan zdrowia. Masz ochotę przetestować smak oleju porowego? Produkty z olejem porowym znajdziesz na Allegro.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17