Ewa_Gotuje

Jak zareaguje twój organizm, gdy przestaniesz pić kawę?

Wiele osób nie może wyobrazić sobie poranka bez filiżanki kawy. Zastanawialiście się jednak kiedyś nad tym, jakie zmiany zajdą w waszym organizmie, gdy zrezygnujecie z tego zwyczaju?

Sięgamy po nią z najróżniejszych powodów - aby przetrwać męczący dzień w pracy, obudzić się o poranku lub po prostu zrelaksować.

Kofeina zawarta w kawie doskonale wpływa na naszą kondycję fizyczną i wytrzymałość. Po wypiciu kawy, przebiegnięcie długiego dystansu lub wykonanie intensywnego treningu będzie zdecydowanie prostsze. Najlepiej jest wypić ją 40 minut przed planowanym wysiłkiem fizycznym. Warto również zapamiętać, że kawa doskonale pobudza nasz metabolizm, a ponadto hamuje łaknienie, dzięki czemu zmniejsza się prawdopodobieństwo, że sięgniemy po przekąski między posiłkami. W związku z tym jej picie poleca się wszystkim osobom, które walczą ze zbędnymi kilogramami.

Naukowcom udało się również udowodnić, że picie od trzech do pięciu filiżanek kawy w ciągu dnia może obniżyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera blisko o 1/5. Z kolei inne badania dowiodły, że podobna ilość kawy może również obniżyć ryzyko wystąpienia ataku serca oraz cukrzycy.

Pomimo wielu zalet, niepozorna mała czarna, podobnie jak wiele innych, naturalnych substancji, może nas silnie uzależnić. Dlatego zrezygnowanie z kolejnej filiżanki dla wielu osób wydaje się być wręcz niewykonalne. Zastanawialiście się kiedykolwiek nad tym, w jaki sposób zmieni się wasze ciało po zrezygnowaniu ze spożywania tego napoju? Oto pięć najpopularniejszych reakcji organizmu na kofeinowy detoks.

1. Będziesz się lepiej wysypiać

Jak wiadomo, kawa wypita zbyt późno znacząco utrudnia nam zaśnięcie. Ale czy wiedzieliście, że wpływa również na jakość naszego snu? Okazuje się bowiem, że kawa wypita na mniej niż sześć godzin przed położeniem się do łóżka, uniemożliwia nam nocny wypoczynek. W efekcie budzimy się zmęczeni i bardziej rozdrażnieni. Naukowcy wskazują, że osoby, które nie spożywają kofeiny śpią lepiej i głębiej.

W powszechnej opinii, kawa dodaje nam energii i sił do działania. Jak się okazuje, nie jest to prawdą. Owszem, w pierwszych dniach po zrezygnowaniu z kofeiny możesz odczuwać spadek formy oraz ogólne osłabienie, jednak są to typowe objawy odstawienia używek. Powinny one zniknąć po krótkim czasie. W kolejnych dniach zaczniesz odczuwać przypływ energii, spowodowany chociażby tym, że w nocy twój organizm będzie się lepiej regenerować.

Pobierz aplikację smaker

Bóle głowy i zmęczenie to objawy, które zwykle „leczymy" kawą. Czy wiedzieliście jednak, że mogą być one również objawami nietolerancji kofeiny? Zwykle występuję w parze z wysypką, wzdęciami oraz swędzeniem skóry. Zrezygnowanie z picia kawy może spowodować, że wszystkie te symptomy miną.

Jednym z najczęstszych objawów spożycia zbyt dużej ilości kofeiny jest silne rozdrażnienie, niepokój oraz agresja. Wszystko to za sprawą silnie pobudzających właściwości kawy. Zrezygnowanie z jej spożywania sprawi, że będziesz spokojniejszy, zapomnisz o huśtawce nastrojów oraz nagłych wybuchach złości.

Pobierz aplikację smaker

Czy wiedziałeś o tym, że kawa potrafi być bombą kaloryczną? Nie mówimy o tej tradycyjnej, czarnej bez dodatku mleka i cukru. Jeśli jednak w twoim kubku znacznie częściej gościło latte lub cappuccino z dodatkiem śmietanki, sporej ilości spienionego mleka, cukru i syropów smakowych, mogłeś dostarczać do swojego organizmu potężną porcję dodatkowych kalorii. Rezygnując z takich napojów bardzo szybko zobaczysz różnicę stając na wadze.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
3
Dania główne Kluski ziemniaczane z okrasą

Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...

Odsłon: 120

30 min
3
Dania główne Biale szparagi klasycznie z buleczka

najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy

Odsłon: 2723

30 min
6

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

0
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0