Jak zrobić herbatę z liści laurowych? Pij ją w ten sposób, efekty cię zaskoczą

Liście laurowe to ziele, które jest powszechnie używane w kuchni. Dodaje się go do wielu dań, świetnie podkreśli smak gulaszu, bigosu, krupniku, żurku, flaczków, czy grochówki. Niewiele osób wie, że liście laurowe mają wiele cennych właściwości. Można zrobić z nich również herbatę. Sprawdź, jak herbata z liści laurowych wpływa na zdrowie.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Napar z liści laurowych ma dobroczynne działanie na organizm. Liść laurowy, a dokładnie wawrzyn szlachetny znany był już w czasach starożytnych. Roślina ta przywędrowała do nas z rejonów śródziemnomorskich. Szeroko znane są zarówno jego walory smakowe, jak i właściwości poprawiające trawienie. Można zrobić z nich również napar. Jakie właściwości ma herbata z liści laurowych?

Sprawdź także: Nalewka z liści laurowych. Remedium na ból stawów i infekcje

Właściwości liści laurowych

Liście laurowe nie tylko poprawiają smak potraw. Znajduje się w nich także wiele właściwości odżywczych, są źródłem: witaminy C, A, oraz tych z grupy B, a także minerałów, takich jak: żelazo, magnez, wapń, potas, mangan, selen, cynk i miedź. W ich składzie znajdują się także olejki eteryczne, flawonoidy, pektyny i garbniki. Pomagają oczyścić organizm z toksyn, wspierając pracę wątroby.

Ziele to powinno znaleźć się także w diecie osób chorujących na cukrzycę, ponieważ pomaga ono obniżyć poziom cukru we krwi. Co więcej, liście laurowe skutecznie pomagają pozbyć się bólu głowy i migreny. Liście laurowe mają również właściwości moczopędne, dodatkowo wspomagają pracę nerek.

Liście te działają także przeciwbakteryjnie i grzybobójczo. Pomagają organizmowi zwalczać infekcje, dlatego poleca się je do stosowania, podczas wystąpienia przeziębienia i grypy. Korzystnie wpływają również na stany zapalne gardła oraz łagodzą uporczywy kaszel.

Dobrze znane są również ich właściwości wspierające układ pokarmowe. Liście laurowe korzystnie wpływają na trawienie, pomagają radzić sobie z bólami żołądka, a także poleca się je do stosowania osobom, które cierpią z powodu wrzodów.

Można stosować je również zewnętrznie, doskonale radzą sobie ze stanami zapalnymi oraz bólami reumatycznymi stawów. Jeśli nabawisz się infekcji dziąseł lub stanów zapalnych w jamie ustnej możesz zastosować płukankę z liści laurowych.

Jak zrobić herbatę z liści laurowych? Przepis

Do zrobienia herbaty z liści laurowych będziesz potrzebować: około pięciu gramów suszonych liści laurowych oraz wrzątku.

Umieść liście laurowe w kubku, a następnie zalej je wrzątkiem. Pozostaw pod przykryciem przez około piętnaście minut. Następnie przecedź napar. Popijaj herbatę małymi łykami.

Optymalną ilością będzie jedna szklanka (kubek) w ciągu dnia. Kurację należy stosować przez trzy dni, następnie warto zrobić około siedmiu dni przerwy.

Przeciwwskazaniem do picia herbaty z liści laurowych jest ciąża, karmienie piersią, nie powinna być ona podawana również dzieciom. Jeśli stale przyjmujesz leki, a chcesz rozpocząć kurację herbatą z liści laurowych, powinieneś skonsultować to z lekarzem.

Zobacz także:

Grzybowe rekordy z Polski i świata. Okazy-giganty robią wrażenie! »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 130

15 min
5
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 99

15 min
2
Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 22693

30 min
31

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1