Najlepsze przepisy na dania z dyni

Nalewka z liści laurowych. Remedium na ból stawów i infekcje

Liście laurowe większości z nas kojarzą się wyłącznie z gulaszem czy rosołem. To zioło ma jednak dużo więcej do zaoferowania niż doprawienie zupy czy nadanie smaku zaprawom zrobionym na zimę. Co więcej, z liści laurowych zrobić można nie tylko obiad, ale też pyszną nalewkę. Wypróbuj przepis.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Na co pomagają liście laurowe i co w sobie kryją? Zdziwicie się, jak wiele mają do zaoferowania. Poznajcie ich właściwości, zastosowanie i najlepsze przepisy na nalewkę z użyciem tych ziół.

Sprawdź także: Co zrobić z owocami z nalewki? Nie wyrzucaj! Możesz je wykorzystać

Liście laurowe – właściwości 

Co mają do zaoferowania liście laurowe? Właściwości tego zioła mogą was zaskoczyć. Bo chociaż jest ono używane niemal w każdym domu, nadal nie zdajemy sobie sprawy z tego, dlaczego nasze babcie i prababcie tak chętnie dodawały je do zup czy zapraw. Co kryją w sobie liście laurowe?

Przede wszystkim fitoterapia poleca liście laurowe, a raczej napar z tych ziół, do walki z reumatyzmem i artretyzmem. Można stosować go zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Olejki zawarte w zielu działają rozgrzewająco i łagodzą bóle kości. Dodatkowo wskazuje się, że liście laurowe mogą oczyszczać stawy ze złogów, które wpływają na ich złą kondycję. To jest jednak niepotwierdzone przez badania. 

Z pewnością wiadomo jednak, że liście laurowe mają działanie napotne. Właśnie dlatego używa się ich do oczyszczania organizmu z toksyn. Ze względu na to, że liść laurowy wpływa na regulację poziomu cukru we krwi, a nawet poprawia profil lipidowy, naukowcy z University of Agriculture z Pakistanu przekonują, iż może być to składnik zmniejszający ryzyko cukrzycy oraz chorób serca.

U badanych osób doszło do znaczącego spadku stężenia cholesterolu (całkowitego i LDL). Liście laurowe, a w zasadzie napar z nich, używane są również jako miejscowa walka z trądzikiem. Można wcierać napar w skórę twarzy, a także głowy, by skutecznie wyleczyć się z łupieżu oraz wzmocnić włosy. Jak zatem widzicie, liście laurowe to nie zwykłe ziele dodające smaku ogórkom kiszonym. To prawdziwy skarb otrzymany od Matki Natury.  

Zobacz: Bigos z cukinii

Olej laurowy – właściwości 

Jak to tego wszystkiego ma się olej laurowy? Właściwości są oczywiście bardzo podobne do tych, o których mówiliśmy powyżej. Używa się go jednak przy innych schorzeniach i problemach zdrowotnych. Olej laurowy pozyskuje się z owoców wawrzynu, nie zaś z liści. Jednak i tak charakteryzuje się silnie ziołowym zapachem, który początkowo może wydawać się drażniący. Olejek oczywiście wciera się w skórę, choć można stosować go również wewnętrznie.

Ten olejek eteryczny charakteryzuje się właściwościami przeciwbakteryjnymi, przeciwgrzybiczymi, przeciwzapalnymi, dezynfekującymi i rozkurczowymi. Znany jest przede wszystkim jako doskonały dodatek do kosmetyków – pomaga w pozbyciu się trądziku czy łupieżu, podobnie jak same liście laurowe. Olejek polecany jest jednak także jako kuracja na łamliwe i wypadające włosy. Warto jednak zaznaczyć, iż jest to kosmetyk dla osób wymagających – z zakażeniami grzybiczymi czy łuszczycą. Może też pomóc w leczeniu trądziku młodzieńczego.

Olej laurowy jest jednak najczęściej używany jako remedium na stawy. Ze względu na właściwości przeciwzapalne, zmniejsza on ból w kościach i stawach. Pomaga też rozluźnić mięśnie, dlatego używa się go podczas masaży leczniczych. Jest też idealny na przeziębienia i grypy – można robić z niego inhalacje, smarować nim klatkę piersiową, czy nawet pić w niewielkich ilościach. Jednak smak olejku jest bardzo nieprzyjemny, o czym warto pamiętać. Charakteryzuje się on bardzo dużą goryczką, która dla wielu osób stanowi barierę nie do przejścia. 

Sprawdź także: Ranking najlepszych kuchni świata. Na którym miejscu znalazł się schabowy?

Nalewka laurowa – przepis 

Skoro mowa o liściu laurowym, koniecznie poznajcie jeden z najpopularniejszych produktów wykonywanych z tego ziela. To oczywiście nalewka laurowa. Przepis jest na tyle prosty, że spokojnie będziecie mogli wykonać go w domu. Oczywiście nalewki laurowe można kupić w sklepach ze zdrową żywnością czy sklepach zielarskich. Domowa z pewnością będzie jednak lepszym wyjściem – zwłaszcza dla osób, które starają się samodzielnie przygotowywać tego typu produkty.

Przepisy różnią się od siebie liczbą dodawanych liści laurowych. O tym zatem możecie zadecydować samodzielnie. Jednak przyjmuje się, że na litr wódki wystarczy pięć gramów suszonych liści. Im będzie ich więcej, tym oczywiście bardziej intensywny stanie się smak samej nalewki. Pamiętajcie też, że nalewkę możesz przygotować również z czystego spirytusu bądź mieszanki wódki i spirytusu. Do tych składników potrzeba tylko jeszcze jednego – cukru.

Zacznijcie od wsypania liści laurowych do dużego słoika. Słój musi posiadać minimum litr pojemności. Zalejcie liście wódką i dodajcie 15 gramów cukru. Tu również możecie zwiększyć ilość, jeśli boicie się, że nalewka będzie zbyt mocna. W sytuacji, w której używacie więcej liści na taką ilość wódki, musicie także zwiększyć ilość cukru. Pamiętajcie, że liście laurowe są dość gorzkie i nalewka może okazać się nieprzyjemna w smaku.

Zamknijcie słoik szczelnie i odstawcie go w ciepłe miejsce. Przez pięć tygodni codziennie potrząsajcie słoikiem odrobinę, by rozpuścić cukier i wymieszać wszystkie składniki. Po tym czasie możecie odcedzić zawartość słoika i przelać gotową nalewkę do butelki. Teraz konieczny jest czas. Butelka ustawiona w ciemnym, chłodnym miejscu, powinna czekać około ośmiu miesięcy, by nalewka rzeczywiście była gotowa. Jeśli nie macie ochoty czekać tyle czasu na efekty swojej pracy, możecie zadowolić się innym przepisem z liści laurowych.

Niektóre mówią o tym, że wystarczy zalać 30 gramów liści laurowych spirytusem (300 mililitrów) i odczekać 10 dni. To przepis na prostą nalewkę zdrowotną. Możecie także wypróbować jeszcze szybszy przepis. Mowa oczywiście o naparze z tego ziela. Wystarczy dwa liście zalać wrzątkiem i odczekać około 10 minut, parząc całość pod przykryciem. Napar można wypić lub też nacierać nim zbolałe kości. Taka herbata będzie dobrym remedium na przeziębienia i choroby układu oddechowego.  

Nalewka laurowa – jak stosować? 

Wiecie już, jak łatwa do przygotowania jest nalewka laurowa. Jak stosować ten specyfik, by mieć pewność, że rzeczywiście pomoże? Można używać go na dwa sposoby – zewnętrznie i wewnętrznie. Podczas stosowania zewnętrznego wystarczy wziąć kilka kropli na dłonie i rozsmarować w miejscu, które jest najbardziej bolesne. Nalewka sprawdzi się też podczas przeziębień, na przykład do robienia okładów na piersi (by ułatwić odkrztuszanie), oklepywania pleców czy inhalacji (zawsze w gorącej wodzie, nigdy w inhalatorze!). Najczęściej oczywiście jest używana jako ulga w bólu dla osób z artretyzmem i reumatyzmem.

Nalewkę z liści laurowych można też wypijać. Oczywiście nie samą. Najlepiej rozpuścić kilka kropli w wodzie lub też herbacie, a dopiero później wypić. Pamiętajcie jednak, by nie przesadzać z tym specyfikiem. Kurację warto prowadzić przez kilka dni z rzędu, a następnie zrobić przerwę. Stosowanie wewnętrzne nalewki jest niezalecane kobietom w ciąży. 

Liście laurowe to prawdziwe bogactwo schowane w niewielkim zielu. Warto o tym pamiętać podczas bóli kości czy przeziębienia.  

Zobacz także:

Jak ugotować kalafiora? Triki, które każdy kucharz powinien znać »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

5 najzdrowszych nalewek aptecznych, które możesz zrobić samemu

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Jesienna zupa czosnkowa

Fantastycznie rozgrzewająca i wyjątkowo intensywna w smaku jesienna zupa czos...

Odsłon: 4813

15 min
6
15 min
3
30 min
6
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

0
Ewa gotuje Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz. Nie zabrakło grzybów i rozgrzewającej zupy

Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy...

2
Informacje Zupa-krem, leczo, kotleciki. Sycące zupy i potrawy z dyni

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni, a jej wszechstronność w kuchni pozwala na przygotowanie z niej wyjątkowo sycących i aromatycznych dań. Od...

12
Informacje Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda

Gruszki to doskonały wybór, jeśli szukacie owoców, które wzbogacą wasze wypieki o naturalną słodycz i delikatny aromat. Niezależnie od tego, czy pl...

2