Spis treści:
- Jakie są właściwości aloesu?
- Czy warto robić nalewkę z aloesu?
- Jakie są właściwości nalewki z aloesu?
- Jak zrobić nalewkę z aloesu?
- Jak przechowywać nalewkę z aloesu?
Aloes to nie tylko ładna roślina, która może przyozdobić nasze mieszkanie czy dom, ale także wartościowy składnik w kuchni. Nada się do przygotowania różnego rodzaju napojów, w tym soku czy nalewki. Przekonaj się, jakie właściwości kryje aloes i dlaczego warto go pić.
Sprawdź także: Genialny sposób na przeziębienie! Jak zrobić nalewkę z czosnku?
Właściwości aloesu
O właściwościach aloesu moglibyśmy mówić bardzo długo. To roślina, którą bez problemu można hodować w domu. Świetnie sprawdza się w przypadku oparzeń słonecznych, alergii, trudno gojących się ran, czy nawet trądziku. Jakie jeszcze właściwości posiada, którym szczególnie warto się przyjrzeć? Aloes bardzo szeroko stosowany jest w takich dziedzinach jak: branża spożywcza, kosmetologia, farmacja.
Roślina ta wspiera nawilżenie skóry. Dlatego bardzo często znajduje się w składzie kosmetyków. Redukuje między innymi worki pod oczami i wygładza cerę. Aloes sprawdza się także w pielęgnacji jamy ustnej. A wszystko to przez specjalne związki, które aktywnie leczą i uśmierzają ból, np. w przypadku stanów zapalnych. Pasty do zębów z tą rośliną w składzie warto stosować na co dzień, nawet jeżeli nie mamy większych dolegliwości. Taki preparat nie tylko świetnie zwalczy próchnicę, ale przede wszystkim jej zapobiegnie.
Wyciągi z aloesu, zarówno z kwiatów, jak i liści, mają także właściwości przeciwutleniające. Wykazano również, że skórka liści działa przeciwgrzybiczo. Najpopularniejsze właściwości aloesu to jego działanie przeciwoparzeniowe. W tym przypadku sprawdzi się przede wszystkim żel aloesowy, który bez najmniejszych trudności dostaniemy w drogeriach czy aptekach. Nie możemy też nie wspomnieć o leczeniu trądziku. Świeży aloes na twarzy może usunąć uciążliwe krostki. Osoby z tym problemem skórnym powinny także wziąć pod uwagę produkty aloesowe, w tym na przykład kremy czy toniki.
Nalewka aloesowa – tak czy nie?
Aloes dostępny jest dzisiaj w postaci żelów czy innych gotowych preparatów. Możemy także stosować roślinę, którą hodujemy w domu (np. rozdrobnione liście). Warto wziąć również pod uwagę zrobienie nalewki aloesowej. Możesz ją bez problemu przygotować w zaciszu własnej kuchni. Soki i nalewki z aloesu mają bardzo bogate właściwości lecznicze. Dzięki temu ich zastosowanie jest bardzo szerokie. Sprawdź szczegóły na ten temat.
Nalewka na aloesie – zastosowanie i właściwości
Właściwości nalewki aloesowej są bardzo bogate. Wymienić możemy tutaj między innymi:
- łagodzenie zaparć,
- zmniejszanie wzdęć,
- zapobieganie wrzodom żołądka,
- łagodzenie trudności z wypróżnianiem,
- działanie przeciwalergiczne,
- łagodzenie nieżytu nosa,
- korzystny wpływ na cukrzycę,
- pozytywne działanie w przypadku miażdżycy,
- łagodzenie egzem i infekcji skórnych,
- działanie przeciwgrzybicze i zapobieganie drożdżycy,
- redukcja otyłości,
- zmniejszenie obrzęków nóg,
- gojenie się trudnych ran,
- łagodzenie skutków odmrożeń lub oparzeń.
Nalewka aloesowa to świetny środek, który podniesie odporność twojego organizmu i zregeneruje organizm. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, bakteriobójcze, doskonale regeneruje błony śluzowe i poprawia wygląd skóry, pobudzając mechanizmy obronne w organizmie. Systematyczne spożywanie nalewki z aloesu w małych ilościach pomaga obniżać poziom złego cholesterolu i regulować poziom glukozy we krwi.
Nalewka z aloesu sprawdzi się przede wszystkim jesienią i zimą, a to ze względu na swoje działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Jak przygotować ten cudowny środek, który poprawi jakość twojego codziennego życia? Sprawdź.
Przepisy na nalewkę z aloesu
Już wiesz, jak bardzo warta przygotowania jest nalewka aloesowa. Właściwości tego napoju są nieocenione. Czy jego przygotowanie jest problematyczne? Nie! Sprawdź trzy proste przepisy.
Przepis na nalewkę aloesową nr 1
Składniki:
- Pół litra soku z aloesu
- 500 ml spirytusu
- 3 łyżki miodu
- Sok z 1 cytryny
Wszystko razem wymieszaj i przelej do słoika. Odstaw go w ciemne miejsce na tydzień i co jakiś czas wstrząsaj.
Przepis na nalewkę z aloesu nr 2
Składniki:
- 50 dag liści aloesu
- 500 ml wódki
Liście przełóż do słoika i rozdrobnij, tak aby puściły sok. Odstaw w ciemne miejsce na tydzień. Co jakiś czas dokładnie wstrząśnij słoikiem.
Przepis na aloesówkę nr 3
Składniki:
- 1 szklanka soku z aloesu
- 250 ml wytrawnego czerwonego wina
- 200 ml miodu
Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż miksturę do słoika. Co jakiś czas wstrząśnij. Liście przecedź. Gotowy napój przelej do butelki. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce.
Gdy nalewka już dojdzie do siebie, przechowuj ją w ciemnym i chłodnym miejscu. Możesz przemywać nią np. podrażnione miejsca albo pić - maksymalnie łyżkę dziennie.
Nalewka aloesowa – jak przechowywać?
Sam widzisz, jak banalne wręcz jest przygotowanie mikstury takiej jak nalewka aloesowa. Jak przechowywać ten dobroczynny napój? Przede wszystkim pamiętaj, aby trzymać ją w szklanym pojemniku, na przykład w butelce bądź w słoiku. Przechowuj ten magiczny napój w ciemnym oraz chłodnym miejscu. To bardzo ważne. Dzięki temu nalewka aloesowa będzie trzymać swoje dobroczynne właściwości.
Dobry aloes – jak go wybrać?
Pamiętaj, że ogromne znaczenie w jakości nalewki aloesowej mają jej liście. Te muszą być świeże i rosnąć od dwóch lat. Jeżeli bierzesz liście ze swojej domowej rośliny, to zwróć uwagę na pędy. Jeżeli twój aloes je posiada, to ma najprawdopodobniej co najmniej rok. Przed zerwaniem liści nie podlewaj swojej roślinki przez około dwa tygodnie.
Liście, przed zastosowaniem, trzymaj w lodówce przez całą noc. Dlaczego to takie ważne? Niska temperatura aktywizuje znajdujące się w aloesie składniki. Dzięki temu twoja nalewka będzie miała jeszcze więcej właściwości dobroczynnych dla twojego organizmu. Wiele osób kupuje zebrane liście. Wtedy warto zwrócić uwagę na to, aby miały około 30 cm.
Sok czy nalewka na aloesie – właściwości której z mikstur są korzystniejsze?
W internecie znajdziesz masę różnego rodzaju przepisów na nalewki i soki aloesowe. Nalewka z aloesu świetnie działa na wiele problemów między innymi trawiennych, choć często poleca się też sok aloesowy. Powód jest bardzo prosty. Sok aloesowy charakteryzuje się działaniem bardzo podobnym do nalewki, ale nie zawiera alkoholu. Nie jest tajemnicą, że ten ostatni negatywnie wpływa na organizm, między innymi na pracę mięśni czy serce.
Sok aloesowy – jak zrobić?
Możesz pokusić się o przygotowanie soku aloesowego. W tym przypadku przepis także nie jest skomplikowany. Zbierz liście aloesowe lub kup gotowe. Wydrąż z nich miąższ, pamiętając, aby cały proces przebiegał bardzo szybko. Wszystko dlatego, że aloes błyskawicznie się utlenia. Od razu dodaj do miąższu sok z cytryny.
Ten drugi spowolni proces utleniania, zachowując dużo właściwości zdrowotnych. Liście najłatwiej rozdrabniać w wyciskarce bądź sokowirówce. Możesz użyć także miksera, a następnie sitka, na którym przetrzesz liście aloesu. Sok przechowuj w szklanych butelkach oraz w lodówce.
Pamiętaj, aby spożyć go w ciągu kilku dni od jego przygotowania. Data ważności to na pewno bardzo duży minus tego typu mikstur. Dlatego zaleca się przygotowywanie mniejszych porcji, aby nic się nie zmarnowało.
Zobacz także:
Jakie właściwości ma wywar z łupin cebuli? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »