Dania jednogarnkowe

Nalewka z czosnku na przeziębienie. Jak zrobić nalewkę czosnkową?

Czosnek to znany i powszechnie stosowany sposób na przeziębienie i grypę. Nic dziwnego, dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym pomaga zwalczać infekcje. Z czosnku można również przygotować nalewkę, która świetnie sprawdzi się na odporność w okresie jesienno-zimowym. Co więcej, nalewka czosnkowa pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz zapobiega miażdżycy. Sprawdź, jak zrobić nalewkę czosnkową w domu.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Czosnek znany jest ze swych właściwości. Cenimy go nie tylko za smak, ale również doceniamy podczas okresu przeziębień. Czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Skutecznie pomaga przezwyciężyć objawy np. grypy. Okazuje się, że podobną funkcję może mieć też nalewka z czosnku. Wiele osób nie wie, że można przygotować ją szybko i bez skomplikowanych czynności. Dodatkowo można pić ją przez cały rok. Nalewka z czosnku na ciśnienie, zwiększenie odporności, a nawet na... przedwczesne starzenie. To napój, który po prostu trzeba poznać!

Sprawdź także: Nalewka z figi. Jak zrobić wyborną nalewkę figową?

Nalewka tybetańska z czosnku

Warto mieć w domu nalewkę z czosnku i pić ją nie tylko w razie potrzeby (np. przy zaczynającym się przeziębieniu), ale także zapobiegawczo, gdy zaczyna się okres jesienno-zimowy. Okazuje się jednak, że ten zdrowotny eliksir przyda się również w innych sytuacjach (o tym w dalszej części artykułu). Wydawać by się mogło, że pochodzenie nalewki z czosnku jest oczywiste. Tymczasem napój ten najprawdopodobniej nie "narodził" się w Polsce, a w... Tybecie. Tam bowiem już od 7 wieku naszej ery mnisi stosowali tę nalewkę, traktując ją jako jeden z ważniejszych leków. Stosowali ją nie tylko doraźnie, ale zapobiegawczo spodziewając się po niej długiego życia. Jak było naprawdę? Trudno powiedzieć. Jednak jakieś ziarno prawdy może być w tej historii (albo po prostu to sprawnie przekazywana z pokolenia na pokolenie legenda). Często bowiem spotykamy się, np. w książkach z przepisami, z nazwą: nalewka tybetańska z czosnku.

Nalewka z czosnku – właściwości

Nalewka z czosnku na ciśnienie? A może na wzdęcia lub odmłodzenie? Chyba że szukasz domowego leku na przeziębienie? Odpowiedź jest tylko jedna: nalewka z czosnku! Właściwości tego eliksiru są bardzo bogate. Sprawdź je:

  • podnoszenie odporności,
  • zwalczanie infekcji, szczególnie we wczesnym stadium,
  • działanie przeciwbakteryjne,
  • działanie przeciwpasożytnicze,
  • właściwości przeciwzakrzepowe (mniejsze ryzyko udaru mózgu czy zawału serca),
  • poprawa elastyczności naczyń krwionośnych,
  • zmniejszenie zmian miażdżycowych,
  • obniżenie ciśnienia krwi,
  • poprawa trawienia,
  • zmniejszenie wzdęć,
  • opóźnienie procesów starzenia (właściwości antyrodnikowe).

Jak zrobić nalewkę czosnkową? Prosty przepis

Na szczęście przygotowanie czosnkowej nalewki nie jest trudne. Często przygotowywanie tego typu eliksirów jest bardzo pracochłonne. Spokojnie,  w tym przypadku zajmie ci to chwilę i na pewno cała czynność będzie zwieńczona sukcesem. Będziesz potrzebować: trzech główek czosnku oraz pół litra alkoholu wysokoprocentowego, np. spirytusu.

Wykonanie: Czosnek dokładnie obierz i przeciśnij przez praskę. Możesz również po prostu zetrzeć go na tarce albo zmiksować. Włóż rozdrobniony czosnek do dużego słoika i zalej spirytusem. Zostaw na pięć dni, w międzyczasie potrząsając butelką. Po wskazanym czasie odcedź eliksir i przelej go do buteleczek. Zostaw na kolejne 10 dni. Po tym czasie możesz sięgać po nalewkę nie tylko w razie przeziębienia, ale też prewencyjnie. Oczywiście pij go w małych ilościach.

Nalewka z czosnku  – jak stosować?

Trudno jednoznacznie wskazać, jakie powinno być dawkowanie nalewki z czosnku. Sięgaj po nią w miarę często, np. wypijając codziennie 1 mały kieliszek przed posiłkiem. Najlepiej robić to wieczorem, kiedy nie musisz już wychodzić z domu. Możesz jednak spożywać nalewkę w ciągu dnia - wówczas zniweluj intensywny zapas czosnku, żując listki pietruszki lub plasterek cytryny.

Kuracja z nalewki z czosnku

Zaleca się też zastosowanie kuracji z nalewki czosnkowej. Wówczas kilkanaście kropel napoju należy zmieszać z ok. połową szklanki kefiru. Tak przygotowaną mieszankę trzeba pić trzy razy dziennie przez około 4 tygodnie. Kolejny krok to dwutygodniowa przerwa. Mnisi tybetańscy radzili zrobić to w inny sposób, tj. pić codziennie przed snem nalewkę stopniowo zwiększając jej ilości, aż wypije się całą butelkę. Czyli jeżeli pierwszego dnia wypijasz 8 kropli nalewki, kolejnego wypij 12 itd. Po 7 dniach wypijaj po 60 kropelek.

Nalewka z czosnku przeciwwskazania

Oczywiście nie wszyscy mogą pić nalewkę czosnkową. Jest absolutnie zabroniona w przypadku kobiet w ciąży i karmiących. Jeżeli masz problemy z wrzodami czy wątrobą również odpuść sobie spożywanie tego napoju. Podobnie, jeżeli przyjmujesz leki na przewlekłe choroby - wówczas poradź się swojego lekarza, czy możesz pić nalewkę czosnkową. Oczywiście nalewki, ze względu na alkohol, nie mogą pić dzieci. Najmłodszym można spokojnie podać miksturę bez alkoholu, z dodatkiem cytryny. Przepis znajdziesz poniżej.

Nalewka z czosnku i cytryny przepis

Nalewkę czosnkową możesz też przygotować z dodatkiem cytryny. Owoc ten jest źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność, więc w tym przypadku jak najbardziej się sprawdzi. Potrzebne składniki:  główka polskiego czosnku, cytryna, trzy łyżki miodu, szklanka wody. 

Wykonanie: Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Z cytryny wyciśnij dokładnie sok. Wodę ugotuj i ostudź. Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze, przelej do słoika i dokładnie zakręć. Umieść go w ciemnym i chłodnym miejscu na ok. dwie doby. Po wskazanym czasie odcedź miksturę i wlej do szklanego pojemnika. Przechowuj w lodówce.

Tak przygotowaną nalewkę pij po dwie łyżki dziennie. Dzieciom podawaj po łyżeczce dziennie. W przypadku infekcji dawkowanie należy zwiększyć dwukrotnie. Nalewka z czosnku i cytryny to świetna alternatywa dla osób, które nie chcą sięgać po zdrowotne napoje z dodatkiem alkoholu.

Nalewka z czosnku z wódką

Inny przepis na nalewkę czosnkową zawiera wódkę. Sprawdź go koniecznie. Będziesz potrzebować: dwóch główek czosnku oraz pół litra wódki. Uwaga! Jeżeli chcesz (a jest to nawet zalecane), to możesz zwiększyć ilość czosnku.

Wykonanie: Czosnek obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Możesz też śmiało przecisnąć go po prostu przez praskę. Włóż do słoika i zalej wódką. Odczekaj 10 dni, przechowując szkło najlepiej w ciepłym miejscu. Pamiętaj, aby przynajmniej raz dziennie potrząsnąć słoikiem. Następnie odcedź nalewkę i wlej do szklanych butelek. Przechowuj miksturę w lodówce.

Zalecane dawkowanie w przypadku takiej nalewki to: dwa razy dziennie po ok. 20 kropel. Można rozcieńczyć tę ilość w przegotowanej wodzie. Po miesiącu stosowania warto zrobić przerwę.

Sprawdź, jakimi przepisami na nalewkę czosnkową podzielili się nasi użytkownicy. 

1. Tybetańska nalewka z czosnku

 Tybetańska nalewka z czosnku Zobacz przepis

Tybetańska nalewka z czosnku. Jej smak i działanie zaskakują / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Nalewka czosnkowa

 Nalewka czosnkowa Zobacz przepis

Nalewka czosnkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Nalewka czosnkowa Ojca Grande

 Nalewka czosnkowa Ojca Grande Zobacz przepis

Nalewka czosnkowa Ojca Grande / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Nalewka czosnkowa

 Nalewka czosnkowa Zobacz przepis

Nalewka czosnkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Syrop z czosnku

 Syrop z czosnku Zobacz przepis

Syrop z czosnku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Syrop z czosnku

 Syrop z czosnku Zobacz przepis

Syrop z czosnku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
18
Ciasta Makowiec w cieście francuskim

Miałam w lodówce gotową masę makową, ciasto francuskie i po krótkim namyśle p...

Odsłon: 500

15 min
13
Dania główne Kluski ziemniaczane z okrasą

Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...

Odsłon: 473

30 min
5
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Nieoceniane źródło dobrego białka. Indyk mielony w 7 wersjach

Indyk mielony to mięso, które powinno zagościć w twoim menu. Jest niskokaloryczne, to doskonałe źródłem zdrowego białka, pełne witamin i minerałów....

2
Informacje Marynowany dereń à la oliwki. Co jeszcze można zrobić z derenia?

Czym wyróżnia się dereń i dlaczego warto go wykorzystać w domowych przetworach? Jakie właściwości kryją jego owoce? I co to właściwie jest słynna d...

23
Informacje MC Smart pod choinkę? Sprawdź, dlaczego to dobry pomysł!

Zastanawiasz się nad idealnym prezentem na święta? Chcesz zaskoczyć bliskich czymś nowoczesnym i funkcjonalnym? MC Smart to odpowiedź na Twoje potr...

0
Informacje Jedzenie na poprawę koncentracji w pracy - zdrowe lunchboxy

W dzisiejszym zabieganym świecie, pełnym obowiązków i wyzwań, utrzymanie wysokiego poziomu koncentracji w pracy jest kluczowe dla efektywności i pr...

0