Gdy za oknem chłód i deszcz, warto sięgnąć po talerz rozgrzewającej zupy. W 554. odcinku programu "Ewa gotuje" pojawi się przepis na grzybową z dodatkiem kaszy jaglanej. Przygotowanie dania, Ewa rozpoczęła od podsmażenia cebuli na maśle klarowanym. Następnie dodała pokrojone grzyby, cały czas mieszając, podlała je białym winem. Następnie wlała wywar jarzynowy oraz dodała przepłukaną kaszę jaglaną. Wszystko ugotowała do miękkości. Dorzuciła również tymianek i świeżo zmielony pieprz. Na koniec posypała zupę posiekaną natkę pietruszki.
Zupa grzybowa z kaszą według Ewy Wachowicz
Zobacz przepis
Zupa grzybowa z kaszą według Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na danie główne Ewa Wachowicz przyrządziła polędwiczki wieprzowe z sosem kurkowym. Zaczęła od zeszklenia cebuli na maśle klarowanym, następnie dorzuciła kurki. Oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki polędwiczki oprószyła solą i pieprzem. Do podsmażonych kurek dodała kurkumę i pieprz, oraz białe wino, a następnie śmietankę. Sos doprawiła solą. Pokrojone mięso podsmażyła na maśle klarowanym, z każdej strony i przełożyła je do gotującego się sosu. Na sam koniec dorzuciła posiekany koperek. Ewa gotowe danie zaserwowała z tłuczonymi ziemniaczkami i fasolką szparagową.
Polędwiczki w sosie kurkowym według Ewy Wachowicz
Zobacz przepis
Polędwiczki w sosie kurkowym według Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W tym odcinku Ewa Wachowicz zdradziła również, jak w prosty sposób zrobić domowy kompot winogronowy. Umyte owoce przełożyła do garnka, wlała wodę i dodała nieco soku z cytryny. Całość gotowała pod przykryciem ok. 20 minut.
Kompot z winogron według Ewy Wachowicz
Zobacz przepis
Kompot z winogron według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na koniec nie mogło zabraknąć oczywiście deseru, czyli tarty z ricottą i figami. Jej przygotowanie Ewa zaczęła od rozwałkowania schłodzonego kruchego ciasta i wyłożenie go na formę do tarty. Aby je zrobić, wystarczy zagnieść mąkę z cukrem, masłem, żółtkami, wanilią i szczyptą soli. Następnie nakłuła spód widelcem i upiekła je w 180 stopniach przez pół godziny. Kolejnym krokiem jest przygotowanie farszu, do sera ricotta Ewa dodała miód i waniliowy ekstrakt i wszystko wymieszała. Gotową masę wylała na upieczone ciasto, a na nią wyłożyła pokrojone figi z odrobiną miodu. Tartę wrzuciła do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Gotowe ciasto posypała uprażonymi pistacjami.
Tarta z figami i ricottą według Ewy Wachowicz
Zobacz przepis
Tarta z figami i ricottą według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 554. odcinek
Opracowała: Redakcja Smaker.pl