Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarty to wyjątkowo wdzięczne ciasta. Można przygotować je na wiele sposobów. Jesienią, warto skusić się na przygotowanie wersji z figami i pistacjami oraz kremowym serkiem ricotta. Idealnie sprawdzi się na wszelkie uroczystości, jako poczęstunek dla gości. Przepis pochodzi z 554. odcinka programu "Ewa gotuje".
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...
Odsłon: 25387
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19060
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 20742
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...
Odsłon: 25387
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19060
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 20742
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Posłodzić i posolić. Dodać zimne masło i posiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek a do dołeczka wybić żółtka. Uperfumować miąższem z laski wanilii. Dolać wodę, wymieszać i zagnieść ciasto. Przełożyć do zamykanego naczynia i na godzinę zanieść do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (średnica 26 cm). Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami ceramicznymi lub grochem i na 15 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po tym czasie usunąć papier z obciążeniem i piec jeszcze przez 15 minut.
Ricottę wymieszać z miodem i ekstraktem z wanilii. Krem rozłożyć na wystudzonym spodzie. Wyrównać. Figi pokroić w ćwiartki i ułożyć na kremie. Polać miodem.
Wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Posypać posiekanymi, prażonymi pistacjami. Udekorować listkami mięty.